Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Σοφοκλής Καραπιδάκης, Διευθυντής Εταιρικής Συμμόρφωσης της Siemens Ελλάδας, παρουσίασε μέρος του προγράμματος συμμόρφωσης που εφαρμόζει η εταιρεία.


siemensΗ εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (Hellenic ACFE), το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΕΙΕΕ) και το Ινστιτούτο Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής (ISACA Athens Chapter).


Ο κ. Καραπιδάκης, παρουσίασε τις ενέργειες της Siemens σχετικά με την ανίχνευση των κρουσμάτων απάτης και διαφθοράς σε όλα τα στάδια υλοποίησης των έργων που αναλαμβάνει η εταιρεία, από την προετοιμασία της προσφοράς μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, η Siemens έχει υιοθετήσει μια εξαιρετικά αυστηρή διαδικασία εγκρίσεων για όλες τις ενέργειες που απαιτούνται κατά τη διαδικασία υλοποίησης των έργων. Έτσι, η εταιρεία αξιολογεί συστηματικά κάθε μέρος της διαδικασίας λήψης των σχετικών αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη ένα μεγάλο εύρος νομικών, ηθικών, τεχνικών, οικονομικών, εμπορικών και συμβατικών κριτηρίων.


Για αυτό το λόγο και με στόχο να διατηρήσει τις υψηλές προδιαγραφές των έργων που αναλαμβάνει, η Siemens έχει δημιουργήσει ένα εσωτερικό εργαλείο για τη διαχείριση της διαδικασίας των εγκρίσεων, το οποίο διατίθεται σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο εργαλείο διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα κάθε απόφασης σε όλα τα στάδια της υλοποίησης των έργων, αξιολογώντας την προσφορά και τους προτεινόμενους όρους της. Το εργαλείο της Siemens διευκρινίζει επίσης ποιά τμήματα και ποιά στελέχη θα συμμετέχουν στη διαδικασία ώστε να δοθεί η τελική εγκριση.


Αυτή η λειτουργία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων, καθώς η έγκαιρη εμπλοκή του υπεύθυνου συμμόρφωσης προλαμβάνει φαινόμενα απάτης και διαφθοράς. Επιπλέον, η Siemens έχει καθιερώσει τη λειτουργία μιας ανεξάρτητης γραμμής καταγγελιών για αυτά τα φαινόμενα. Η εσωτερική έρευνα που ακολουθεί οποιαδήποτε καταγγελία σε συνδυασμό με τους περιοδικούς ελέγχους που πραγματοποιεί η εταιρεία, ανιχνεύουν περιστατικά μη συμμόρφωσης και καταλογίζουν τις προβλεπόμενες συνέπειες στους εμπλεκόμενους.


Το Fraud Prevention Forum 2013 διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της διεθνούς εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την απάτη (International Fraud Awareness Week), με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) με την υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.