Σύμφωνα με ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Loughborough τα e-mails προκαλούν άγχος, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς στους χρήστες PC.


emailΠιο αναλυτικά, ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Loughborough μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη που σχετίζεται με το στρες) σε εργαζόμενους στη διάρκεια της ημέρας και συνδύασαν τα ευρήματα με συγκεκριμένες ενέργειες κατά τη διάρκεια του ωραρίου. Το συμπέρασμα ήταν ότι το e-mail παρότι δεν «εισβάλλει» στη στιγμή, όπως το τηλεφώνημα, προκαλεί πολλαπλάσιο στρες από εκείνο. Τα πιο στρεσογόνα μηνύματα είναι εκείνα που διακόπτουν μια εργασία σε εξέλιξη, ή όσα δεν αφορούν τον αποδέκτη τους.


Το πρόβλημα, είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το email. Είναι επίσης το ότι ήρθε να προστεθεί σε μια ήδη στρεσογόνα διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς τρόπους επικοινωνίας (τηλεφωνήματα, επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο κ.ά.). Όποιος διακόπτει την εργασία του για να διαβάσει ένα email που μόλις ήρθε, χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του, παρατείνοντας τον χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση του task, πράγμα που με τη σειρά του προκαλεί μεγαλύτερο στρες, αφού η εκρεμμότητα παραμένει.


Ο καλύτερος τρόπος να «αντισταθεί» κανείς στο στρες του email είναι να τσεκάρει τα μηνύματά του σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε ώρα) και στο ενδιάμεσο να αφοσιώνεται στην εργασία του χωρίς περισπασμούς.