Δημοσιεύτηκε η πατέντα που κατέθεσε η Amazon για αποστολές παραγγελιών με χρήση drones και όλες οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες βγήκαν στη φόρα!

 

amazon-dronesΤα σχέδια της Amazon για αποστολές παραγγελιών σε χρόνο-ρεκόρ προς τους πελάτες της με χρήση drones είναι γνωστά εδώ και περίπου μια διετία. Ο Τζεφ Μπέζος και η παρέα του, παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2013 την υπηρεσία Amazon Prime Air με την οποία σχεδίαζαν την αποστολή βιβλίων και ταινιών, ως επί το πλείστον. Επρόκειτο για ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στην Amazon, όχι απλά να γλιτώσει σημαντικά χρήματα από την αποστολή των προϊόντων της –και πιθανότατα να προσφέρει και ανταγωνιστικότερες τιμές σε βάθος χρόνου- αλλά να παραδώσει παραγγελίες σε χρόνο που δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά!

 

Το σχέδιο της Amazon καθυστέρησαν οι αμερικανικές Αρχές βέβαια οι οποίες δεν ένιωθαν και τόσο σίγουρες στην ιδέα μη επανδρωμένων μικρών ιπτάμενων μηχανών που θα τριγυρνούσαν ελεύθερες από ‘δω κι από ‘κει –είναι δεδομένο πως το παράδειγμα της Amazon θα μιμούνταν γρήγορα και άλλες εταιρείες. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Μάιο του 2015 για να επιτρέψει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Αεροπορίας (Federal Aviation Administration ή FAA) τις δοκιμαστικές πτήσεις μη επανδρωμένων ελικόπτερων για τους ψεκασμούς σπαρτών σε φάρμες και τις κατ’ εξαίρεση χρήσης drones στη δημοσιογραφία.

 

Με αυτά ως δεδομένα, το timing της αποκάλυψης του περιεχομένου της πατέντας που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2014 η Amazon όσον αφορά στα drones της, μοιάζει τέλειο. Η υπηρεσία της θα ήταν πραγματικά πρωτοπόρα μιας που η αποστολή δεν θα γινόταν απλά σε μία διεύθυνση αλλά στην τοποθεσία που βρισκόταν ο πελάτης –αυτή θα προσδιοριζόταν βάσει GPS, του δικτύου που χρησιμοποίησε κλπ. Τα drones της Amazon δεν θα ήταν όλα “one size” αλλά θα ποίκιλαν βάσει του όγκου της παραγγελίας. Θα προσπαθούσαν δε, να αποφύγουν ζώα και ανθρώπους καθώς και φυσικά εμπόδια με την όλη χαρτογράφηση να γινόταν μέσω υπερύθρων και καμερών.

 

Εννοείται πως η Amazon δεν έχει εγκαταλείψει πάντως τις προσπάθειές της για χρήση drones στην αποστολή των παραγγελιών της. Ίσα-ίσα που με τον καιρό εντείνει τις πιέσεις της και με την τακτική που ακολουθεί (αλλά και τη γενικότερη τάση που επικρατεί), είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως αργά ή γρήγορα θα πετύχει τον στόχο της.