Η Intel παρουσίασε τα νέα πολυπύρηνα, χαμηλής κατανάλωσης συστήματα system-on-a-chip (SoCs) για ταμπλέτες, συσκευές 2-σε-1 και άλλες υπολογιστικές συσκευές, βασισμένα στη μικροαρχιτεκτονική Silvermont στα 22nm.


idf_2013_bell_keynote19Πιο αναλυτικά, η Intel παρουσίασε τη νέα οικογένεια προϊόντων χαμηλής ισχύος System-on-Chip (SoC), με την κωδική ονομασία “Bay Trail”, που θα τροφοδοτήσει ένα κύμα εξαιρετικά ισχυρών και ενεργειακά αποδοτικών ταμπλετών, συσκευών 2 σε 1 και άλλων φορητών συσκευών στην αγορά για καταναλωτές και επιχειρηματικούς χρήστες κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τους κορυφαίους OEMs μεταξύ των οποίων η AAVA, η Acer, η ASUS, η Dell, η Lenovo και η Toshiba.


Η οικογένεια επεξεργαστών “Bay Trail” βασίζεται στη χαμηλής ισχύος, υψηλής απόδοσης μικροαρχιτεκτονική “Silvermont” της Intel, που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2013. Η σειρά επεξεργαστών Atom Z3000 (“Bay Trail-T”) της Intel είναι το πρώτο φορητό πολλαπλών πυρήνων SoC της εταιρείας και η πιο ισχυρή προσφορά μέχρι σήμερα για ταμπλέτες και άλλα κομψά σχέδια φορητών συσκευών. Παρέχει μια γρήγορη και συναρπαστική εμπειρία και μια ισχυρή ισορροπία επιδόσεων, διάρκειας ζωής μπαταρίας, γραφικών και πλούσιων χαρακτηριστικών.
Η ευελιξία της νέας μικροαρχιτεκτονικής επιτρέπει παραλλαγές του SoC για να εξυπηρετήσει πολλαπλά τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των νέων επεξεργαστών Intel® Pentium ® και Celeron ® (“Bay Trail”-M και-D) της Intel για εισαγωγικού επιπέδου συσκευές 2 σε 1, φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και συστήματα all-in-one.


Η οικογένεια των «Bay Tail» SoCs παρέχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τους πελάτες της Intel, επιτρέποντας μια διαμόρφωση του υλικού που υποστηρίζει τόσο τα Windows 8 * όσο και τo Android *, προσφέροντας, τελικά,στους καταναλωτές μεγαλύτερο έυρος επιλογών σε σχέση με τη μορφή σε εύρος τιμών που ικανοποιεί τις ποικίλες ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρηματικών χρηστών.


«Αυτό που έχουμε προσφέρει με την πλατφόρμα Bay Trail είναι ένα απίστευτα ισχυρό SoC που προσφέρει ασυναγώνιστες επιδόσεις, μεγάλη αυτονομία και μια εξαιρετική εμπειρία για τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές σήμερα αλλά και στο μέλλον. Είναι ένα απίστευτο άλμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Hermann Eul, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Mobile και Communications Group. «Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα BayTrail οι ΟΕΜ συνεργάτες μας αναπτύσσουν μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων σε τιμές που ικανοποιούν τους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς χρήστες και τους διευθυντές IT.»


Για να επιτύχει αυτό το επίπεδο επιδόσεων σε έναν επεξεργαστή με στόχο τις φορητές συσκευές, η Intel ανέπτυξε νέες τεχνολογίες που δίνουν λύση στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με την τεχνολογία σήμερα, συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας ανάληψης πολλαπλών καθηκόντων, της ανάγκης για παρατεταμένη διάρκεια ζωής μπαταρίας και βελτιωμένων γραφικών και της δυνατότητας να έχουν μια πιο παραγωγική, ευχάριστη εμπειρία με φορητές συσκευές.


Πιο ισχυρές ταμπλέτες, συσκευές 2 σε 1 με επεξεργαστές της σειράς Intel Atom Z3000
Η σειρά επεξεργαστών Atom Z3000 της Intel προσφέρει κορυφαία απόδοση με διάρκεια ζωής μπαταρίας μίας ημέρας. Είναι η πλέον ισχυρή, με τις καλύτερες επιδόσεις πλατφόρμα της Intel μέχρι σήμερα, για ταμπλέτες και άλλες κομψές φορητές συσκευές. Προσφέρει μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα επιτρέπει διπλασιασμό της υπολογιστικής απόδοσης και τριπλασιασμό της απόδοσης των γραφικών σε σχέση με την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών Intel Atom. Η χαμηλής κατανάλωσης πλατφόρμα SoC επιτρέπει πάνω από 10 ώρες αυτονομίας σε κατάσταση λειτουργίας και τρεις εβδομάδες αναμονής με μια εμπειρία συνεχούς συνδεσιμότητας.


Η σειρά επεξεργαστών Intel Atom Z3000 περιλαμβάνει επίσης την Intel ® Burst Technology 2.0 με 4 πυρήνες, 4 threads και 2MB L2 cache. Η επίδοση αυτή επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πολλαπλά καθήκοντα, να καταναλώνουν και να δημιουργούν περιεχόμενο και να απολαμβάνουν μια πλούσια εμπειρία σε κάθε Android ή Windows 8. Οι χρήστες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα επιλογής των παραγόντων μορφής μεταξύ ταμπλετών και συσκευών 2 σε 1, με λεπτές και ελαφριές συσκευές με διαστάσεις από 8 χιλιοστά και 450 γραμμάρια, και μεγέθη οθόνης που κυμαίνονται από 7 έως 11,6 ίντσες. Οι ταμπλέτες που βασίζονται σε αυτό το τελευταίο Intel Atom SoC θα είναι διαθέσιμες σε τιμές που ξεκινούν από τα $ 199.


Η σειρά επεξεργαστών Intel Atom Z3000 επιτρέπει επίσης επιχειρησιακά μοντέλα ταμπλετών που προσφέρουν την εμπειρία χρήσης και το σχεδιασμό που απαιτούν οι εργαζόμενοι στο επίπεδο εταιρικής προστασίας που απαιτούν οι επιχειρήσεις. Με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφάλειας, όπως Τεχνολογία McAfee DeepSAFE, πλήρη κρυπτογράφηση δίσκων σε επίπεδο hardware με αλγορίθμους AES, Intel Platform Trust Technology, Intel Identity Protection Technology και Intel Data Protection Technology, η πλατφόρμα προσφέρει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον πληροφορικής. Επίσης, υποστηρίζει σύνδεση σε Domain και πολιτικές ομάδων (group policy) για Microsoft Windows 8 Pro ενώ παρέχει πλήρη συμβατότητα με εφαρμογές και περιφερειακά.


Η Intel εργάζεται με κορυφαίους σχεδιαστές εφαρμογών για να διασφαλίσει ότι η καλύτερη δυνατή εμπειρία είναι διαθέσιμη στην αρχιτεκτονική Intel, τόσο σε Windows όσο και σε Android περιβάλλοντα. H συνεργασία με τους Cyberlink, Skype-HD και Netflix-HD, PhiSix, Arcsoft, Tieto, Gameloft και πολλές ακόμα επιχειρησιακές εφαρμογές, αποτελούν μερικά παραδείγματα στα οποία η Intel έχει εστιάσει για να βελτιστοποιήσει την απεικόνιση, τα γραφικά και τη συνολική απόδοση που θα προσφέρουν μια αναβάθμιση της εμπειρίας των καταναλωτών. Η Intel έχει μεγάλη ιστορία στη βελτιστοποίηση για λειτουργικά συστήματα Windows και Android.
Η Intel θα παρουσιάσει 64-bit υποστήριξη για ταμπλέτες στις αρχές του 2014, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αξία για τους IT managers. Οι συσκευές που θα βασίζονται σε αυτήν την έκδοση του SoC θα προσφέρουν εφαρμογές και ασφάλεια επιχειρηματικού επιπέδου, καθώς και τεχνολογία Intel ® Identity Protection (IPT) με PKI, με την οποία δεν θα απαιτείται κωδικός πρόσβασης VPN όταν θα χρησιμοποιείται με συστήματα βελτιστοποιημένα για IPT και PKI.


Επεξεργαστές Bay Trail για εισαγωγικού επιπέδου συστήματα 2 σε 1, επιτραπέζιους υπολογιστές και συστήματα All-in-One
Η σειρά «Bay Trail M» θα είναι διαθέσιμη σε τέσσερις κωδικούς (SKUs): επεξεργαστές Intel Pentium N3510 και Intel Celeron Ν2910, N2810 και N2805. Αυτή η σειρά θα προσφέρει ισχύ σε μια σειρά καινοτόμων συσκευών 2 σε 1 αλλά και φορητούς υπολογιστές με δυνατότητες αφής, φέρνοντάς τους σε νέα τμήματα της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.


Με την ευελιξία της μικροαρχιτεκτονικής και τις βελτιώσεις γραφικών σε όλα τα μοντέλα “Bay Trail” SKUs, οι σειρές επεξεργαστών Pentium N3000 και Celeron N2000 διαθέτουν επίσης τρεις φορές ταχύτερη απόδοση σε εφαρμογές γραφείου και έως τρεις φορές βελτίωση σε γραφικά σε σύγκριση με ένα φορητό υπολογιστή χαμηλού κόστους ηλικίας 3 ετών που βασίζεται σε τεχνολογία Intel3. Οι σχεδιάσεις που βασίζονται σε αυτούς τους επεξεργαστές ενδέχεται να λειτουργούν χωρίς ανεμιστήρα, μπορούν να έχουν πάχος μικρότερο από 11 χιλιοστά και να ζυγίζουν μόλις 2,2 κιλά. Η Intel αναμένει τα συστήματα να ξεκινούν από $ 199 για μια συσκευή τύπου clamshell, $ 250 για ένα notebook με δυνατότητες αφής και $ 349 για μια συσκευή 2 σε 1.


Η σειρά «Bay Trail D» θα είναι διαθέσιμη σε τρεις κωδικούς (SKUs): Intel Pentium J2850, Intel Celeron J1850 και Intel Celeron J1750. Αυτές οι προσφορές είναι τα μικρότερα συστήματα της Intel για επεξεργαστές επιτραπέζιων υπολογιστών, καθιστώντας τα ιδανικά για σχεδιάσεις χωρίς ανεμιστήρες και συστήματα με μικρές διαστάσεις για εισαγωγικού επιπέδου επιτραπέζιους υπολογιστές. Οι επεξεργαστές είναι επίσης ιδανικοί για εξειδικευμένες χρήσεις, όπως για παράδειγμα οι έξυπνες ψηφιακές οθόνες, με εξοικονόμηση ενέργειας και τρεις φορές ταχύτερη απόδοση συγκριτικά με αντίστοιχα προϊόντα της Intel μόλις πριν από τρία χρόνια3. Τα πλήρη συστήματα που βασίζονται σε αυτούς τους κωδικούς αναμένεται να ξεκινούν από επίπεδο τιμής $199.