Με σημαντική αύξηση στα βασικά μεγέθη έκλεισε το έτος 2012 ο όμιλος PROFILΕ, συνέπεια της στρατηγικής επέκτασης του σε επιλεγμένες αγορές και κέντρα του εξωτερικού.


profile logo 2012Ο όμιλος εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλά διαθέσιμα και μειωμένο δανεισμό, παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κατάσταση στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα της συνετής διαχείρισης και πολιτικής του.


Αναλυτικά, σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσίασε μικρή άνοδο διαμορφούμενος στα €10,1 εκατ. για το 2012. Τα Κέρδη προ Αποσβέσεων, Τόκων και Φόρων (EBITDA) εμφάνισαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 33,22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, διαμορφούμενα σε €2,64 εκατ. από €1,98 εκατ. το 2011, ως αποτέλεσμα της αύξησης του περιθωρίου του μεικτού κέρδους και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Τα κέρδη μετά φόρων έφτασαν τις €532 χιλ. από €173 χιλ., το λειτουργικό κέρδος (ΕΒΙΤ) τα €878 χιλ. από €534 χιλ. το 2011, και τα κέρδη προ φόρων προσδιορίστηκαν σε €634 χιλ. το έτος, από €304 χιλ. πέρυσι.


Ο όμιλος εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλά διαθέσιμα της τάξεως των €5,9 εκατ. από €4,3 εκατ. πέρυσι και χαμηλό δανεισμό ύψους €3,9 εκατ. από €4,6 εκατ. μειωμένο κατά 16%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.


Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €9,3 εκατ. από €9,1 εκατ. ενώ το EBITDA έφτασε τα €2,5 εκατ. από €1,7 εκατ., αύξηση της τάξεως του 50,78%. Το λειτουργικό κέρδος (EBIT) έφτασε το €1 εκατ. από €0,47 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τα κέρδη μετά φόρων προσδιορίστηκαν σε €614 χιλ. από €47 χιλ. την προηγούμενη χρονιά.


Η αποτελεσματικότητα των διαρκών μεγάλων επενδύσεων της εταιρείας, όπως αποτυπώνεται και στα μεγέθη, εστιάζει στην διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της με ανάπτυξη σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως είναι η νέα πλατφόρμα PROFILE Mobility (που προσφέρει διασύνδεση με ίδια συστήματα π.χ. το IMSplus και το GS Market, αλλά και συστήματα τρίτων). Επιπλέον, στις προΐοντικές επενδύσεις της εταιρείας περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη συστημάτων για την ικανοποίηση των τοπικών νομοθετικών και λειτουργικών απαιτήσεων (localization) στις χώρες που δραστηριοποιείται προσφέροντας πλήρη συμμόρφωση και διασύνδεση (compliance και integration) στα country requirements.


Σημειώνεται ότι, αναγνωρίζοντας τα όρια ανάπτυξης που θέτει στην εγχώρια αγορά η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ο όμιλος έχει εστιάσει έγκαιρα την επεκτατική στρατηγική του στο εξωτερικό, με έμφαση σε αναπτυσσόμενες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος, ορισμένες εξ αυτών με λειτουργικές ιδιομορφίες (π.χ. Islamic Banking), στις οποίες διαθέτει ήδη σοβαρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.


Η διεθνής δραστηριοποίηση της εταιρείας συνέβαλε στη βελτίωση των αποτελεσμάτων με νέα έργα στις περιοχές του εξωτερικού στις οποίες διατηρεί παρουσία και στους τομείς που έχει εξειδίκευση όπως ο τραπεζικός και ο επενδυτικός. Συνολικά, ο όμιλος PROFILE δραστηριοποιείται σε 17 χώρες και διαθέτει γραφεία σε τέσσερις, μεταξύ των οποίων τα σημαντικά διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα της Αγγλίας, της Ελβετίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ σύντομα πρόκειται να ιδρυθεί και νέο γραφείο στην Σιγκαπούρη.


Οι συγκεκριμένες αγορές παρουσιάζουν άνοδο στις απαιτήσεις για συστήματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης καθόσον αναπτύσσονται και επιβάλλονται θεσμικά, νέα δεδομένα λειτουργίας, στα οποία τα προϊόντα της PROFILE προσφέρουν πλήρη συμμόρφωση. Ο όμιλος, εφαρμόζοντας το 3ετές επιχειρηματικό του σχέδιο, ενισχύει στοχευμένα την ανταγωνιστική του θέση με την παροχή καινοτόμων λύσεων που προσφέρουν «value for money» για τους οργανισμούς που τις χρησιμοποιούν και στελεχώνει συνεχώς τα γραφεία του με εξειδικευμένο προσωπικό παρέχοντας αμεσότερη εξυπηρέτηση στους πελάτες.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι νέες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, εντός και εκτός συνόρων, για τις κορυφαίες λύσεις που αναπτύσσει ο όμιλος όπως η πλατφόρμα διαχείρισης επενδύσεων IMSplus, και η τραπεζική πλατφόρμα FMS, που παρέχει μεταξύ άλλων δυνατότητες για microfinance και Financing. Σημαντική ανταπόκριση, σημείωσε η επένδυση στη νέα πλατφόρμα για κινητές συσκευές (smartphone και tablets) PROFILE Mobility, με έτοιμα applications του IMSplus Mobility και GS Mobility τα οποία και υλοποιήθηκαν προσφέροντας άμεση, ολοκληρωμένη και ασφαλή πρόσβαση των επενδυτών στα χαρτοφυλάκια τους για ολοκληρωμένη διαχείριση των επενδύσεων (τόσο για ιδιώτες όσο και επαγγελματίες επενδυτές). Η εφαρμογή εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λειτουργικότητες.


Δεδομένων των υφιστάμενων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και της χρηματοοικονομικής υγείας του ομίλου, η διοίκηση της PROFILE, είναι αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων της, που αφορούν περαιτέρω αύξηση των μεγεθών εντός της 3ετίας μέσω ενδελεχούς έρευνας, συστηματικών επενδύσεων κι ενισχυμένης διεθνούς παρουσίας σε προσεκτικά επιλεγμένες αναπτυσσόμενες διεθνείς αγορές.