Η PCCW Global εξαγοράζει την Crypteia Networks με στόχο την ανταπόκριση στα ζητήματα ασφάλειας των σύγχρονων οργανισμών.


eksagora crypteiaΗ PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ, προχώρησε στην εξαγορά της Crypteia Networks, ενός Ευρωπαϊκού παρόχου καινοτόμων λύσεων security-as-a-service. Αξιοποιώντας τεχνολογία που αναμένεται να λάβει κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας και βασίζεται σε μια μη παρεμβατική προσέγγιση, η Crypteia βοηθά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ψηφιακές απειλές νέας γενιάς.


Με έδρα την Αθήνα (Ελλάδα), η Crypteia Networks θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ως ξεχωριστό brand, επωφελούμενη από τη διεθνή παρουσία και την ευρεία πελατειακή βάση της PCCW Global, ώστε να επιταχύνει την παγκόσμια επέκταση της. Σήμερα, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει λύσεις σε περισσότερους από 150 πελάτες, σε διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Το πελατολόγιο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από εταιρείες υπηρεσιών και λιανεμπορίου έως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημόσιους οργανισμούς και παρόχους κρίσιμων υποδομών. Η PCCW Global θα προσφέρει τις λύσεις της Crypteia ως μέρος του χαρτοφυλακίου managed network services, που διαθέτει σε πελάτες της σε όλο τον κόσμο.


Ο κύριος Marc Halbfinger, CEO της PCCW Global, δήλωσε: «Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, πρέπει να προσαρμόσουν την προσέγγιση τους ως προς την ασφάλεια των δικτύων, ώστε να αντιμετωπίσουν τη νέα γενιά των ψηφιακών κινδύνων, στην οποία περιλαμβάνονται οι επιθέσεις advanced persistent threats, το ψηφιακό έγκλημα και άλλες μορφές επιθέσεων».


Η IDC προβλέπει ότι η αξία της αγοράς των υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με απειλές ασφάλειας θα ανέλθει στα $1,4 δισ. δολάρια Αμερικής έως το 20181.


Σήμερα, οι ψηφιακές απειλές εκτείνονται από την κλοπή δεδομένων και τη δολιοφθορά έως τις επιθέσεις παραδοσιακών εγκληματικών οργανώσεων και τις ενέργειες ψηφιακής τρομοκρατίας που στοχοποιούν κρίσιμες υποδομές. Κανένας οργανισμός δεν είναι άτρωτος και πολλοί μπορεί να έχουν παραβιαστεί χωρίς να το γνωρίζουν. Σε έκθεση της Gartner που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2014, σημειώνεται ότι «οι οργανισμοί πρέπει να υποθέτουν ότι οι υποδομές τους έχουν παραβιαστεί και συνεπώς, να επενδύσουν σε δυνατότητες εντοπισμού απειλών που προσφέρουν συνεχή παρακολούθηση για πρότυπα και συμπεριφορές που υποδηλώνουν κακόβουλες προθέσεις».


«Οι υπάρχουσες λύσεις ασφάλειας, όπως τα firewall, οι λύσεις antivirus και τα συστήματα εντοπισμού εισβολών δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς απέναντι σε αυτή τη νέα γενιά απειλών», σημείωσε ο κ. Halbfinger. «Τα παραδοσιακά μέτρα ελέγχου περιμέτρου και ασφάλειας δικτύου βασίζονται στο ότι η εκάστοτε απειλή έχει ήδη αναγνωριστεί και αναλυθεί, ενώ η νέα γενιά επιθέσεων είναι ό,τι ακριβώς δηλώνει ο χαρακτηρισμός της – κάτι εντελώς καινούριο που δεν το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν», τόνισε.


«Στην PCCW Global, πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιτύχουν το απαραίτητο επίπεδο προστασίας από μόνοι τους. Η ανάπτυξη και η λειτουργία προληπτικών λύσεων ασφάλειας που λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η παρακολούθηση πολλαπλών πηγών πληροφόρησης σε σχέση με απειλές, αποτελούν περίπλοκα ζητήματα. Οι απειλές δεν είναι πλέον μεμονωμένες και – συνεπώς – δεν μπορούν να είναι μεμονωμένοι και οι τρόποι ανταπόκρισης. Επιπλέον, οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις σε επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων και συμμόρφωσης, σημαίνουν ότι επιχειρήσεις από πολλούς διαφορετικούς κλάδους θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την προστασία και τον έλεγχο της ακεραιότητας των πληροφοριακών συστημάτων και των δεδομένων τους», συμπλήρωσε.


Η πλατφόρμα αναφορών και ειδοποιήσεων MOREAL της Crypteia, η οποία διαθέτει χαρακτηριστικά και λύσεις Security Incident & Event Management, μπορεί να λειτουργήσει με βάση το cloud, καθώς και να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό περιβάλλον. Η πλατφόρμα MOREAL συσχετίζει και αναλύει δεδομένα στο δίκτυο του πελάτη, δεδομένα στο παγκόσμιο δίκτυο και συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με απειλές. Με αυτόν τον τρόπο, εντοπίζει πιθανές εξελιγμένες απειλές. Η υπηρεσία αυτή υποστηρίζεται από το Διεθνές Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλείας (Global Security Operation Center) της Crypteia.


Ο κ. Γιάννης Γκιόκας, ιδρυτής και CEO της Crypteia Networks, δήλωσε: «Ένας βασικός λόγος που πολλοί οργανισμοί είναι αυτή τη στιγμή ευάλωτοι, είναι ότι οι περισσότερες λύσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση των νέων απειλών είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και κοστοβόρες, ενώ απαιτούν και πολύ χρόνο για τη διαχείριση τους. Η Crypteia αναπτύχθηκε με στόχο να είναι ακριβώς το αντίθετο: ελαφριά, με βάση το cloud, αυτοματοποιημένη και οικονομική. Η προσέγγιση της Crypteia είναι μη παρεμβατική και δεν απαιτεί επιπλέον hardware ή λογισμικό, ενώ αξιοποιεί τα αρχεία δεδομένων (data logs) που ήδη παράγουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια αλλαγή στον τρόπο που ήδη λειτουργούν, ούτε να προχωρήσουν σε μεγάλες και ακριβές αγορές για να εγκαταστήσουν τα κατάλληλα εργαλεία προστασίας και ανάλυσης. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί κάθε μορφής και μεγέθους μπορούν να προστατευθούν από άγνωστες απειλές».


Ο κ. Halbfinger πρόσθεσε: «Με την εξαγορά της Crypteia Networks, η PCCW Global μπορεί επιπλέον να προσφέρει ένα ασφαλές κανάλι επικοινωνιών στους πελάτες της, επιτρέποντας τους να έχουν πρόσβαση και να προστατεύουν τα πλέον πολύτιμα δικτυακά περιουσιακά στοιχεία τους, μέσω μιας αλυσίδας υπηρεσιών κοινής διαχείρισης κίνησης και συνδεσιμότητας σε δίκτυα, παροχής περιεχομένου και ασφάλειας δικτύου, η οποία θα ενοποιείται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου».


Σε σχέση με την Ελληνική οικονομία, η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα ξένης επένδυσης σε μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, στο ταλαντούχο δυναμικό του τομέα software engineering και στην ελληνική καινοτομία. Τα παραπάνω αποτελούν βασικά στοιχεία για την υιοθέτηση ενός πιο εξωστρεφούς οικονομικού μοντέλου που θα στηρίξει την ανάκαμψη της χώρας, όπως επισημαίνει και η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey2, μεταξύ άλλων ειδικών.


Επιπλέον, για την αναπτυσσόμενη κοινότητα των Ελληνικών start-ups στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), η συμφωνία αυτή αποτελεί απόδειξη της δυναμικής των εγχώριων επιχειρηματιών, που λειτουργούν με όραμα, ως προς τις δυνατότητες τους να αναπτυχθούν και να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οργανισμό Enterprise Greece3, η Ελλάδα αποτελεί μια ολοένα και πιο ελκυστική αγορά για τις παγκόσμιες εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ, οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από το ιδιαίτερα μορφωμένο και ταλαντούχο δυναμικό της χώρας, καθώς και από την αυξανόμενη δραστηριότητα στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης.


Η Crypteia Networks ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία Γιάννη Γκιόκα. Ο κ. Γκιόκας διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου από το ΤΕΙ Αθήνας. Πρόσφατα, η εταιρεία ήταν μεταξύ των επιλαχόντων για δύο ιδιαίτερα αναγνωρισμένα βραβεία, το MassChalenge 2014 (βραβείο από επιχειρηματικό accelerator με έδρα τις Η.Π.Α.) και το European Enterprise Network Award 2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η παραπάνω πράξη δεν συνιστά συναλλαγή της HKT Trust και της HKT Limited που απαιτεί γνωστοποίηση με βάση το Κεφάλαιο 14 του Κανονισμού Λειτουργίας για την Εισαγωγή Αξιογράφων στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.