Η σύμπραξη των εταιρειών Umbrella Consulting και (Ω) OMEGA Web γέννησε μια δωρεάν πλατφόρμα CMS για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

alphacmsΗ έκδοση 0.1 του Alpha CMS (Content management system) έχει βασιστεί σε μια επαναστατική φιλοσοφία που στηρίζεται στην τεχνοτροπία του Model – View – Controller (MVC) και στην νοοτροπία της διαχείρισης του Code Igniter. Αντίθετα όμως με άλλα CMS όπως το CMS Made Simple, το Joomla! ή το Drupal, η φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής αυτής εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια των διαδικασιών, από το επίπεδο του κώδικα μέχρι και το design.
Το Alpha CMS κάνει χρήση της PHP, της JavaScript και της template engine Smarty. Η βάση του CMS στηρίζεται σε MySQL με MyISAM.
Το Alpha CMS δεν χρειάζεται κάποια εγκατάσταση πέραν της βάσης που δυστυχώς δεν εγκαθίσταται αυτόματα, γεγονός ωστόσο που προβλέπεται να αλλάξει στην επόμενη έκδοση, σύμφωνα με τους developers του project.
Το CMS ανοιχτού κώδικα προσφέρει γρήγορη διαχείριση για μικρομεσαίες σελίδες, δυναμικές και μη, ευκολία σχεδιασμού με διαχωρισμό του από τον κώδικα χάρη στη χρήση της Smarty και ευελιξία σε caching features (Smarty Engine).
Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του κώδικα με ενιαία δομή και φιλοσοφία, δημιουργία αυτόνομων νέων CMS με βάση το Alpha CMS και φυσικά δημιουργία features η modules με ελέυθερο τρόπο χωρίς να χρειάζεται να μάθετε κάποιο API!
Επίσης προσφέρει ενιαίο τρόπο δόμησης menu n-επιπέδων, ενιαίο τρόπο διαχείρισης n-γλωσσών και μπορεί να διαχειρίζεται τα pages μέσα από το διαχειριστικό είτε με απλή HTML είτε με Smarty templates. Τέλος, έχει πολύ μικρό footprint για τα όσα μπορεί και κάνει ήδη!



Το Alpha CMS διανέμεται ως δωρεάν open source λογισμικό αλλά και ως εμπορικό software. Στην πρώτη περίπτωση απλά το κατεβάζετε δωρεάν, ενώ στην δεύτερη αγοράζετε το πακέτο και έχετε τεχνική υποστήριξη καταβάλλοντας το απαραίτητο μηνιαίο κόστος.
Μπορείτε να διαπιστώσετε μόνοι σας τις δυνατότητες του Alpha CMS, κατεβάζοντάς το δωρεάν από εδώ: http://sourceforge.net/projects/alpha-cms/