Τα οφέλη της ασφάλειας του Cloud Computing καταρρίπτουν τα εμπόδια υιοθέτησης από Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.


cloudcomputingΣύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Microsoft Corp. σε πέντε γεωγραφικές περιοχές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις κερδίζουν σημαντικά οφέλη σε επίπεδο ασφάλειας της IT υποδομής τους χρησιμοποιώντας το cloud.


Συγκεκριμένα, το 35% από τις εταιρίες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα έχει εξασφαλίσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας από τότε που μεταφέρθηκαν στο cloud1. Επιπλέον, το 32% δηλώνει ότι πλέον δεν ανησυχεί τόσο για τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν το cloud ξοδεύουν 32% λιγότερο χρόνο κάθε εβδομάδα για τη διαχείριση της ασφάλειας συγκριτικά με εταιρίες που δεν χρησιμοποιούν το cloud. Επίσης έχουν τις πενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν μειώσει τα έξοδά τους για τη διαχείριση ασφάλειας ως ποσοστό του συνολικού τους εξόδου σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων.


«Υπάρχει η αντίληψη ότι η ασφάλεια αποτελεί εμπόδιο στην υιοθέτηση του cloud», δηλώνει η Adrienne Hall, general manager, Microsoft Trustworthy Computing. «Ωστόσο όταν οι εταιρίες υιοθετούν και επενδύουν σε υπηρεσίες στο cloud, ανακαλύπτουν ότι τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των προηγούμενων ανησυχιών». Ο χρόνος και τα χρήματα που οι επιχειρήσεις δαπανούσαν πριν χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες cloud, πλέον δαπανώνται για την ανάπτυξη της επιχείρησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η έρευνα αποκαλύπτει τα ακόλουθα για τις ΗΠΑ:


• Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το cloud, το 41% δήλωσε ότι μπόρεσε να προσλάβει επιπλέον προσωπικό σε θέσεις που είχαν άμεσα οφέλη για τις πωλήσεις και την ανάπτυξη της επιχείρησης, το 39% ότι επενδύει περισσότερο στην ανάπτυξη προϊόντων και την καινοτομία και το 37% παρατήρησε βελτίωση στην ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα.
• Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις από όσες συμμετείχαν στη έρευνα (52%) δήλωσαν ότι η χρήση του cloud τους έδωσε τη δυνατότητα να προσθέσουν νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες που ωφελούν τις επιχειρήσεις γρηγορότερα και με περισσότερη ασφάλεια.
• Από όσες επιχειρήσεις συμμετείχαν στην έρευνα, το 42% δήλωσε ότι το cloud τις διευκόλυνε όσον αφορά στην επεκτασιμότητα της επιχείρησής τους, προκειμένου να διερευνήσουν νέες αγορές.


«Κάθε λύση που βοηθάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να είναι καλή για αυτές, αλλά και την οικονομία», ανέφερε ο Ryan Brock, vice president, Worldwide SMB Cloud & Channels, Access Markets International Partners. «Όταν μιλάμε για την ασφάλεια, το cloud προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναν συνδυασμό εμπειρογνωμοσύνης, εξειδικευμένων πόρων και επένδυσης. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, αλλά και σε καλύτερη προστασία ενάντια στις κυβερνοαπειλές, γεγονός που τους δίνει την ελευθερία να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους».


Ένα παράδειγμα εταιρίας που έχει συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας του cloud είναι η SkyWire Media Inc., μια μικρή εταιρία στη Νεβάδα που βοηθάει άλλες εταιρίες προκειμένου να διαμορφώσουν και να διανείμουν πλούσιο περιεχόμενο σε κινητές συσκευές. Ως μικρή εταιρία, ήταν μια πρόκληση για τη SkyWire να παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσον αφορά στη διαχείριση της ασφάλειας. Υιοθετώντας το Windows Intune, μια λύση διαχείρισης και ασφάλειας που βασίζεται στο cloud, η εταιρία πλέον δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.


Απλοποιώντας τη διανομή λογισμικού και εξορθολογίζοντας τη διαδικασία αναβάθμισης της ασφάλειας, το Windows Intune βοήθησε την εταιρία SkyWire να εξοικονομήσει 90.000 δολάρια σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων σε διάστημα έξι μηνών, εξοικονομώντας 15.000 δολάρια ανά μήνα. Εγκαταλείποντας τα εργαλεία antivirus και antimalware, η εταιρία ήταν σε θέση να ανακατανείμει το κόστος της επίβλεψης αυτών των διαδικασιών.


«Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε το Windows Intune, οι κλήσεις υποστήριξης έχουν μειωθεί κατά 70%», δήλωσε ο Thomas Castleberry, chief operating officer, SkyWire. «Μπορούμε πλέον να εμποδίσουμε το κακόβουλο λογισμικό προτού αυτό παρέμβει στην παραγωγικότητα των πωλητών μας – και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βγουν έξω και να φέρουν νέες δουλειές». Η μελέτη που ανατέθηκε από τη Microsoft και πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ερευνών comScore Inc. συμπεριλάμβανε έρευνα σε εταιρίες που διαθέτουν από 100 έως 250 PC σε ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδία, Χονγκ Κονγκ.