Με τα smartphones να πασχίζουν να καλύψουν όσο το δυνατόν καλύτερα και ταχύτερα τις ανάγκες των χρηστών τους, οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν καταφύγει στη λύση των προσωπικών βοηθών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα Android smartphones έρχονται με το Google Now προεγκατεστημένο το οποίο και αναλαμβάνει να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας, να κατανοήσει και να εκτελέσει τις εντολές μας και γενικότερα, να δράσει πριν από ‘μας, για ‘μας. Η χρήση του όμως δεν αποτελεί μονόδρομο για τον κάτοχο μιας τέτοιας συσκευής. Σύμφωνοι, πρόκειται για τον πιο γνωστό «βοηθό» στο Android, ελάτε όμως που δεν είναι και ο μόνος.

Εμείς κάναμε την έρευνά μας, συγκεντρώσαμε τους… ανταγωνιστές του Google Now και σας τους παρουσιάζουμε ώστε να ξέρετε ποιες προτάσεις σας περιμένουν στην αγορά.

assistant-android-2

Cortana

Σύμφωνοι, η Cortana μπορεί να ξεκίνησε την… καριέρα της από τα Windows, όμως έχοντας καλύψει πλέον όλο το φάσμα συσκευών στις οποίες τρέχει το λειτουργικό της Microsoft (PC, tablets, smartphones), έκανε το μεγάλο άλμα προς Android και iOS. H Cortana προσφέρει μεταξύ άλλων cross-platform υποστήριξη, κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε έναν βοηθό σε όλες τις βασικές σας συσκευές: χάστε π.χ. μία κλήση στο smartphone σας και στείλτε κατόπιν ένα μήνυμα από το laptop. Επιπρόσθετα, η Cortana αποτελεί μία προσωποποιημένη λύση βοηθού, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δίνει την αίσθηση πως συναναστρέφεστε με ένα πρόσωπο, την ώρα που το Google Now παρουσιάζεται σαφώς πιο απρόσωπο.

assistant-android-3

Robin

Ό,τι πιο κοντινό στη Siri, αλλά στο Android. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε όχι για κάτι διαφορετικό αλλά κάτι παρόμοιο με την υπηρεσία της Apple, το Robin είναι αυτό που ψάχνετε! Είναι αρκετά διασκεδαστικό στη χρήση και εστιάζει περισσότερο στις οδηγίες ενόσω οδηγείτε (πού θα βρείτε τι, σημεία ενδιαφέροντος κ.α.). Μπορείτε να του ζητήσετε να σας διαβάσει ενημερώσεις από το Facebook και το Twitter, τον καιρό, τα τελευταία νέα, ακόμα και να σας πει ανέκδοτα –μολονότι δεν ξέρουμε κατά πόσο θα τα βρείτε αστεία! Είναι δωρεάν στη χρήση του αν και προσφέρει in-app αγορές.

assistant-android-4

Dragon Mobile Assistant

Για εσάς που ανησυχείτε σχετικά με την πρόσβαση που έχουν όλοι αυτοί οι βοηθοί σε πληροφορίες που αφορούν εσάς και τις συνήθειές σας, υπάρχει το Dragon Mobile Assistant. Προϊόν της Nuance, ενεργοποιείται με τη φράση “Hello Dragon” και θα αναλάβει να σας λύσει κάθε απορία, από τον καιρό που επικρατεί στη Γλυφάδα, μέχρι τον πληθυσμό του Λονδίνου και το ύψος του     Μακαλού. Φυσικά μπορεί να κάνει και πιο σύνθετα πράγματα όπως να ανανεώσει το στάτους σας στο Facebook και να γράψει ένα mail που θα του υπαγορεύσετε, χρησιμοποιώντας μάλιστα το δικό του λογισμικό αναγνώρισης και καταγραφής φωνής.

assistant-android-5

Jarvis

Όσοι έχετε δει ταινία με τον Iron Man, ξέρετε ότι Siri και Cortana δεν πιάνουν μία μπροστά στον Jarvis. Ε, τώρα μπορείτε να τον πάρετε κι εσείς στη δούλεψή σας κι ας μην έχετε την παραμικρή ομοιότητα με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ! Σαν άλλος Tony Stark λοιπόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Jarvis με απόλυτη επιτυχία ακόμα και στο smartwatch σας, απολαμβάνοντας έτσι τις δυνατότητές του: από τη διαχείριση της μουσικής που παίζει στο smartphone σας, μέχρι να βρείτε το τελευταίο αναβοσβήνοντας το φλας! Κατά τα άλλα θα σας καλύψει στις βασικές καθημερινές σας ανάγκες μέσα από ένα «κουλ» περιβάλλον εργασίας.

assistant-android-6

Google Now

Για το τέλος, η… ενδεδειγμένη λύση. Το Google Now, «πατώντας» πάνω στα δεδομένα που έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια η Google, είναι σε θέση να προσφέρει έγκυρες και πετυχημένες συμβουλές, έχοντας για… σκονάκι το ιστορικό σας. Με δεδομένες τις προσβάσεις της εταιρείας δε, σας ενημερώνει για τα πάντα: από την κίνηση και τον καιρό, μέχρι τα τελευταία νέα, ενώ σας επιτρέπει να του υπαγορεύσετε κείμενο, ακόμα κι αν πρόκειται για εφαρμογή τρίτης εταιρείας –και όχι της ίδιας της Google! Διαθέτει καλή «ακοή» ενώ και η εξελιγμένη του αντίληψη του δίνει τη δυνατότητα να σας παρέχει όχι μόνο τις πληροφορίες που ζητήσατε αλλά και άλλες που πιθανόν να χρειαστείτε σε δεύτερο χρόνο.