Oι οικονομικές προβλέψεις της εταιρείας μιλούν για ζημίες συνολικού ύψους 450 δισεκατομμυρίων yen, δηλαδή περίπου 5,6 δισ. δολάρια.


sharpΤον προηγούμενο Αύγουστο η Sharp είχε ανακοινώσει την απόλυση πάνω από 5.000 υπαλλήλων της τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα. Εκείνη την περίοδο όμως οι προβλεπόμενες απώλειες της ήταν «μόλις» 250 δισεκατομμύρια yen, περίπου 3,1 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε μόλις τρεις μήνες, το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που αναφέρονται στην πρόγνωση περιλαμβάνουν την πώληση περιουσιακών στοιχείων, τη διαχείριση των αποθεμάτων της, τη μείωση του επενδυτικού κεφαλαίου της και την περικοπή «εξόδων προσωπικού» με εθελοντικές συντάξεις και περικοπές μισθών.


Η εταιρεία ελπίζει αυτά τα μέτρα να την βοηθήσουν να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βελτιώσει την απόδοση των επιχειρήσεων της. Η επιβίωση της πάντως κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι. Η μετοχή της υποβαθμίστηκε μόλις πριν από ένα μήνα και οι διαθέσιμοι πόροι της δεν ξεπερνούν τα 221 δισεκατομμύρια yen, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.


«Ίσως δεν θα πέσει (κλείσει) στο επόμενο έτος, αλλά δεν νομίζω ότι η Sharp έχει ένα βιώσιμο μέλλον μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια» δήλωσε ένας αναλυτής στο Reuters. «Θα πρέπει να κόψουν ό,τι μπορούν από τις επιχειρήσεις τους, να κρατήσουν μετρητά και να παράγουν κάτι που θα είναι πραγματικά ανταγωνιστικό». Η Sharp δεν είναι η μοναδική ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τόσο η Sony, όσο και η Panasonic βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.


Η Panasonic, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης στην Ιαπωνία απομάκρυνε περίπου 39.000 εργαζομένους μέσα στο 2012 και οι προβλέψεις τις για το οικονομικό έτος του 2013 είναι εξίσου άσχημες, αφού υπολογίζει πως θα σημειώσει ζημίες ύψους 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πριν από ένα μήνα, η εταιρεία είχε παρουσιάσει δυο νέες οθόνες για smartphones στις 5 και 6,1 ίντσες ταυτόχρονα. Η κυκλοφορία τους και η ζήτηση που θα παρουσιάσουν στο χώρο των κατασκευαστών κινητών ίσως να αποτελούν μια σανίδα σωτηρίας για την άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία.