Οι τομείς Διανομής και Τεχνολογικών Λύσεων της Amadeus διατήρησαν την καλή ανάπτυξή τους το πρώτο τρίμηνο του 2013.


Amadeus HellasΗ Amadeus IT Holding S.A. (Σύμβολο στο Ισπανικό Χρηματιστήριο: “AMS.MC”), μητρική εταιρεία του Ομίλου Amadeus, του κορυφαίου τεχνολογικού συνεργάτη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε τα οικονομικά και λειτουργικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2013 (για το τρίμηνο που τελείωσε στις 31 Μαρτίου 2013).


Τα προσαρμοσμένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 5,0% και έφτασαν τα 176,3 εκ. ευρώ και υποστηρίχθηκαν από αύξηση εσόδων κατά 4.0% (4,7% προσαρμοσμένων επί νομισματικών μετατροπών) στα 795,0 εκ. ευρώ και βελτίωση κατά 5,3% στα 323,4 εκ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ((6,2% προσαρμοσμένων επί νομισματικών μετατροπών)


Τα ενοποιημένο καθαρό χρέος μειώθηκε περαιτέρω στα 1.440,8 εκ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2013 (με βάση τους όρους σύμβασης της συμφωνία πίστωσης). Το ποσό μειώθηκε κατά 54.4 εκ. Ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012 και αντιστοιχούσε σε 1,28x από τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και επενδύσεων των τελευταίων 12 μηνών.


Οι τομείς Διανομής και Τεχνολογικών Λύσεων διατήρησαν το ρεκόρ συνεχούς ανάπτυξης. Τα έσοδα από τη Διανομή αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 612,2 εκ. Ευρώ, ενώ ο αριθμός των αεροπορικών κρατήσεων από ταξιδιωτικά γραφεία βελτιώθηκε κατά 2,9% στα 119,3 εκ. Ευρώ, υποστηριζόμενος από την επέκταση του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων από ταξιδιωτικά γραφεία της Amadeus3 κατά 1,6%, φτάνοντας έτσι στο 39,8%. Τα έσοδα από τις Τεχνολογικές λύσεις αυξήθηκαν κατά 9,8% για να φτάσουν τα 182,9 εκ. Ευρώ, ενισχυμένα από migrations που προσέφεραν αύξηση περίπου 13,6% στον αριθμό των Επιβατών που επιβιβάστηκαν (PB), φτάνοντας τα 131,7 εκ. Ευρώ. Βάσει υπαρχόντων συμβολαίων, η Amadeus υπολογίζει ότι οι επιβάτες θα ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια

[5] το 2015, γεγονός που σημαίνει μια αύξηση 42% στον αριθμό των επιβατών που επιβιβάστηκαν (PB) σε σχέση με το 2012.


Αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα ακολουθούν την ανακοίνωση πριν λίγες εβδομάδες για την χορήγηση ενός δεύτερου δανείου από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα προς την Amadeus. Το ανασφάλιστο δάνειο των 150 εκ. Ευρώ έχει περίοδο ωριμότητας τα εννέα έτη και θα χρησιμοποιηθεί από την Amadeus για να χρηματοδοτήσει θέματα έρευνας & ανάπτυξης (R&D) στον τομέας της Διανομής μεταξύ του 2013 και του 2015. Αυτό το δάνειο έρχεται να προστεθεί σε ένα προηγούμενο ύψους 200 εκ. Ευρώ που έλαβε η εταιρεία πέρυσι τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.


Ο κ.Luis Maroto, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Amadeus, σχολίασε: “Οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα πρόκλησης, αλλά το δυνατό μας επιχειρηματικό μοντέλο και το απαράμιλλο portfolio προϊόντων μας επιτρέπουν να σημειώνουμε σημαντική πρόοδο. Το βασισμένο σε συναλλαγές επιχειρηματικό μας μοντέλο έχει αποδειχθεί ανθεκτικό, ενώ το παγκόσμιο αποτύπωμα των πελατών μας παραμένει ένα δυνατό σημείο.


“Η ανάπτυξη μας στηρίχθηκε από τους τομείς της Διανομής και των Τεχνολογικών λύσεων, συνεχίζοντας το ρεκόρ σταθερής ανάπτυξης από πλευράς εσόδων, το οποίο εν συνεχεία στηρίχθηκε από την εξίσου σταθερή απόδοση του ομίλου – είτε η απόδοση μετρηθεί σε απόλυτα νούμερα, ανάπτυξη αγοράς ή αύξηση μεριδίου αγοράς. Σαν αποτέλεσμα, στο πρώτο τρίμηνο τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν κατά 5,3% αυξημένα, φτάνοντας στα 323,4 εκ. Ευρώ, και τα προσαρμοσμένα κέρδη μας αυξήθηκαν κατά 5,0%, φτάνοντας τα 176,3 εκ. Ευρώ.


“Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του 2013 και είμασ