Ολοι οι δικτυακοί τόποι του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε έναν online κατάλογο με ανοικτή πρόσβαση στη γνώση μέσα από ψηφιακά αποθετήρια & βιβλιοθήκες.


web ektOnline κατάλογο των δικτυακών τόπων που αναπτύσσει και υποστηρίζει εγκαινίασε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στη διεύθυνση http://web.ekt.gr. Στον κατάλογο WebEKT βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι δράσεις, τα έργα και οι δραστηριότητες που υλοποιεί ή συμμετέχει ο φορέας, και είναι προσβάσιμα μέσω των επιμέρους δικτυακών τόπων.


Η πλοήγηση και η εξερεύνηση των περισσότερων από 60 διαφορετικών δικτυακών τόπων του ΕΚΤ γίνεται με εύκολο και ευχάριστο τρόπο. Το περιεχόμενο του WebΕΚΤ είναι διαμορφωμένο σε κατηγορίες, ενώ στην παρουσίαση του κάθε δικτυακού τόπου, υπάρχει διαθέσιμη σύντομη περιγραφή της ταυτότητάς του σε συνδυασμό με screenshot της κεντρικής ιστοσελίδας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο αποτελεσματική η αναγνώριση και η κατανόηση του περιεχομένου του κάθε δικτυακού τόπου.


Το WebΕΚΤ, που διατίθεται στα ελληνικά και αγγλικά, διευκολύνει την αναζήτηση ανοικτού ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού στα Ψηφιακά Αποθετήρια και τις Ηλεκτρονικές Εκδόσεις που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ – αρκετά από αυτά σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς. Το διαθέσιμο επιστημονικό και πολιτιστικό περιεχόμενο προέρχεται από ελληνικές πηγές, ενώ συμβαδίζει με τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης.


Στα ηλεκτρονικά αποθετήρια περιλαμβάνονται εκατομμύρια ηλεκτρονικές σελίδες με υλικό από όλες τις επιστήμες. Αυτά προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση σε πλούσιο αρχείο ερευνητικών δεδομένων και μεταδεδομένων, διδακτορικές διατριβές, βιβλία, μελέτες, επιστημονικές δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικό υλικό, ανοικτό λογισμικό και οπτικοακουστικές εφαρμογές.


Το διαδικτυακό περιβάλλον, επίσης, των ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ ePublishing παρέχει Ανοικτή Πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων, εκδοτικές υπηρεσίες στην ακαδημαϊκή κοινότητα και μια δυναμική πλατφόρμα που συγκεντρώνει έγκριτες δημοσιεύσεις από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών περιοχών.


Στο WebΕΚΤ το κοινό έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους καταλόγους ελληνικών Ψηφιακών Βιβλιοθηκών που έχουν οργανωθεί από το ΕΚΤ και φιλοξενούνται στα υπολογιστικά του συστήματα. Ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει και να ξεφυλλίσει πλούσιες συλλογές πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αξίας των ψηφιακών βιβλιοθηκών που προσφέρουν μέρος του υλικού τους ελεύθερα στο διαδίκτυο.


Παρουσιάζονται, επίσης, οι ψηφιακοί διαδραστικοί χώροι που έχουν αναπτυχθεί από το ΕΚΤ σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και προσφέρουν στους χρήστες μία ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης σε σημαντικά ελληνικά πολιτιστικά μνημεία και ιστορικούς χώρους. Οι εφαρμογές αυτές απευθύνονται τόσο σε ειδικούς επιστήμονες όσο στο ευρύτερο κοινό και στα παιδιά. Μέσα από την εικονική περιήγηση και το παιχνίδι, ο χρήστης ανακαλύπτει τον πολιτισμό και εμπλουτίζει τις γνώσεις του.


Ο διαδικτυακός κατάλογος αναδεικνύει και τις δράσεις του ΕΚΤ για την Έρευνα, Ανάπτυξη & Καινοτομία, όπως τον δικτυακό τόπο “Δείκτες Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας” που παρέχει βιβλιομετρικές μελέτες για τις ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και τεχνολογία, τις εθνικές επιδόσεις στην έρευνα-ανάπτυξη-καινοτομία, και γενικότερα την ελληνική ερευνητική δραστηριότητα σε όλο τον κύκλο ζωής της και τις ποικίλες πτυχές της.


Επιπλέον, στον κατάλογο αναδεικνύεται ο δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας του ΕΚΤ, ο οποίος παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Επίσης, το WebΕΚΤ παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Έργα που συμμετέχει το ΕΚΤ, όπως το δίκτυο Enterprise Europe Network – Hellas, το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην χώρα, συγκροτούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, και άλλους καταξιωμένους φορείς στα πεδία της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.


Συνοπτικά, το WebΕΚΤ παρουσιάζει σε ένα ενιαίο σημείο όλους τους δικτυακούς τόπους του ΕΚΤ και προωθεί την ανακάλυψη της Ανοικτής Πρόσβασης στη γνώση μέσα από τις δράσεις του ΕΚΤ για τη συλλογή, την τεκμηρίωση, τη συσσώρευση και τη μακροχρόνια διαφύλαξη του έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου που παράγεται από την ελληνική επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα.


Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο
WebEKT
http://web.ekt.gr