Απόλυτα επιτυχημένη η πρώτη Επίσημη Ελληνική Συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση Mobile World Congress 2013 στην Βαρκελώνη.


hellas_MWC 2013Η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην «παγκόσμια γιορτή των ασύρματων επικοινωνιών», κορυφώθηκε φέτος με την πρώτη επίσημη ελληνική συμμετοχή με εθνικό περίπτερο, στο οποίο παρουσιάστηκαν 25 επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) που είχε την πρωτοβουλία και κατάφερε τελικά να υλοποιήσει ένα όνειρο πολλών χρόνων.


Συνδιοργανωτής, ήταν η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ανάπτυξης, που παρείχε σημαντική υλική καθώς και ηθική υποστήριξη και συμμετείχαν τέσσερεις ακόμα ενώσεις καινοτομικών επιχειρήσεων (από τους χώρους των ημιαγωγών, της βιο-ϊατρικής, της αεροδιαστημικής και των νεοφυών επιχειρήσεων).


Την ελληνική αποστολή στήριξαν χορηγικά κορυφαίοι φορείς από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η εταιρεία Samsung Electronics Hellas, με την ιδιότητα του Μεγάλου Χορηγού, η Eurobank και η Sprint Integrated Communications, ως χορηγοί.


Η αποστολή συγκέντρωσε θετικά σχόλια από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και των μέσων ενημέρωσης και ικανοποίησε τις προσδοκίες των συμμετεχόντων που ήταν:
– Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κινητών εφαρμογών,
– Η παρουσίαση των επιτευγμάτων τους στο απαιτητικό διεθνές κοινό,
– Η επαφή και δικτύωση με ενδιαφερόμενους εταίρους από άλλες χώρες, με δεδομένη την παρουσία σχεδόν του συνόλου της διεθνούς αγοράς στο MWC, καθώς και
– Η ανάπτυξη συνεργιών για την ανάπτυξη μελλοντικών πρωτοβουλιών και δράσεων.


Το Κεντρικό σύνθημα της αποστολής “Innovation born in Greece goes Global”, προσέδιδε μια νέα διάσταση στην ελληνική παρουσία, τονίζοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα των συμμετεχόντων και τη φιλοδοξία τους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη διεθνή αγορά.


Το περίπτερο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά και των άλλων εκθετών και οι εκπρόσωποι των εταιριών που συμμετείχαν πραγματοποίησαν πολλές και γόνιμες επαφές, παρουσιάζοντας τις δικές τους καινοτόμες προτάσεις, ενώ οι συζητήσεις με πελάτες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, προχώρησαν ακόμη περισσότερο.


Επιπλέον, αντηλλάγησαν επισκέψεις με εκπροσώπους άλλων εθνικών περιπτέρων (όπως της Εσθονίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, του Καναδά, κ.α), με στόχο τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών, σε εθνικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ έγιναν και συναντήσεις με αξιωματούχους του αναπτυξιακού οργανισμού της Βαρκελώνης Mobile World Capital-Barcelona και άλλων διεθνών φορέων.


Εκτός όμως από την ανάδειξη της καινοτομίας της ελληνικής αποστολής, οι διοργανωτές είχαν ως στόχο να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες των επισκεπτών του ελληνικού περιπτέρου, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να γευθούν παραδοσιακές λιχουδιές και ποτά (ευγενική προσφορά του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης), στο πλαίσιο μιας μικρής ελληνικής γιορτής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου στο περίπτερο, προσελκύοντας πολύ κόσμο.


Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης επίσημης ελληνικής αποστολής στη Βαρκελώνη, οι προοπτικές του κλάδου σίγουρα διευρύνονται, όμως παράλληλα δημιουργούνται και επιπλέον υποχρεώσεις: η κεφαλαιοποίηση της θετικής πρώτης εικόνας μπορεί και πρέπει να ισχυροποιηθεί με μεγαλύτερη επιμονή, ευρύτερες συνέργειες, περισσότερες συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις και fora και ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας.


Το ελληνικό περίπτερο στο φετινό Mobile World Congress «έκλεισε τις πύλες του» το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Φεβρουαρίου, όμως, στις τέσσερις ημέρες της λειτουργίας του, πρόλαβε να γράψει ιστορία στη Βαρκελώνη.


Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα, ανανεώθηκε η συνέχεια της ελληνικής συμμετοχής μεταξύ των διοργανωτών και του ΣΕΚΕΕ για τη συμμετοχή στο MWC 2014.