Η ΕΕΤΤ συμμετείχε σε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη διακοπή λειτουργίας δύο παράνομων τηλεοπτικών εκπομπών, των “TV ΜΥΤΙΛΗΝΗ” και “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ”.


EETT logo

EETT logo

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και κατόπιν διαβίβασης από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) σχετικής καταγγελίας, η ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή τεχνικών πραγματογνωμόνων της ΕΕΤΤ και παρουσία δικαστικού λειτουργού, διέκοψε τη λειτουργία και κατέσχεσε τον εξοπλισμό εκπομπής ψηφιακού πομπού (UHF 31) με φερόμενο πάροχο το MITILINI DIGITAL στη θέση Προφήτη Ηλίας Μυτιλήνης. Η εκπομπή γινόταν από δίαυλο που δεν προβλέπεται για ψηφιακή εκπομπή, κατά την παρούσα περίοδο της μετάβασης, και από πάροχο χωρίς άδεια από την ΕΕΤΤ, ο οποίος επιπλέον μετέφερε μη αδειοδοτημένο πρόγραμμα από το ΕΣΡ, με διακριτικό τίτλο «JAYZEE», ενώ μετέδιδε και κάρτα του νομίμως λειτουργούντος αναλογικού τηλεοπτικού σταθμού με διακριτικό τίτλο «TV ΜΥΤΙΛΗΝΗ».


Επίσης, κατόπιν μηνύσεως που κατατέθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης, η ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή τεχνικών πραγματογνωμόνων της ΕΕΤΤ και παρουσία δικαστικού λειτουργού διέκοψε την εκπομπή αναλογικού πομπού (UHF 21) του προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» επίσης από τη θέση Προφήτη Ηλίας Μυτιλήνης. Το ΕΣΡ, με απόφασή του, είχε άρει την άδεια νόμιμης λειτουργίας του σταθμού στις 21/01/2013.


Επισημαίνεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, ορίζει επακριβώς τις 23 θέσεις ανά την Επικράτεια στις οποίες θα φιλοξενηθούν, κατά την περίοδο αυτή, οι εγκαταστάσεις και οι δίαυλοι ψηφιακής εκπομπής τηλεόρασης. Δυνατότητα εκπομπής έχουν μόνο οι πάροχοι δικτύου, οι οποίοι, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρόχων περιεχομένου, διαθέτουν άδεια για τη μεταφορά του προγράμματος από την ΕΕΤΤ, καθώς και άδεια για το περιεχόμενο από το ΕΣΡ.


Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ, όπως ορίζει η νομοθεσία, διεξάγει συνεχείς ελέγχους και καταγραφές ψηφιακών και αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών, είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αυτεπάγγελτα, και προβαίνει, ανά περίπτωση, στις προβλεπόμενες κυρώσεις.