Νέα end-to-end λύση LTE broadcast φέρνει επανάσταση στη μετάδοση βίντεο από δίκτυα κινητής και ικανοποιεί την μεγαλύτερη ζήτηση για TV Anywhere.


Ericsson MWC 2013Δίνει στους παρόχους τη δυνατότητα να λανσάρουν με επιτυχία νέες υπηρεσίες media over LTE, αξιοποιώντας τη μοναδική δυνατότητα της Ericsson να συνδυάσει τρία νέα στάνταρντ: eMBMS, HEVC και MPEG DASH


Μέσα στο 2014, η Verizon Wireless σχεδιάζει να αξιοποιήσει το LTE Broadcast για τη μετάδοση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Telstra, ένας από τους κορυφαίους παρόχους κινητής στον κόσμο, σχεδιάζει να αρχίσει δοκιμές στο δίκτυο της, μέσα στο 2013.


Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές απαιτούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία πολυμέσων που έχουν αποθηκευμένα σε όλες τους τις συσκευές, το βίντεο και το τηλεοπτικό πρόγραμμα φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν σε επίπεδο δικτύων, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής τους στη mobile κίνηση από το 40 στο 60%, μέσα στα επόμενα 3 – 4 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια όλο και μεγαλύτερη πίεση προς τους παρόχους, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να απολαμβάνουν σε οποιαδήποτε συσκευή το τηλεοπτικό πρόγραμμα της προτίμησής τους (TV Anywhere), και ταυτόχρονα να διαχειριστούν τα θέματα κόστους και απόδοσης των δικτύων τους.


Ορισμένοι κορυφαίοι πάροχοι είναι ήδη σε θέση να διαπιστώσουν τις δυνατότητες που κρύβει το LTE. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες και τη μεγάλη χωρητικότητα, τα δίκτυα LTE επιτρέπουν τη μεταφορά βίντεο υψηλής ποιότητας προς οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς buffering. Ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ανάγκη για τη μετάδοση βίντεο σε υποδομές LTE (video over LTE), η Ericsson (NASDAQ: ERIC) παρουσιάζει, για πρώτη φορά και κατ’ αποκλειστικότητα, μια ολοκληρωμένη λύση end-to-end.


Η νέα πρόταση της Ericsson για broadcast μέσω LTE, ανεβάζει την εμπειρία χρήσης σε ένα νέο επίπεδο, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας και εγγυημένη μετάδοση για τα πιο δημοφιλή προγράμματα. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους και στα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης να προσφέρουν, με εγγυημένη ποιότητα και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, premium υπηρεσίες επάνω από υποδομές LTE, δημιουργώντας έτσι νέες πηγές εσόδων.


Ο κ. Lowell McAdam, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη Verizon, δήλωσε τα εξής: «Η Verizon σχεδιάζει να προχωρήσει με το Ericsson LTE Broadcast, ώστε να δώσει στους φιλάθλους μια εντελώς διαφορετική εμπειρία κατά την παρακολούθηση ενός αγώνα. Βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες στο χώρο της κάλυψης αθλητικών και μουσικών εκδηλώσεων, ακόμη και στην εκπαίδευση (μαθήματα και παρακολούθηση παραδόσεων από απόσταση)».


Ο κ. Mike Wright, Executive Director για τα Δίκτυα και τις Τεχνολογίες Πρόσβασης στην Telstra, επιβεβαίωσε ότι η αυστραλιανή εταιρεία θα συνεργαστεί με την Ericsson, με σκοπό τη δοκιμής της τεχνολογίας LTE Broadcast στο κανονικό δίκτυο, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.


«Οι δοκιμές θα μας δείξουν κατά πόσο μπορούμε να βελτιώσουμε τη μετάδοση βίντεο προς τους πελάτες μας, οι οποίοι επιλέγουν να δουν κάποιο πρόγραμμα, ενώ βρίσκονται στο δρόμο. Το κλειδί της συγκεκριμένης λύσης είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δικτυακών πόρων, γεγονός που σημαίνει ότι θα είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε στους πιο απαιτητικούς πελάτες μας το επίπεδο της υπηρεσίες που θέλουν, θέμα με ζωτική σημασία για τα επιχειρηματικά μας σχέδια. Η συνεργασία μας με μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως είναι η Ericsson, σημαίνει ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά».


Η κ. Peggy Johnson, Executive Vice President στην Qualcomm Technologies και Πρόεδρος στο τμήμα Global Market Development, ανέφερε τα εξής: «Βλέπουμε καθαρά ότι υπάρχει ζήτηση για πιο αποδοτική μετάδοση βίντεο από υποδομές κινητής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Ericsson, προκειμένου να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες και να προσφέρουμε κορυφαίες λύσεις για τη μετάδοση υπηρεσιών βίντεο υψηλής ποιότητας, σε πραγματικό χρόνο ή μη, από δίκτυα που υποστηρίζουν την τεχνολογία LTE broadcast».


Ο κ. Ulf Ewaldsson, Senior Vice President και Chief Technology Officer στην Ericsson δήλωσε τα εξής: «Η Ericsson βρίσκεται σε μια μοναδική θέση να προσφέρει την τεχνολογία LTE Broadcast. Είμαστε ο μόνος προμηθευτής που μπορεί να συνδυάζει τη βαθιά γνώση των συνηθειών του καταναλωτή και των δικτύων κινητής, με μια εικοσαετή εμπειρία σε θέματα τεχνολογιών συμπίεσης βίντεο, γεγονός που βοηθά τους παρόχους να μεγιστοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται για τη δημιουργία εσόδων μέσω της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αυτής τάσης της αγοράς media».


Η λύση LTE Broadcast περιλαμβάνει τρία νέα τεχνολογικά στάνταρντ:
HEVC (High Efficiency Video Coding) – το νέο στάνταρντ συμπίεσης βίντεο υπόσχεται να μειώσει στο μισό τις απαιτήσεις σε bandwidth για τη μεταφορά περιεχομένου, σε σχέση με την υλοποίηση που κυριαρχεί σήμερα, το MPEG-4 AVC.
MPEG DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH)) – απλοποιεί και θέτει τις προδιαγραφές για adaptive delivery αρχείων βίντεο στη συσκευή του χρήστη, εξασφαλίζοντας καλύτερο quality of service και αποδοτικότητα, και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες εσόδων.
eMBMS (Evolved Multimedia Broadcast Multicast Service) – πρότυπο 3GPP το οποίο επιτρέπει στα δίκτυα κινητής να προσφέρουν δυναμικές υπηρεσίες broadcast/multicast σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι πολλοί χρήστες κατεβάζουν το ίδιο (δημοφιλές) περιεχόμενο, και καλύπτει τόσο το δίκτυο πρόσβασης όσο και το backhaul.


Η έρευνα του ConsumerLab της Ericsson δείχνει ότι 67% των καταναλωτών χρησιμοποιούν φορητές συσκευές (ταμπλέτες, laptop ή smartphone) για να παρακολουθήσουν τηλεοπτικό πρόγραμμα. Επίσης, περισσότερο από το 50% της παρακολούθησης τηλεοπτικού υλικού σε smartphone γίνεται, όταν ο χρήστης βρίσκεται εκτός σπιτιού (μέσω δικτύων κινητής). Η νέα λύση video over LTE ικανοποιεί την ανάγκη για καλύτερη απόδοση των δικτύων και για παράδοση τηλεοπτικού υλικού σε κάθε τύπο συσκευής, και επιτρέπει στον καταναλωτή να απολαμβάνει τηλεοπτικό υλικό σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες και προτιμήσεις.


Στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2013, η Ericsson θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη αυτή πρόταση, σε συνεργασία με τη Verizon, την Telstra και την Qualcomm. Σας καλούμε να επισκεφτείτε το περίπτερο της Ericsson στο Hall 2, του Mobile World Congress 2013, το οποίο διοργανώνεται στη Βαρκελώνη από τις 25 – 28 Φεβ. 2013. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Ericsson κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: http://www.ericsson.com/mwc2013/