Η Sony παρουσιάζει την πιο «πράσινη» τηλεόραση, τη νέα Bravia WE5, η οποία εξοικονομεί ενέργεια, χωρίς… εκπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας.

Sony Bravia WE5 ECO TV

Sony Bravia WE5 ECO TV

Τώρα μπορείτε να μειώσετε το δικό σας ενεργειακό αποτύπωμα άνθρακα απολαμβάνοντας τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές εκπομπές σε μια τηλεόραση Sony Full HD. Για την άνοιξη του 2009, η Sony παρουσιάζει την πιο «πράσινη» σειρά LCD τηλεοράσεων BRAVIATM που έχει εμφανιστεί ποτέ! Τα νέα μοντέλα καταναλώνουν κατά μέσο όρο 20% με 30% λιγότερη ενέργεια από αυτά της περασμένης χρονιάς και μειώνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού χωρίς να μειώνουν στο ελάχιστο την εκπληκτική τους απόδοση σε εικόνα Full HD.


BRAVIATM WE5 ‘eco TV

Ανάμεσα στις νέες, φιλικές προς το περιβάλλον τηλεοράσεις BRAVIATM, η καινοτόμος WE5 θέτει νέα πρότυπα όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση. Εμπλουτισμένη με χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, αυτή η LCD τηλεόράση με την εντυπωσιακή σχεδίαση καταναλώνει πάνω από 50% λιγότερη ενέργεια από τα μοντέλα που διαδέχθηκε.

Η νέα BRAVIATM WE5 είναι διαθέσιμη σε 40 ίντσες και συγκαταλλέται ανάμεσα στις πλέον αποδοτικές ενεργειακά τηλεοράσεις της αγοράς.

Το βασικό χαρακτηριστικό που επιτρέπει την εξοικονόμηση της ενέργειας είναι το νέο σύστημα οπίσθιου φωτισμού με micro λυχνίες φθορισμού θερμής καθόδου (HCFL), το οποίο εκτοξεύει στα ύψη την ενεργειακή απόδοση της συσκευής χωρίς να επηρεάζει στο ελάχιστο την εκπληκτική απόδοση εικόνας της BRAVIATM.

Η νεά WE5 σηματοδοτεί το λανσάρισμα μιας σειράς καινοτομιών που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι η πρώτη BRAVIATM με έξυπνο αισθητήρα Presence Sensor, ο οποίος ανιχνεύει την κίνηση και την θερμότητα του σώματος κάθε θεατή που βρίσκεται σε κανονική απόσταση από την οθόνη. Εάν ο θεατής βγεί από το δωμάτιο -για να ανοίξει την πόρτα ή στη διάρκεια ενός διαφημιστικού διαλείμματος- ο αισθητήρας ενεργοποιεί την λειτουργία ‘picture off’, η οποία απενεργοποιεί την οθόνη αφήνοντας ανοικτό τον ήχο. Μόλις ο θεατής επανέλθει στο δωμάτιο η εικόνα επανέρχεται. Εάν δεν ανιχνευτεί κάποια κίνηση μέσα στο δωμάτιο -όπως συμβαίνει όταν σας πάρει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση- η συσκευή περνάει αυτόματα σε κατάσταση αναμονής μετά από 30 λεπτά.

Πρόκειται, επίσης, για την πρώτη BRAVIATM με το νέο διακόπτη Energy Saving Switch, ο οποίος μειώνει ακόμη περισσότερο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Άλλες τηλεοράσεις καταναλώνουν έστω και ένα μικρό ποσό ενέργειας στην κατάσταση αναμονής ή ακόμη και όταν είναι κλειστές. Με το γύρισμα ενός εύκολα προσβάσιμου διακόπτη η BRAVIATM WE5 κλείνει τελείως. Ξαναγυρίστε τον διακόπτη και η τηλεόραση γυρίσει άμεσα στην προηγούμενη κατάσταση. Είναι μια έξυπνη λύση, περισσότερο βολική από το να βγάζετε την συσκευή από την πρίζα όταν δεν την χρησιμοποιείτε. Η νέα WE5 διαθέτει ένα μοναδικό και εύκολο στη χρήση on-screen ηλεκτρονικό εγχειρίδιο χρήσης για να ελαττωθεί η χρήση εντύπων οδηγιών χρήσης.

Εκτός από τα οικολογικά της διαπιστευτήρια, η WE5 θα σας χαρίσει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια εκπληκτική εικόνα για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας ταινίες, τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σας. Το LCD πάνελ με την ανάλυση Full HD 1080p συμπληρώνεται από τον νέο επεξεργαστή εικόνας BRAVIA EngineTM 3 που καθαρίζει, φιλτράρει και βελτιστοποιεί τα δεδομένα της εικόνας για να μειώσει τον θόρυβο ενώ συγχρόνως ενισχύει την αντίθεση και το χρωματικό εύρος. Η τεχνολογία Motionflow 100Hz με το σύστημα μείωσης της θολότητας (Image Blur Reduction) διπλασιάζει τον αριθμό των προβαλλόμενων καρέ ανά μονάδα χρόνου για την ομαλότερη και καθαρότερη προβολή των γρήγορων σκηνών σε αθλητικά γεγονότα ή ταινίες δράσης.


Οι BRAVIATM πιο «πράσινες» από ποτέ

Η νέα WE5 ακολουθεί και όλη η γκάμα των BRAVIATM του 2009, προσφέροντας σημαντική ενεργειακή απόδοση χωρίς να θυσιάζει την ζωντανή, ποιοτική εικόνα HD.

Τα περισσότερα από τα μοντέλα του 2009 φέρουν την οικολογική σήμανση ‘EU Flower’ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της οποίας πιστοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που ανταποκρίνονται σε αυστηρά κριτήρια όσον αφορά το περιβάλλον και την απόδοση.

Τα οικολογικά χαρακτηριστικά (‘eco settings’) σε όλα τα μοντέλα έχουν ομαδοποιηθεί για λόγους ευκολίας πρόσβασης μέσω του μενού των ρυθμίσεων της τηλεόρασης.


Για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας από το LCD πάνελ, τα περισσότερα μοντέλα BRAVIATM του 2009 διαθέτουν έναν αισθητήρα (Light Sensor) ο οποίος ρυμίζει αυτόματα την φωτεινότητα του οπίσθιου φωτισμού ανάλογα με τα επίπεδα φωτισμού του δωματίου. Τον αυτόματο αισθητήρα συμπληρώνει μια επιλέξιμη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας η οποία μειώνει την ένταση του οπίσθιου φωτισμού για να παρακολουθείτε ξεκούραστα τηλεόραση σε αμυδρό φως.


Η ρύθμιση ‘Idle TV’ λειτουργεί σαν το screensaver του υπολογιστή και αν δεν υπάρξει δραστηριότητα εκ μέρους του χρήστη για ένα προκαθορισμένο διάστημα, κλείνει την οθόνη για να εξοικονομήσει ενέργεια. Συμπληρώνεται από μια λειτουργία χρονοδιακόπτη sleep/timer ο οποίος θέτει την συσκευή σε κατάσταση αναμονής μετά από κάποιο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα: ένας βολικός τρόπος να εξοικονομείτε ενέργεια αν έχετε την τάση να …αποκοιμιέστε κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύκτιων προβολών.


Η λειτουργία ‘PC Power Management’ θέτει αυτόματα την συσκευή σε κατάσταση αναμονής αν δεν εισέλθει σήμα από έναν συνδεδεμένο υπολογιστή για 30 δευτερόλεπτα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν έχετε συνδέσει την τηλεόραση για να παίξετε το αγαπημένο σας PC game  σε μεγάλη οθόνη και θέλετε να κάνετε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα χωρίς να κλείσετε τα πάντα.


Η εκπληκτική σχεδίαση των BRAVIATM του 2009 εξοικονομεί χώρο και απαιτεί λιγότερα υλικά συσκευασίας. Σαν επακόλουθο μειώνονται και οι εκλύσεις άνθρακα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των προϊόντων, αφού στον ίδιο χώρο μεταφέρονται περισσότερες συσκευές.


«Η Sony πρωτοπορεί και με συνέπεια δείχνει το δρόμο για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν σχέση με τις τηλεοράσεις και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που παράγει», δηλώνει ο Hiroshi Sakamoto, Αντιπρόεδρος του τμήματος TV Marketing Europe της Sony. «Όπως διαπιστώνει κανείς από την εξαιρετική WE5, τα φετεινά μοντέλα της BRAVIATM δεν θα δείχνουν απλώς πιο όμορφα και θα έχουν καλύτερη απόδοση από κάθε προηγούμενο… Αποτελούν μια κατηγορηματική δήλωση του ότι η Sony έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση περιβάλλον και προσπαθεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των φίλων της οικιακής ψυχαγωγίας».



Σειρά BRAVIATM WE5 : Βασικά Χαρακτηριστικά

WE5

Μέγεθος οθόνης (σε ίντσες)

40

Ανάλυση πάνελ

1920×1080

Motionflow

100 Hz

BRAVIATM ENGINE

BE 3

Λειτουργία Live Colour

Ναι

Λειτουργία 24p True CinemaTM

Ναι

Ενσωματωμένος ψηφιακός δέκτης

MPEG4 AVC-HD1, DVB-T, DVB-C2

DNLA (μουσική/φωτο/βίντεο)

Ναι

Σύστημα πρόσβασης στο διαδίκτυο AppliCastTM

Ναι

Είσοδοι HDMITM

4

Σύστημα BRAVIATM Sync

Ναι

Είσοδος

USB Media Player

Ναι

Picture Frame Mode

Ναι

Είσοδοι SCART

2

Είσοδος για PC

HD15 PC Graphics Input

1

Σύστημα ήχου S-Force Front Surround

Ναι

Μπάρα πλοήγησης XMBTM

(Xross Media BarTM)

Ναι

Περιστροφόμενη βάση

Ναι

1 Όπου υπάρχουν διαθέσιμες συμβατές υπηρεσίες για  DVB-T/DVB-C

2 Με διαθέσιμο πάροχο



BRAVIATM 2009 Line-up: Eco Features

S5500

V5500

W5500

E5500

WE5

Μενού ‘ECO Settings

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Οπίσθιος φωτισμός HCFL

Ναι

Αισθητήρας Presence Sensor

Ναι

Διακόπτης Energy Saving

Ναι

Εγχειρίδιο χρήσης On Screen

Ναι

Ναι

Ναι*

Λειτουργία Power Saving Mode

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Λειτουργία Idle TV Standby

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Λειτουργία PC Power Management

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Αισθητήρας φωτισμού (Light Sensor)

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Οικολογική Σήμανση (EU Flower)

**

**

**

**

**

Λεπτή σχεδίαση (μείωση όγκου συσκευασίας)

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

* Και έντυπο εγχειρίδιο χρήσης μειωμένου όγκου


** Σε αυτά τα μοντέλα έχει απονεμηθεί η οικολογική σήμανση ‘EU Flower’: WE5 (40″, 46″); W55 (32″, 37″, 40″, 46″); E55 (32″, 40″); V55 (32″, 37″, 40″, 46″, 52″); S55 (37″, 40″) Η σήμανση ‘EU Flower’ είναι η επίσημη διάκριση της Ε.Ε. για προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Τα κριτήρια για την απονομή του περιλαμβάνουν την πολιτική επιστροφής του προϊόντος για ανακύκλωση με το τέλος του κύκλου ζωής του, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία και στην κατάσταση αναμονής, και την περιορισμένη χρήση επιβλαβών ουσιών.