Μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έστειλε ο Τζούλιαν Ασάνζ από το μπαλκόνι της Πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.


assange ecuador embasyΟ ιδρυτής του WikiLeaks ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα «να πράξει το σωστό», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον της επιλογής «να στηρίξουν την ελευθερία της έκφρασης, αξία επάνω στην οποία εγκαθιδρύθηκαν, ή να μας σύρουν όλους σε ένα επικίνδυνο κόσμο όπου δημοσιογράφοι σιωπούν υπό το φόβο δίωξης και πολίτες ψιθυρίζουν στο σκοτάδι».


Ο Τζούλιαν Ασάνζ μίλησε από το μπαλκόνι του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής του Ισημερινού για να μην ρισκάρει τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία που διατηρεί ισχυρές δυνάμεις έξω από την πρεσβεία. Είναι η πρώτη δημόσια δήλωση του ιδρυτή του WikiLeaks από τον Ιούνιο, όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού, τον οποίο και ευχαρίστησε για την αποδοχή του αιτήματός του για την παροχή ασύλου.


«Καθώς απειλείται το WikiLeaks, απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας» δήλωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον πλήθους δημοσιογράφων και υποστηρικτών του.


«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή για να μιλήσουμε καθαρά για την επιλογή που βρίσκεται ενώπιον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα επαναβεβαιώσουν τις επαναστατικές αξίες πάνω στις οποίες εγκαθιδρύθηκαν ή θα μας σύρουν όλους σε ένα επικίνδυνο και καταπιεστικό κόσμο στον οποίο οι δημοσιογράφοι σιωπούν υπό το φόβο της δίωξης και οι πολίτες ψιθυρίζουν στο σκοτάδ» δήλωσε.


Ο 41χρονος Αυστραλός ζήτησε, επίσης, να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του, καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στο WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.