Στο αυτοκίνητο έχουμε συναγερμό. Στο σπίτι έχουμε σκύλο. Στην πιστωτική κάρτα έχουμε PIN, το ίδιο και στο κινητό τηλέφωνο. Η ζωή μας σήμερα είναι γεμάτη δικλείδες ασφαλείας, δικλείδες που ναι μεν την κάνουν περισσότερο πολύπλοκη, όμως αν μη τι άλλο κρατούν μακριά από… περίεργους πολύτιμες πτυχές της και προσωπικά μας αγαθά και δεδομένα. Είναι ανεπίτρεπτο λοιπόν όταν έχουμε φροντίσει για όλα τα παραπάνω, να έχουμε αμελήσει να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας online, είτε πρόκειται για e-banking, είτε για email, είτε για οτιδήποτε άλλο βρίσκεται online ή τοπικά σε ψηφιακή μορφή.

Η Splash Data, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, έβγαλε και φέτος τους πιο κοινούς κωδικούς που χρησιμοποιούν οι χρήστες. Μπορείτε να δείτε τα… charts για το 2011, το 2012, το 2013, το 2014 και εσχάτως το 2015. Με μια γρήγορη ματιά θα δείτε πως επιλογές σαν τα “123456” και password” παραμένουν εξίσου δημοφιλείς με πέρυσι, σε ένα ατελείωτο φεστιβάλ βλακείας. Στην 3η θέση έχουμε την προτίμηση εκείνων που προτίμησαν κάτι πιο… σύνθετο σε σχέση με εκείνους που επέλεξαν τη Νο.1 λύση με το “12345678” και η λίστα της χαζομάρας συνεχίζεται. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν χρήστες που προστατεύουν τα δεδομένα τους με τρόπο τέτοιο, χρήστες που σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τους λογαριασμούς τους, θα αρχίσουν να κλαίνε και να οδύρονται. Μα είναι σαν να κλειδώνουν την πόρτα τους με σελοτέιπ!

password-2

Εν πάση περιπτώσει, είναι απαραίτητο, εκ των ουκ άνευ θα λέγαμε, οι λογαριασμοί σας online και offline να προστατεύονται από ισχυρούς κωδικούς. Συγκεντρώσαμε για ‘σας κάποια χρήσιμα στοιχεία και συμβουλές προκειμένου να μην ψάχνετε: διαβάστε τα προσεκτικά ένα προς ένα και κατανοήστε τα. Κατόπιν αλλάξτε τους κωδικούς σας βάσει των οδηγιών που σας δίνουμε: δικαιολογίες του στυλ «ωχού, βαριέμαι τώρα» και «έλα μωρέ, εμένα θα βρουν να χτυπήσουν» δεν γίνονται δεκτές.

  • Οι κωδικοί σας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτεροι σε μήκος.
  • Θα πρέπει να περιλαμβάνουν γράμματα πεζά και κεφαλαία, αριθμούς και ει δυνατόν και σύμβολα.
  • Δεν θα πρέπει να αποτελούνται από υπαρκτές λέξεις, τουλάχιστον όχι γραμμένες κανονικά με γράμματα.
  • Αν μιλάμε για PIN, οι αριθμοί που το αποτελούν δεν θα πρέπει να αποτελούν χρονολογία –ιδανικά δεν θα πρέπει να συνδέονται με τη ζωή σας.
  • Φροντίζετε να αλλάζετε συχνά κωδικούς οπουδήποτε τους χρησιμοποιείτε. Θεσπίστε μια περιοδικότητα και τηρήστε τη.
  • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό δύο φορές. Αν το κάνετε, τουλάχιστον διασφαλίστε πως το email/username που τον συνοδεύει δεν είναι το ίδιο.
  • Καταφύγετε σε ένα password manager αν ο αριθμός των κωδικών που χρησιμοποιείτε είναι δύσκολα διαχειρίσιμος.
  • Προτιμήστε τη διπλή επιβεβαίωση (κωδικός + SMS στο κινητό σας, κωδικός + token ασφαλείας, ερώτηση και email επιβεβαίωσης κ.ο.κ.).
  • Αν προσφέρεται ξεκλείδωμα βάσει δακτυλικού αποτυπώματος, προτιμήστε αυτό καλύτερα εισάγοντας αποτυπώματα από τρία-τέσσερα δάκτυλά σας.
  • Μην αναφέρεστε ποτέ μα ποτέ στους κωδικούς σας και αποφύγετε τα “log in” από υπολογιστές και δίκτυα που δεν γνωρίζετε.