Η εικονική πραγματικότητα ή αλλιώς το virtual reality  οδηγεί στην καλύτερη αντιμετώπιση ασθενειών και την εκπαίδευση χειρουργών. Μια τεχνολογία που θα φέρει την επανάσταση στον κλάδο.

Αν κρίνει κανείς από τις περισσότερες εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή βρίσκονται στα σκαριά, θα μείνει με την εντύπωση πως αυτή η σχετικά νέα τεχνολογία θα φέρει την επανάσταση κυρίως στην επικοινωνία και την ψυχαγωγία.

Ωστόσο, την ίδια ώρα που κολοσσοί από τη βιομηχανία του software ετοιμάζουν βιντεοπαιχνίδια ή ταινίες, άλλες εταιρείες αξιοποιούν την εικονική πραγματικότητα για την αντιμετώπιση νοσημάτων ή την ιατρική εκπαίδευση.

Όπως σε όλες τις υπόλοιπες χρήσεις, έτσι και οι ιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με το poptech.gr, βασίζονται στο γεγονός ότι, όταν κανείς φορά μια «κάσκα» εικονικής πραγματικότητας, η τρισδιάστατη εικόνα που δημιουργείται από τον υπολογιστή καταλαμβάνει όλο το οπτικό του πεδίο, όπως επίσης και ότι τα γραφικά προσαρμόζονται συνεχώς στις κινήσεις και τον προσανατολισμό του κεφαλιού.

Έτσι, ο χρήστης έχει την αίσθηση πως βρίσκεται μέσα στο ψηφιακό «σκηνικό», είτε αυτό είναι εντελώς φανταστικό είτε αντίγραφο ενός πραγματικού περιβάλλοντος.

1. Φυσικοθεραπεία

Η τεχνολογία έχει δοκιμασθεί για τη φυσική αποκατάσταση ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, ζητώντας από τους ασθενείς να φέρουν σε πέρας διάφορες «αποστολές» με την κίνηση των άνω και κάτω άκρων τους μέσα στο εικονικό περιβάλλον.

Σε ένα τέτοιο πείραμα πέρυσι στο νοσοκομείο Elisabeth Bruyere στην Οτάβα του Καναδά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ασθενείς κινητοποιούνταν περισσότερο απ’ ό,τι με τις συμβατικές φυσικοθεραπείες, με συνέπεια η αποκατάστασή τους να προχωρά πιο γρήγορα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, τα συμπεράσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από αρκετές ακόμη ανάλογες δοκιμές, στις οποίες θα συμμετάσχουν πολύ περισσότεροι εθελοντές.

2. Διαχείριση πόνου

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επιστράτευσαν την εικονική πραγματικότητα σε επεμβάσεις τοποθέτησης μοσχευμάτων σε εγκαύματα, διαπιστώνοντας πως οι ασθενείς ένιωθαν λιγότερο πόνο και άγχος.

Για τον σκοπό αυτό έχουν αναπτύξει το πρόγραμμα SnowWorld ώστε, φορώντας τη VR κάσκα, ο ασθενής να μεταφέρεται εικονικά σε ένα γαλήνιο χειμερινό τοπίο στην Αρκτική, όπου «περιπλανιέται» ανάμεσα σε παγόβουνα και πιγκουίνους.

virtual_reality-min

3. Αντιμετώπιση φοβιών

Η εικονική πραγματικότητα θεωρείται επίσης από αρκετούς ψυχολόγους ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικειωθεί κανείς με αντικείμενα (π.χ. έντομα, ερπετά) ή καταστάσεις (αεροπορικά ταξίδια, κλειστοί χώροι) που του προκαλούν φόβο, αντιμετωπίζοντάς τα σε πρώτη φάση μέσα από την ασφάλεια ενός εικονικού περιβάλλοντος.

Μία τέτοια εφαρμογή είναι το SpiderWorld, για την καταπολέμηση της αραχνοφοβίας. Έτσι, μέσα σε ένα εικονικό δωμάτιο, ο χρήστης «βρίσκεται» παρέα με ένα ψηφιακό ομοίωμα ταραντούλας, το οποίο στην αρχή προσεγγίσει με τη βοήθεια ενός joystick. Σε δεύτερη φάση, φορά ένα ηλεκτρονικό γάντι, ώστε να αρχίσει να «κρατά» στο χέρι του το ερπετό και να το «νιώθει» στο δέρμα του.

4. Μετατραυματικό στρες

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται πάνω από δύο χρόνια από ιατρικά τμήματα των ενόπλων δυνάμεων στις ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες (PTSD) σε Αμερικανούς βετεράνους στρατιώτες. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται πως αμβλύνονται τα αγχώδη συμπτώματα, αφού οι βετεράνοι «ξαναζούν» εικονικά τη στρεσογόνο εμπειρία που τους στιγμάτισε, κουβεντιάζοντας στη συνέχεια για αυτήν με ειδικούς ψυχολόγους.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους δημιουργούς της πλατφόρμας, το 70% των θεραπευόμενων απαλλάσσονται από συμπτώματα όπως οι κρίσεις πανικού ή η κοινωνική απομόνωση που χαρακτηρίζουν τη διαταραχή. Ο εξοπλισμός κοστίζει πάνω από 6.000 δολάρια, μια τιμή απαγορευτική για πολλές ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία, που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία σε απλούς Αμερικανούς που υποφέρουν από PTSD. Ωστόσο, ψυχολόγοι στις ΗΠΑ ετοιμάζουν μία οικονομικότερη πλατφόρμα, η οποία θα βασίζεται στην κάσκα Oculus Rift του Facebook.

5. Εκπαίδευση χειρουργών

H οικονομική τιμή του Oculus Rift είναι ο λόγος που, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η εικονική πραγματικότητα έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει θέση σε ολοένα περισσότερες ιατρικές σχολές, για την πρακτική εξάσκηση των γιατρών που αποκτούν ειδίκευση στην χειρουργική.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες έχει αναγνωρισθεί η συμβολή που θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη τεχνολογία στην εκπαίδευση νέων χειρουργών, οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιούν αναρίθμητες επεμβάσεις σε εικονικά «όργανα», σε ένα περιβάλλον που προσομοιώνει το ανθρώπινο σώμα, χωρίς τον φόβο των συνεπειών από ένα πιθανό ιατρικό λάθος.
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ο απαραίτητος εξοπλισμός ήταν αρκετά ακριβός, για να διαδοθεί η χρήση του.
Επομένως, μοιάζει σχεδόν φυσιολογική εξέλιξη το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι πλατφόρμες εικονικής προσομοίωσης χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η NeuroTouch για επεμβάσεις στον εγκέφαλο ή η Arthro VR για τις αρθροσκοπήσεις.

Πηγή: poptech.gr