Αγωγή και Ασφαλιστικά Μέτρα εναντίον συντάκτη της Ελληνικής Βικιπαίδειας και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.


eel-lakΗ Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο της δράσης για την προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου (mycontent.ellak.gr) έχει ξεκινήσει από το 2011 την πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της Wikipedia με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργίας ανοιχτού εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου για την εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Για την επίτευξη του στόχου στο πλαίσιο της δράσης αυτής υλοποιούνται:


Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα θέματα του εγκυκλοπαιδισμού και του Ανοιχτού Περιεχομένου καθώς και της χρήσης και σύνταξης εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, προβάλλοντας το συνεργατικό παράδειγμα της Wikipedia, με ενημερωτικά σεμινάρια, εργαστήρια και ενέργειες επιμόρφωσης και κινητοποίησης


Η κινητοποίηση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην κατεύθυνση παραγωγής ανοιχτού εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, ώστε αυτό να απλωθεί σε περισσότερους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης.


Η Wikipedia είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο με περιεχόμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας ελεύθερα με όποιον τρόπο επιθυμεί, ακόμα και εμπορικά, σύμφωνα με την Άδεια Creative Commons Attribution Sharealike 3.0. Η Wikipedia αποτελείται από κοινότητες ενεργών πολιτών από όλο τον κόσμο που αποκτούν τριβή με τη γνώση, την τεκμηρίωση, τη συνεργατικότητα, τον εθελοντισμό, τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων και οι οποίοι καταγράφουν τη γνώση σύμφωνα με κανόνες πολιτικής που διαμορφώνεται από τις ίδιες τις κοινότητες.


Η Wikipedia αναπτύσσεται σε πολλές γλώσσες, καθώς και στην Ελληνική, όπου φέρει το όνομα «Βικιπαίδεια». Ο διαδικτυακός χώρος και οι υπολογιστές που φιλοξενούν το περιεχόμενο της Wikipedia ανήκουν στο Ίδρυμα Wikimedia. Η φιλοξενία αυτή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές, αφού στην Wikipedia δεν υπάρχουν διαφημίσεις.


Η συνεισφορά στη συγγραφή και στη διόρθωση των άρθρων είναι εθελοντική και γίνεται χωρίς αμοιβή. Οποιοσδήποτε μπορεί να συντάσσει και να τροποποιεί άρθρα της Wikipedia.


Η βασική πολιτική περιεχομένου που διέπει τη Wikipedia, βασίζεται σε τρεις αρχές: ουδετερότητα, επαληθευσιμότητα, όχι πρωτότυπη έρευνα. Σύμφωνα με τη Wikipedia αυτό σημαίνει ότι τα άρθρα δεν θα πρέπει να παίρνουν το μέρος μιας πλευράς, αλλά να εξηγούν τις πλευρές, αναλογικά και χωρίς προκατάληψη (ουδετερότητα), δημοσιεύεται μόνο το υλικό που είναι επαληθεύσιμο με αναφορά σε αξιόπιστες, δημοσιευμένες πηγές (επαληθευσιμότητα) και δεν λειτουργεί ως δικτυακός τόπος με σκοπό την παρουσίαση πρωτότυπων ερευνών (όχι πρωτότυπη έρευνα).


Η ΕΕΛ/ΛΑΚ πριν από περίπου 2 χρόνια έλαβε έγγραφο εξώδικης διαμαρτυρίας από τον κ. Κατσανέβα Θεόδωρο στο οποίο ζητούσε να γίνει διαγραφή μέρους του άρθρου που υπάρχει αναρτημένο στην «Βικιπαίδεια» για τον ίδιο, θεωρώντας ότι η ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι υπεύθυνη και εκπροσωπεί τους συντάκτες και διαχειριστές της Wikipedia καθώς και ότι εμπλέκεται στη σύνταξη του περιεχομένου της. Στη συνέχεια, και αφού η ΕΕΛ/ΛΑΚ ενημέρωσε εγγράφως ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εξώδικης διαμαρτυρίας καθώς δεν εκπροσωπεί τη Wikipedia, τόσο την ελληνική έκδοση αυτής αλλά και οποιαδήποτε άλλη και σε καμία περίπτωση δεν επιβλέπει τους διαχειριστές ή τους συντάκτες της, ούτε επιμελείται το περιεχόμενο που αναρτάται σε αυτήν, ο κ. Κατσανέβας προχώρησε σε αγωγή εναντίον της ΕΕΛ/ΛΑΚ αλλά και του συντάκτη που έχει αναρτήσει το εν λόγω άρθρο και πριν λίγες ημέρες κατέθεσε και αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάζονται σήμερα.


Όπως αναφέρθηκε και στο δικαστήριο σήμερα και για να γίνει και κατανοητό στο ευρύ κοινό η δίωξη που γίνεται στην ΕΕΛ/ΛΑΚ μπορεί να παρομοιαστεί με το παρακάτω παράδειγμα:
Η Greenpeace υποστηρίζει και διοργανώνει καμπάνια υπέρ των βιολογικών προϊόντων, στη συνέχεια κάποιος πολίτης αγοράζει και τρώει βιολογικό σπανάκι, κι επειδή ισχυρίζεται ότι παθαίνει τροφική δηλητηρίαση από το σπανάκι αποφασίζει να μηνύσει την Greenpeace επειδή υποστηρίζει τα βιολογικά προϊόντα!!


Η ΕΕΛ/ΛΑΚ και τα μέλη της καταδικάζουν ενέργειες λογοκρισίας της Wikipedia από οπουδήποτε και αν προέρχονται και υποστηρίζουν τον συντάκτη και τους διαχειριστές που εργάζονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς για να συντηρούν την ελληνική έκδοση της Wikipedia. Θεωρείται επίσης απαράδεκτο να διώκεται η ελευθερία της έκφρασης και η προώθηση και υποστήριξη δράσεων που προάγουν την ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία.