Η McAfee δημοσίευσε την έκθεση «2013 Threat Predictions», στην οποία φιλοξενούνται οι προβλέψεις για τις κυβερνοαπειλές του νέου έτους.


computer virusΗ έκθεση υποστηρίζει πως το 2013 οι κυβερνοεγκληματίες θα επιστρατεύσουν καινούριες και ακόμη πιο εξελιγμένες τεχνικές, με στόχο είτε να κλέψουν απευθείας χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες είτε να αποκτήσουν πρώτα πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.


Επιθέσεις σε κινητές συσκευές
Η McAfee εκτιμά πως την επόμενη χρονιά θα πολλαπλασιαστεί το κακόβουλο λογισμικό που προορίζεται για smartphone και tablet PC. Μία νεοεμφανιζόμενη τάση θα είναι τα malware που αξιοποιούν τον δέκτη NFC των καινούριων κινητών τηλεφώνων, ένα εξάρτημα το οποίο επιτρέπει στο τηλέφωνο να εκπέμπει ραδιοκύματα μικρής εμβέλειας, σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 10 εκατοστά. Μέσω του NFC, οι κυβερνοεγκληματίες θα μπορούν να «τρυπώσουν» στο μολυσμένο smartphone, για να κλέψουν όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτό.


Παράλληλα, αναμένεται να διαδοθεί ακόμη περισσότερο το malware που εμποδίσει τα κινητά και τις ταμπλέτες να ανανεώσουν το αντιιικό λογισμικό που έχουν εγκατεστημένο.


Αύξηση των ιών που ζητούν «λύτρα»
Γνωστοί διεθνώς σαν ransomware, οι ιοί αυτής της κατηγορίας μπλοκάρουν τον υπολογιστή, ζητώντας από τον χρήστη του να πληρώσει «λύτρα» για να τον αποδεσμεύσουν – χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο «ιός της αστυνομίας», που εμφανίστηκε τον περασμένο Μάιο στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με τη McAfee, μέσα στο 2013 θα γίνει ακόμη πιο εύκολη η ανάπτυξη ransomware, καθώς θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα «κιτ» με τα οποία θα μπορεί κανείς να δημιουργήσει έναν ιό χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού.


«Προς το παρόν, τα “κιτ” προορίζονται για την κατασκευή ιών για υπολογιστές Windows», αναφέρεται στην έκθεση, «κάτι που πάντως θα αλλάξει σύντομα».


Τα Windows 8 στο στόχαστρο
Η μελέτη τονίζει πως το 2013 θα δούμε «μία αλματώδη αύξηση» των τεχνικών επίθεσης στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν τα Windows 8. Παράλληλα με τα καινούρια malware, θα πολλαπλασιαστούν και οι τεχνικές «ψαρέματος» των προσωπικών δεδομένων που θα είναι προσαρμοσμένες στο καινούριο λειτουργικό της Microsoft.


Νέοι ιοί, στα πρότυπα των Stuxnet και Flame
Σύμφωνα με την εταιρεία, την επόμενη χρονιά θα εμφανιστούν αρκετοί «διάδοχοι» των Stuxnet και Flame. Όπως και οι δύο ιοί που προηγήθηκαν, έτσι και οι «διάδοχοί» τους θα στοχεύουν να πλήξουν υποδομές, και όχι να αποφέρουν κάποιο οικονομικό κέρδος στους δημιουργούς τους.


Περιορισμός της δράσης των Anonymous
Σύμφωνα με τη McAfee, η έλλειψη οργανωτικής δομής έχει ήδη βλάψει τη φήμη των Anonymous, καθώς στο όνομά τους έχουν πραγματοποιηθεί κυβερνοεπιθέσεις που βασίστηκαν σε αβάσιμες κατηγορίες ή ακόμη και επιθέσεις που δεν επικαλούνταν κανένα πολιτικό ή ιδεολογικό κίνητρο. Στη θέση των Anonymous, η εταιρεία προβλέπει να αναδύονται ακραίες ομάδες «χακτιβιστών», με μεγαλύτερο συντονισμό των μελών τους και καλύτερες γνώσεις προγραμματισμού. Οι ομάδες αυτές θα εξαπολύσουν μία σειρά από πιο «ακραίες» και αποτελεσματικές επιθέσεις.