Η απάντηση της Κίνας στη δορυφορική πλοήγηση προχωρά με την εκτόξευση δύο ακόμα δορυφόρων.


beidouΟ αστερισμός του Beidou («Μεγάλη Άρκτος») περιλαμβάνει πλέον 13 δορυφόρους, από τους 35 που σχεδιάζεται να έχουν τεθεί σε τροχιά μέχρι το 2020, προκειμένου να προσφέρει το σύστημα παγκόσμια κάλυψη. Το Beidou, γνωστό και ως Compass, θα επιτρέψει στην Κίνα να απεξαρτηθεί από το GPS, το οποίο ελέγχεται από τον αμερικανικό στρατό. Όπως και το αμερικανικό σύστημα, θα προσφέρει ξεχωριστές υπηρεσίες για στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες.


Το σύστημα προσφέρει ήδη κάλυψη σε τμήμα της κινεζικής επικράτειας, καθιστώντας την Κίνα μόλις την τρίτη χώρα του κόσμου που διαθέτει δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.


Η Ρωσία έχει το δικό της Glonass, το οποίο περιλαμβάνει 31 δορυφόρους, από τους οποίους όμως μόνο οι 24 παραμένουν λειτουργικοί. Φέτος προγραμματίζεται να επεκταθεί ο αστερισμός με επενδύσεις ακόμα 700 εκατ. δολαρίων.


Τελευταία στην κούρσα για αυτόνομες υπηρεσίες πλοήγησης έρχεται η Ευρώπη. Το δικό της σύστημα, με την ονομασία Galileo, περιλαμβάνει ακόμα μόλις δύο δορυφόρους και δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2015, με καθυστέρηση πολλών ετών.