«Κάντε όλοι ένα βηματάκι πιο κει για να χωρέσουμε» φωνάζει σε laptops και desktop PC, η ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία των tablets!

Του Βαγγέλη Αλευρίτη
vaggelis@onlinemagazine.gr
laptops-vs.-tabletsΣτο διόλου ευρύχωρο «πάγκο» της αγοράς, μέχρι σήμερα στρογγυλοκάθονταν laptops και PCs. Τα tablets, όμως, διεκδικούν πλέον επιθετικά το χώρο τους, μετατοπίζοντας την κατηγορία των laptops εκεί που κάποτε ήταν η «έδρα» των PCs, θέτοντας αρκετούς προβληματισμούς για το μέλλον των παραδοσιακών desktops…
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις αποτέλεσε έρευνα της GBI Research (http://www.gbiresearch.com ), η οποία θέλει τα tablets που κατασκευάστηκαν πέρυσι να ανέρχονται στα 73 εκατ., ενώ μέχρι το 2016 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 275 εκατ. ταμπλέτες ανά έτος, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης στο 19%. Για να βοηθηθείτε στις συγκρίσεις και τους αναπόφευκτους παραλληλισμούς, η αγορά των laptops άγγιξε τις 198 εκατ. συσκευές ανά έτος μόλις το 2011, ενώ η πρόβλεψη για το 2016 ανέρχεται στα 318 εκατ. notebooks, με ρυθμό ανάπτυξης στα 7,6%, σαφώς χαμηλότερο από τον αντίστοιχο των ταμπλετών.
Στο ίδιο report, παρατηρείται πως οι καταναλωτές που αποκτούν ένα tablet καθυστερούν περισσότερο την αντικατάσταση του laptop τους, καθώς η πλειονότητα της κατανάλωσης περιεχομένου (διαδικτυακού και μη) μετατοπίζεται προς την ταμπλέτα.
Στο πολυσύνθετο παζλ βέβαια, οφείλουμε να προσθέσουμε και την ανερχόμενη κατηγορία των ultrabooks, η οποία δεν έρχεται απλά για να διεκδικήσει μερίδιο μόνο εξαιτίας του… καλλίγραμμου στυλ της. Η GBI Research προβλέπει πως οι μισές πωλήσεις φορητών Η/Υ το 2016 θα ανήκουν στα ultrabooks, στα οποία ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται οθόνες αφής, όπως προστάζει άλλωστε και το νέο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows 8. Η αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης ενός ultrabook (φορητότητα, ταχύτητα, αυτονομία) λογικά θα περιχαρακώσει το ρόλο των υπολοίπων laptops σε αυτόν του desktop replacement. Και με το ογκώδες αλουμινένιο σασί του επιτραπέζιου PC τί θα γίνει; Οι πατροπαράδοτοι «δεινόσαυροι» του IT δεν δείχνουν να εξαφανίζονται εντελώς, κατά πάσα πιθανότητα όμως θα περιορίσουν το κοινό τους σε απαιτητικούς επαγγελματίες ή ενθουσιώδεις ερασιτέχνες που απαιτούν επιπλέον υπολογιστική ισχύ και επεκτασιμότητα για εξεζητημένες λειτουργίες όπως «βαριά» επεξεργασία βίντεο, «σκληροπυρηνικό» gaming κ.λπ. Όπως και να χει, το μέλλον της αγοράς της πληροφορικής μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια φαντάζει ιδιαίτερα ρευστό, ενδιαφέρον και πάνω απ’όλα συναρπαστικό!