Η Olympus παρουσιάζει την καλύτερη φωτογραφική μηχανή που δημιούργησε ποτέ, την OM-D E-M1, η οποία έχει σώμα Micro Four Thirds και τεχνολογίες που ξεχωρίζουν.


Olympus-OM-D-E-M1Η Intersys, επίσημη αντιπρόσωπος της Olympus στην Ελλάδα, ανακοινώνει την OM-D E-M1, τη νέα κορυφαία των ψηφιακών μηχανών Olympus. Οι μηχανές DSLR είναι συχνά ογκώδεις και δύσκολες στη μεταφορά· γι’ αυτό η νέα OM-D E-M1 είναι πιο συμπαγής από τους βασικούς ανταγωνιστές της, με ιδανικό μέγεθος για λήψεις εν κινήσει, κάθε στιγμή. Συνδυάζει τις μικρές διαστάσεις και τη φορητότητα του συστήματος Micro Four Thirds με ποιότητα εικόνας εφάμιλλη των DSLR. Χάρη στον νέο αισθητήρα Live MOS και τον επεξεργαστή εικόνας επόμενης γενιάς TruePic VII, προσφέρει τις καλύτερες εικόνες στην ιστορία των φωτογραφικών μηχανών Olympus. Η E-M1 παρέχει καλύτερη αυτόματη εστίαση από τον προκάτοχό της στη σειρά OM-D χάρη στο σύστημα DUAL FAST AF – ένα από τα ταχύτερα στον κόσμο– το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο τόσο για διαδοχικές όσο και για τυπικές λήψεις. Διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο με συντελεστή μεγέθυνσης αντίστοιχο των κορυφαίων DSLR πλήρους καρέ και το μοναδικό* σύστημα σταθεροποίησης 5 αξόνων, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη σειρά OM-D με την E-M5. Η E-M1 αντέχει σε νερό, σκόνη και ψύχος** ενώ –χάρη στο σύστημα DUAL FAST AF– είναι συμβατή με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη σειρά εναλλάξιμων φακών.


Το ταχύτερο σύστημα αυτόματης εστίασης (AF) που δημιούργησε ποτέ η Olympus
Εκτός από τους σχεδιαστές που χάρισαν στην OM-D E-M1 ένα σώμα εργονομικά σχεδιασμένο, είναι βέβαιο ότι η Olympus έχει στο δυναμικό της και ορισμένους από τους καλύτερους μηχανικούς συστημάτων αυτόματης εστίασης. Οι κάτοχοι της E-M1 θα δρέψουν τους καρπούς του ταχύτερου συστήματος AF που δημιούργησε ποτέ η Olympus. Το DUAL FAST AF παρέχει εξαιρετικά γρήγορη αυτόματη εστίαση, τόσο με φακούς Micro Four Thirds όσο και με φακούς Four Thirds, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν στην E-M1 χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα. Η μηχανή αναγνωρίζει τον τύπο του χρησιμοποιούμενου φακού και επιλέγει αυτόματα την καταλληλότερη τεχνολογία AutoFocus – phase detection AF ή Contrast AF. Για τους φακούς Four Thirds χρησιμοποιείται phase detection, ενώ για τους φακούς Micro Four Thirds Contrast AF. Και οι δύο τεχνολογίες AF εστιάζουν με ακρίβεια σε οποιοδήποτε από τα 37 σημεία εστίασης επιλέξει ο χρήστης.


Οι καλύτερες εικόνες που καταγράφτηκαν ποτέ από μια μηχανή Olympus
Η Olympus, με την κληρονομιά που διαθέτει στον τομέα των οπτικών, δεν μπορεί παρά προσφέρει άριστη ποιότητα εικόνας και στο νέο της μοντέλο. Η OM-D E-M1 υπερκαλύπτει τις προσδοκίες – και διαψεύδει τους σκεπτικιστές υπέρμαχους των DSLR– χάρη σε τρία πρόσθετα στοιχεία-κλειδιά. Το σύστημα φακών Four Thirds και Micro Four Thirds (που σήμερα περιλαμβάνει 63 φακούς), συνδυάζεται με έναν νέο αισθητήρα Live MOS ανάλυσης 16 Megapixel και την έβδομη γενιά της σειράς πανίσχυρων επεξεργαστών εικόνας TruePic. Ο TruePic VII χρησιμοποιεί τεχνολογία New Fine Detail Technology II για να επιτύχει τη βέλτιστη ποιότητα στατικών εικόνων με κάθε φακό, προσαρμόζοντας την επεξεργασία ανάλογα με τον φακό που είναι τοποθετημένος στη μηχανή και τη ρύθμιση διαφράγματος.


Το ισχυρότερο ηλεκτρονικό σκόπευτρο που δημιούργησε ποτέ η Olympus
Η Olympus απελευθερώνει τη δημιουργικότητα του φωτογράφου και ανοίγει νέους δρόμους στη σχεδίαση των ηλεκτρονικών σκοπεύτρων (Electronic ViewFinder – EVF), δημιουργώντας ένα νέο EVF με μεγέθυνση 1,48x, περίπου 1,3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν των τυπικών DSLR. Επιπρόσθετα της υψηλής ανάλυσης 2.360.000 κουκκίδων, του συστήματος DUAL FAST AF και της αυτόματης ρύθμισης του οπίσθιου φωτισμού, το EVF υπερέχει των οπτικών σκοπεύτρων χάρη σε ένα νέο χαρακτηριστικό, μοναδικό στην OM-D E-M1. Η λειτουργία Προεπισκόπησης High Dynamic Range – HDR επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει τις εικόνες HDR στο EVF πριν από τη λήψη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να πειραματίζεται με τέσσερις βασικές ρυθμίσεις πριν από την ελευθέρωση του κλείστρου: αναλογία διαστάσεων, μεγέθυνση, χρώμα και φωτεινοί/σκοτεινοί τόνοι. Η OM-D E-M1 παρουσιάζει επίσης έναν νέο τρόπο προσαρμογής του χρώματος. Αντί για γραφήματα και αριθμούς, το νέο βοήθημα Colour Creator επιτρέπει στον χρήστη να «παίζει» διαισθητικά με τα χρώματα χρησιμοποιώντας τα κουμπιά που βρίσκονται πάνω στη μηχανή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελέγχει τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, με ζωντανή προεπισκόπηση στο EVF. Η χρονική υστέρηση βρίσκεται στο απίστευτα χαμηλό επίπεδο των 29ms, τόσο μικρή που δεν γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι και προσφέρει φυσική κίνηση ακόμη και κατά τη φωτογράφιση θεμάτων που κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα****.


Η πιο αξιόπιστη μηχανή που δημιούργησε ποτέ η Olympus
Το κορυφαίο* Υβριδικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (IS) 5 αξόνων της Olympus είναι μοναδικό επειδή αντισταθμίζει οποιαδήποτε κίνηση η τράνταγμα μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια της λήψης της φωτογραφίας. Αυτό διευκολύνει σημαντικά την καταγραφή ευκρινών στατικών εικόνων κρατώντας τη μηχανή στο χέρι, ειδικά κατά τη χρήση μεγάλων συντελεστών zoom. Μάλιστα, το Υβριδικό σύστημα IS είναι τόσο αποτελεσματικό που ο χρήστης μπορεί να τραβήξει μια απόλυτα σταθερή ταινία Full HD καθώς τρέχει – ακόμη και με πολύ μεγάλες εστιακές αποστάσεις – καδράροντας τις λήψεις με ευκολία στο σκόπευτρο ή στην οθόνη LCD σε πραγματικό χρόνο. Την ίδια σιγουριά εμπνέει το στιβαρό σώμα μαγνησίου της E-M1, καθώς και η αντοχή σε σκόνη**, νερό** και ψύχος**, για προστασία της επένδυσης του χρήστη με ένα ακόμη κορυφαίο σύστημα της Olympus. Η OM-D E-M1 είναι εγγυημένα η καλύτερη μηχανή με δυνατότητα λειτουργίας σε θερμοκρασίες έως -10°C*.


Η πιο έξυπνη υποστήριξη WiFi από μηχανή Olympus
Ένα από τα πολλά άλλα δυνατά σημεία της E-M1 είναι η ενσωματωμένη υποστήριξη WiFi, η οποία επιτρέπει γρήγορη και απλή επικοινωνία με συμβατά smartphone. Ο χρήστης μπορεί να στέλνει επιλεγμένες εικόνες απευθείας σε τοποθεσίες Web και κοινωνικά δίκτυα μέσω του τηλεφώνου του, καθώς και να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο ως τηλεχειριστήριο ώστε να αποφεύγει το άγγιγμα της μηχανής κατά τις λήψεις με έκθεση μεγάλης διάρκειας. Η ζωντανή εικόνα προεπισκόπησης της λειτουργίας Live View μπορεί να μεταφερθεί από την οθόνη LCD στην οθόνη αφής του τηλεφώνου, επιτρέποντας στον χρήστη να εστιάζει και να ελευθερώνει το κλείστρο της μηχανής από απόσταση, μέσω της σύνδεσης WiFi, χρησιμοποιώντας την οθόνη του τηλεφώνου (στις λειτουργίες P, A, S, M). Ακόμη και το μοναδικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα της λειτουργίας Live Bulb μπορεί να εμφανιστεί σε προεπισκόπηση στο smartphone. Η λειτουργία Live Bulb ενημερώνει τη ζωντανή εικόνα προεπισκόπησης σε τακτά διαστήματα κατά την έκθεση bulb.


Η πιο φιλική system camera για επαγγελματίες που δημιούργησε ποτέ η Olympus
Η OM-D E-M1 σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με επαγγελματίες φωτογράφους, οι οποίοι έδωσαν στην Olympus μια λίστα επιθυμητών χαρακτηριστικών για τη βελτίωση της εργονομίας των φωτογραφικών μηχανών. Αποφεύγοντας τα προβλήματα των δύσχρηστων DSLR, οι προγραμματιζόμενοι επιλογείς, οι διακόπτες και οι δακτύλιοι της E-M1 έχουν μεγάλο μέγεθος και εργονομική διάταξη, διασφαλίζοντας άνετο κράτημα και ευκολία χρήσης. Για παράδειγμα, το διάφραγμα και η έκθεση ρυθμίζονται χρησιμοποιώντας δύο επιλογείς στην πίσω πλευρά. Αλλάζοντας τη θέση ενός μοχλού, οι ίδιοι επιλογείς μεταβάλλουν με την ίδια κίνηση την ταχύτητα ISO και την ισορροπία λευκού.


Μια μηχανή αυτού του επιπέδου απαιτεί ένα σύστημα φακών επαγγελματικών προδιαγραφών. Για την E-M1, αυτό σημαίνει δυνατότητα επιλογής από μια συνεχώς επεκτεινόμενη σειρά φακών επαγγελματικής ποιότητας. Ένα ξεχωριστό κομμάτι της συλλογής θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα με το νέο κορυφαίο μοντέλο της σειράς OM-D – ο φακός M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm*** 1:2,8 με προστασία από σκόνη, υγρασία και ψύχος**. Η Olympus θα ανακοινώσει επίσης την ανάπτυξη του φακού M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm*** 1:2,8, ο οποίος θα είναι ιδανικός για ημι-επαγγελματική φωτογράφιση κινούμενων αντικειμένων.


Από μία πληθώρα αξεσουάρ, ξεχωριστή θέση έχει ο προσαρμογέας μοντούρας MMF-3, για κατόχους εξοπλισμού και ειδικότερα φακών Four Thirds. Ο προσαρμογέας είναι σχεδιασμένος για σύνδεση ενός φακού Four Thirds σε ένα σώμα μηχανής Micro Four Thirds και είναι ιδανικός για χρήση σε συνδυασμό με φακούς των σειρών ‘Pro’ και ‘Top Pro’ (με προστασία από σκόνη & υγρά**).


* Από τον Σεπτέμβριο του 2013.
** Σύμφωνα με τις εσωτερικές δοκιμές της Olympus.
*** Ισοδύναμο με 35mm.
**** Μερικά εξαιρετικά γρήγορα κινούμενα θέματα δεν μπορεί να μην φαίνονται ότι κινούνται ομαλά.