Συγκρίνουμε ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, αναλύουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός και σας συμβουλεύουμε για την επιλογή σας.

 
131004_ethernet_laptop_02-660x440Διανύουμε την Εποχή των δικτύων. Όπου κι αν βρεθούμε περιβαλλόμαστε από δίκτυα: οικιακά, επαγγελματικά, τηλεφωνίας, δεδομένων, αόρατα, τοπικά. Δύσκολα θα βρεθεί κανείς σε σπίτι που δεν υπάρχει Wi-Fi, ιδίως από τη στιγμή που τα routers με τα οποία εφοδιάζουν τους συνδρομητές τους οι πάροχοι υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ είναι σε θέση να «μοιράσουν» ασύρματα το δίκτυό τους. Όσο περνά μάλιστα ο καιρός, ολοένα και περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες σε ένα οικιακό δίκτυο μία δεδομένη χρονική στιγμή και αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόνσεπτ του «έξυπνου σπιτιού» (smart ή connected home) αναπτύσσεται ραγδαίως, ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω.

 
Με το Wi-Fi να κερδίζει διαρκώς έδαφος, εύλογα γεννιέται ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά το μέλλον του Ethernet: αν οι τάσεις πλέον οδηγούν με γοργούς ρυθμούς προς μια ασύρματη πραγματικότητα, υπάρχει μέλλον για το κλασσικό, παραδοσιακό, πατροπαράδοτο ενσύρματο δίκτυο; Παρά το γεγονός πως το Wi-Fi προσφέρει απεριόριστη ελευθερία χάρη στην παντελή απουσία καλωδίων, το Ethernet έχει κι αυτό τα πλεονεκτήματά του. Να δούμε πού κερδίζει όμως (αν κερδίζει κάπου…);

 

Ασφάλεια

 
Ξεκινάμε από το βασικότερο χαρακτηριστικό: την ασφάλεια. Διότι αν τα δεδομένα μας κινδυνεύουν, δεν κάνουμε τίποτα. Ε, τα πράγματα εδώ είναι ξεκάθαρα –πιο ξεκάθαρα δηλαδή δεν γίνεται: για να συνδεθεί κανείς σε ένα ενσύρματο δίκτυο, θα πρέπει να τραβήξει καλώδιο στο router/modem/hub. Ε, δεν γίνεται να μην εντοπιστεί έτσι, σωστά; Στα ασύρματα δίκτυα πάλι, ο καθένας είναι σε θέση να σκανάρει ή τέλος πάντων να εντοπίσει το δίκτυό σας και να παρεμβληθεί σε αυτό, «σπάζοντας» δικλείδες ασφαλείας και εισβάλλοντας σε αυτό. Βέβαια σε κάθε δίκτυο Wi-Fi τα δεδομένα κωδικοποιούνται όμως ακόμα κι έτσι, αν κάποιος θέλει να τα υποκλέψει, θα το κάνει.

 

unnamed

 

Ταχύτητα

 
Ανέκαθεν το ενσύρματο δίκτυο επικρατούσε του ασύρματου σε θέματα ταχύτητας. Το πρώτο ήταν σε θέση να πιάσει από πολύ νωρίς ταχύτητες που άγγιζαν τα 100 Mbps και εν συνεχεία τα 1000 Mbps. Την ίδια στιγμή, το ασύρματο δίκτυο παρακολουθούσε από μακριά τις εξελίξεις, μέχρι που εσχάτως ήρθε κι αυτού η ώρα του: το τελευταίο πρότυπό του είναι το 802.11 ac το οποίο θεωρητικά επιτυγχάνει ταχύτητες που αγγίζουν και τα 3200 Mbps. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τις υποστηρίζει ο εξοπλισμός σας (τόσο η εκάστοτε συσκευή, όσο και το modem/router) αλλά και πάλι, εφ’ όσον είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε, ετοιμαστείτε για ταχύτητες… Ferrari!

 

Σταθερότητα

 
Καλή η ταχύτητα αλλά τι να την κάνει κανείς αν είναι το ίδιο το δίκτυο να ανεβοκατεβαίνει με τη συχνότητα ασανσέρ; Πρόκειται για φαινόμενο που άπαντες μισούν καθώς πέραν του εκνευρισμού, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ως προς την παραγωγικότητα αφού δεν μπορεί να είναι βέβαιος κανείς για την ταχύτητα της σύνδεσής του ανά πάσα στιγμή. Εδώ λοιπόν κερδίζει το ενσύρματο δίκτυο, μιας που το καλώδιο αποτελεί ακόμα την πιο σίγουρη λύση για την πρόσβαση του υπολογιστή σας, σταθερού ή φορητού, σε τοπικό δίκτυο ή/και μέσω αυτού, στο διαδίκτυο. Αντίθετα, το Wi-Fi έχει τα θεματάκια του αφού το σήμα επηρεάζεται από την απόσταση από την πηγή καθώς επίσης από φυσικά εμπόδια και τυχόν παρεμβολές.

 

blog-wifi-webcast1

 

Άρα; Τι επιλέγω;

 
Αν δεν σκοπεύετε να μετακινείτε τις συνδεδεμένες στο δίκτυό σας συσκευές ή εν πάση περιπτώσει έχετε τη δυνατότητα να βγάλετε πολλές πρίζες δικτύου, τότε το Ethernet είναι μια καλή λύση, ιδίως αν σκοπεύετε να διακινείτε σημαντικά δεδομένα και δεν ενδιαφέρεστε να προσαρτήσετε φορητές συσκευές. Αν πάλι θέλετε ένα απλό, τυπικό δίκτυο για οικιακή ή “light” επαγγελματική χρήση, τότε το Wi-Fi είναι για ‘σας, φτάνει να προσέξετε τα διάφορα θέματα ασφαλείας (κωδικοποίηση, ορατότητα, προσβασιμότητα, διαμοιρασμός IP, κωδικοί κλπ).