Παρουσία περισσότερων από 200 στελεχών της ευρύτερης αγοράς τηλεπικοινωνιών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομή των AppWARDS 2013, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου.


appwards 2013«Η παρουσία μου στα AppWARDS 2013 δεν είναι μια τυπική υποχρέωση. Με φέρνει εδώ η περιέργεια να ακούσω νέες ιδέες και να δω τα έργα των ανθρώπων που ασχολούνται με τις εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες. Γιατί οι εφαρμογές μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, κάνοντας τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη και πιο αισιόδοξη. Οι developers αλλάζουν τον κόσμο και δίνουν νέο νόημα στην ουσία της δημοκρατίας. Η επιχειρηματικότητα είναι φορέας της αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα και πρωτοβουλίες όπως τα AppWARDS 2013 καταδεικνύουν ότι τα καλύτερα έρχονται για τον χώρο της τεχνολογίας» δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και απένειμε το βραβείο στην κατηγορία Business and Corporate, στην εφαρμογή Entersoft Mobile SFA της εταιρείας Entersoft. Το βραβείο για λογαριασμό της εταιρείας παρέλαβε ο Σταύρος Μένεγος, R&D Director της Entersoft.


Βραβεία COSMOTE App&Comers και Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη
Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση έδωσαν οι παρουσιάσεις των ανεξάρτητων developers στην κατηγορία App&Comers, χορηγός της οποίας ήταν η COSMOTE. Σύμφωνα με την ψηφοφορία του κοινού, την τρίτη θέση κατέλαβε η εφαρμογή Balloon, δεύτερη στην προτίμηση του κοινού ήρθε η εφαρμογή Fweebi ενώ στην πρώτη θέση αναδείχθηκε η εφαρμογή goustoziko. Τα βραβεία στους App&Comers που διακρίθηκαν απένειμε ο Σπύρος Λούρος, Διευθυντής Επικοινωνίας Marketing και e-business ΟΤΕ-COSMOTE, ο οποίος δήλωσε «τα βραβεία AppWARDS 2013 έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό με την COSMOTE: Επικροτούν τη δημιουργικότητα και στηρίζουν τους νέους με όραμα. Αντίστοιχα και εμείς στην COSMOTE, μέσα από σειρά ενεργειών, προγραμμάτων αλλά και χορηγιών, προωθούμε νέες πρωτοβουλίες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Στόχος μας, να συμβάλουμε στο μέτρο που μπορούμε και μας αναλογεί στην τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας, βοηθώντας νέους ανθρώπους να βλέπουν την ιδέα τους να παίρνει «σάρκα και οστά» και γιατί όχι να γίνεται και επιχείρηση!».


Οι τρείς πρώτες εφαρμογές της κατηγορίας App&Comers κέρδισαν υπηρεσίες δωρεάν αποστολής email newsletter από την εταιρεία Moosend, Υποστηρικτή των AppWARDS 2013.


Τη σημασία των σύγχρονων τεχνολογιών σήμερα ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Λάγιος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη και Γενικός Διευθυντής της Inform Π. Λύκος. Μιλώντας για το έργο του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, ο κ. Λάγιος τόνισε ότι «η στήριξή μας στα AppWARDS 2013 σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το κοινωνικό έργο και τη φιλανθρωπία, μέσω της στήριξής μας στο social entrepreneurship, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα γενικότερα, καθώς οι τομείς αυτοί μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία σήμερα». Το Βραβείο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη αφορά στις εφαρμογές που προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και κουλτούρα και απονεμήθηκε από τον Κ. Λάγιο στην εφαρμογή Acropolis Rock της εταιρείας Lightbuzz. Το βραβείο παρέλαβε ο Βαγγέλης Πτερνέας, Founder & Software Engineer της Lightbuzz.


Οι βραβεύσεις ανά κατηγορία
Στην κατηγορία Finance, Banking and Payments το βραβείο απέσπασε η εφαρμογή Winbank ΛσΛ της Τράπεζας Πειραιώς. Το βραβείο απένειμε ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, Μέλος Δ.Σ. της Hepis και Group General Manager της PeopleCert στην Ελένη Ορφανίδου, Διευθύντρια Remote Channels International, Ηλεκτρονική Τραπεζική της Τράπεζας Πειραιώς.


Η εφαρμογή rabt της εταιρείας RABT κέρδισε το βραβείο Διεθνοποιημένου Start-Up, το οποίο απένειμε ο Γιάννης Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας. Το βραβείο παρέλαβε ο Γιάννης Μπρούστας, CEO και Founder της εταιρείας.


Η εφαρμογή Intelen In. Cage της εταιρείας Intelen βραβεύθηκε στην κατηγορία της Καινοτόμου Εφαρμογής. Την απονομή του βραβείο στον Κωνσταντίνο Στάϊκο, Co-Founder και CTO της Intelen πραγματοποίησε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των AppWΑRDS Δρ. Γεώργιος Λεκάκος, Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος Ερευνητικής Ομάδας του IML/ELTRUN.


Στην κατηγορία Medical and Health το βραβείο απέσπασε η εφαρμογή Prolipsis της εταιρείας MedicalTV. Το βραβείο παρέλαβαν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Νίκος Ευθυμιάδης και Βασίλης Θεοδοσιόπουλος, από τα χέρια του Δρ. Δημήτρη Δρόσου, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Επιστημονικού Συνεργάτη του IML/ELTRUN. Ο Δρ. Δημήτρης Δρόσος συμμετείχε στην ομάδα των ακαδημαϊκών που αξιολόγησαν τις εφαρμογές, μαζί με τους καθηγητές Γεώργιο Λεκάκο και Παναγιώτη Κουρουθανάση.


Η εφαρμογή Sport24 της 24 Media απέσπασε το βραβείο της κατηγορίας Sports & Leisure. Το βραβείο παρέλαβε ο Μίλτος Εφεντάκης, Project Manager της 24Media από τον Γιάννη Μουρατίδη, Συνιδρυτή της Twilight Zone Publications.


Το βραβείο της κατηγορίας News and Media κέρδισε η εφαρμογή ReadPoint της εταιρείας Planet Interactive. Το βραβείο απένειμε ο Πάνος Μελισσαρόπουλος, Co-founder της εταιρείας Moosend στον Βασίλη Γιακαμόζη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Planet Interactive.


Η εφαρμογή Pameodeon for Mobile διακρίθηκε ως η καλύτερη εφαρμογή στην κατηγορία Entertainment, Multimedia and Lifestyle. Το βραβείο παρέλαβε ο Chief Information Officer του Odeon Group Στρατής Περγάμαλης από τον Κώστα Βλαχάκη, Technology Editor και Community Manager του techblog.gr.


Το βραβείο της κατηγορίας Smart TVs απέσπασε η εφαρμογή Star Channel Samsung Smart TV του Star Channel. Το βραβείο απένειμε ο Ντάνος Τσάκαλος, Marketing Manager του ThinkDigital Group και παρέλαβε για λογαριασμό του Star Channel o Γενικός Διευθυντής του καναλιού Κάρολος Αλκαλάι.


Η εφαρμογή You.gr της εταιρείας Quest Online βραβεύθηκε στην κατηγορία Shopping. Το βραβείο παρέλαβε ο Δημήτρης Θεοφάνους, Εμπορικός Διευθυντής του You.gr από την Ιρίνα Γκίνη, Υπεύθυνη Marketing της Twilight Zone Publications.


Η εφαρμογή Επιστροφή App της Τράπεζας Eurobank διακρίθηκε ως η καλύτερη στην κατηγορία Loyalty & Rewards. Το βραβείο απένειμε ο Δημήτρης Ξενάκης, R&D Director της 24 Media στον Αναστάσιο Πανούση, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας Eurobank.


Στην κατηγορία Travel & Tourism το βραβείο απέσπασε η εφαρμογή Milos Travel Guide της Softweb Adaptive IT Solutions. Το βραβείο αποδέχθηκε για λογαριασμό της εταιρείας ο Co-Founder και Διευθυντής Υπηρεσιών της Αλέξανδρος Ασημακόπουλος και την απονομή πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του χώρου «Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων».


Η εφαρμογή airtickets.gr της εταιρείας Airtickets βραβεύθηκε στην κατηγορία Success Story. Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας στον Γιώργο Μπαλιούσκα, Commercial Director της airtickets.gr.


Στην παρουσίασή του, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γιώργος Λεκάκος εξήρε το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών, τόσο στις κατηγορίες των βραβείων όσο και στους App&Comers και εξήγησε τα κριτήρια της αξιολόγησης των εφαρμογών.


«Τα AppWARDS 2013 δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν τη δυναμική του κλάδου των εφαρμογών στην Ελλάδα αλλά και να προβάλλουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία τόσο των εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη των εφαρμογών, όσο και των νέων developers και των start-ups» δήλωσε ο Πάρης Κορωναίος, συνιδρυτής της Twilight Zone Publications, τονίζοντας τη σημασία της στήριξης των εταιρειών του χώρου αλλά και των σχετικών φορέων στα βραβεία. «Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της παραγωγής που ακόμα και ένας μοναδικός παραγωγός, developer, μπορεί να δημιουργήσει με ίδιους πόρους το προϊόν του και στη συνέχεια να το διαθέσει με εξαιρετική ευκολία σε μια αγορά δισεκατομμυρίων αγοραστών. Και αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία που όσοι πιάνουν στα χέρια τους δεν πρέπει να αφήσουν αναξιοποίητη», διατράνωσε ο έτερος ιδρυτής της Twilight Zone Publications Γιάννης Μουρατίδης. Παρουσιαστής της τελετής απονομής ήταν ο δημοσιογράφος Μίλτος Μακρίδης.


Η αξιολόγηση των εφαρμογών πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Intelligent Media Lab του ELTRUN (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και τη συμμετοχή των επιστημονικών συνεργατών του IML/ELTRUN Δρ. Γεώργιου Λεκάκου, Επ. Καθηγητής ΟΠΑ και Επιστημονικού Υπεύθυνου της ερευνητικής ομάδας IML/ELTRUN, Δρ. Παναγιώτη Κουρουθανάση, Επ. Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Δρ. Δημήτρη Δρόσου, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στη β’ φάση της αξιολόγησης συμμετείχαν τα στελέχη Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Κωνσταντίνος Κεσεντές, Group General Manager της PEOPLECERT, Παναγιώτης Θεοδοσόπουλος, General Manager Cloud Division της SingularLogic, Ιάσωνας Αντωνόπουλος, Product Development Director της M-STAT και Κώστας Βλαχάκης, Technology Editor και Community Manager στο techblog.gr.


Τα βραβεία πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Μεταφορών και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) και του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής (Hepis). Μεγάλος Χορηγός των βραβείων ήταν η COSMOTE, Χορηγός Βραβείου το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη και Υποστηρικτές οι Hotels Combined, Moosend και getbusy.gr. Χορηγός Catering ήταν το Le Votre Pireē. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το in.gr, το skai.gr, η 24 Media, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα και το protothema.gr, το techblog.gr, το IT Daily, το appgaraz.gr και το msn.gr.