Για ακόμα μια φορά, το Facebook ήταν για αρκετές ώρες «κάτω», πανικοβάλλοντας τους χρήστες και προβληματίζοντας τους επενδυτές τους. Τις πταίει;

 
Η αστάθεια που χαρακτηρίζει τα τελευταία 24ωρα το Facebook είναι πρωτόγνωρη. Το δημοφιλέστερο δίκτυο του κόσμου που τόσο τυπικό ήταν σε τέτοια θέματα τα τελευταία χρόνια, έχει κατορθώσει να τσαλακώσει το προφίλ του, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας.

 
Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές μέρες, σε απροσδιόριστα χρονικά σημεία, το δίκτυο δεν είναι προσβάσιμο από τα μέλη του. Ορισμένες φορές λειτουργεί η υπηρεσία Messenger, δεδομένου του ότι κάποιος επιχειρήσει να τη χρησιμοποιήσει από mobile συσκευή, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε αυτό είναι εφικτό. Επίσημη τοποθέτηση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ούτε από το Facebook, ούτε από τον ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με αποτέλεσμα οι… συνομωσιολόγοι να καταφεύγουν στο Twitter, όπου και υπό το hashtag #facebookdown κάνουν πάρτι!

 

facebook_closing

 
Ως προς το τι κρύβεται πίσω από τις «πτώσεις» του Facebook; Η υπηρεσία δοκιμάζει νέες λειτουργίες όπως φερ’ ειπείν το θρυλούμενο “dislike” πλήκτρο που όλο έρχεται και ποτέ δεν το βλέπουμε και ποιος ξέρει τι άλλο. Ενδεχομένως λοιπόν οι αλλαγές που γίνονται στον κώδικα και τους βασικούς αλγορίθμους του δικτύου να επηρεάζουν εν τέλει τη σταθερότητά του και έτσι να προκύπτουν τα downtimes. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η «σιωπή» του Facebook γεννά ερωτηματικά.

 
Όσο ο κολοσσός του διαδικτύου δεν τα απαντά δε, χάνει ιλιγγιώδη ποσά. Για να αντιληφθείτε για τι μεγέθη μιλάμε, υπολογίστε περί το 1,5€ την ώρα ή 417€/δευτερόλεπτο! Αυτά έβλεπαν οι μέτοχοι της εταιρείας και άρχισαν να ξεφορτώνονται τις μετοχές τους σε αυτή, με αποτέλεσμα η πτώση στην τιμή τους να αγγίξει το 3,56%! Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του Facebook δείχνει να έχει βελτιωθεί με την αγορά πάντως να παρακολουθεί αποστασιοποιημένη τις εξελίξεις.