Η ιδέα πίσω από τον φωτισμό OLED για οροφές αυτοκινήτων ξεκινά από τη δημιουργία μιας πηγής φωτός τροφοδοτούμενης από ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι διαφανής όταν είναι ανενεργή.


OLED_1Η ανάπτυξη της τεχνολογίας OLED (Οργανική Δίοδος Εκπομπής Φωτός) η οποία ενσωματώνεται στις οροφές των αυτοκινήτων, αποτελεί ένα πραγματικό επίτευγμα από τη BASF και τη Philips. Ο φωτισμός OLED είναι διαφανής όταν είναι απενεργοποιημένος, επιτρέποντας έτσι να βλέπει κανείς καθαρά έξω από το όχημα, και παρέχει φως μόνο μέσα στο όχημα όταν είναι ενεργός. Η ιδέα του OLED φωτισμού για οροφές αυτοκινήτων είναι το αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της BASF και της Philips πάνω στην έρευνα και ανάπτυξη μονάδων τύπου OLED.


Πέραν της προσφοράς ολοκαίνουριων δυνατοτήτων σχεδιασμού, η ιδέα για διαφανή OLED φωτισμό επιτρέπει επιπλέον και νέες προσεγγίσεις στo σχεδιασμό των οχημάτων. Η διαφανής OLED δομή «σάντουιτς» μπορεί να συνδυαστεί με εξίσου διαφανή φωτοβολταϊκά στοιχεία.


«Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στον οδηγό να απολαμβάνει μία μοναδική αίσθηση ανοιχτού χώρου ενώ παράγει ηλεκτρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαχέει ευχάριστα το ζεστό φως των υψηλής αποτελεσματικότητας διάφανων OLEDs στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια της νύχτας» ανέφερε ο Dr. Felix Gorth, Διευθυντής των Οργανικών Διόδων Εκπομπής Φωτός (OLEDs) και των Οργανικών Φωτοβολταϊκών της BASF Future Business GmbΗ.


Ο Dr. Dietrich Bertram, Γενικός Διευθυντής του OLED Φωτισμού στη Philips, πρόσθεσε: «Αυτό το έργο παρέχει εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα OLEDs, και αποτελεί παράδειγμα της δυνατότητας της τεχνολογίας Lumiblade OLED της Philips να συμβάλει στη δημιουργία πρωτοποριακών εφαρμογών φωτισμού που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων».


OLED_3Η BASF και η Philips συνεργάζονται στενά από το 2006 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας OLED 2015 του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF). Η BASF αναπτύσσει οργανικό-χημικά υλικά, όπως βαφές που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη και κατασκευή των OLEDs της Philips. Οι δύο εταίροι, δουλεύοντας μαζί, εφάρμοσαν την πρωτοποριακή τεχνολογία φωτισμού OLED στην οροφή αυτοκινήτων.


OLED – επανάσταση στο φωτισμό
Η τεχνολογία OLED προσφέρει το πλεονέκτημα της υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκτός από τη δημιουργική ευελιξία και τις νέες επιλογές για τους σχεδιαστές. Οι πηγές φωτός OLED είναι εξαιρετικά λεπτές, μόλις 1,8 χιλιοστά και μπορούν να είναι διαφανείς. Ολόκληρη η επιφάνεια ενός στοιχείου OLED φωτίζει με φως που διαχέεται καθιστώντας το μία πολύ απαλή πηγή φωτός η οποία παράγει λιγότερες «σκληρές σκιές» σε σχέση με τις σημειακές πηγές φωτός.


Η πρωτοβουλία OLED 2015 του BMBF
Το κοινό έργο “TOPAS 2012” προωθήθηκε τον Ιανουάριο του 2010, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας OLED 2015 του BMBF. Το TOPAS αναφέρεται σε χιλιάδες οργανικές φωσφορίζουσες μονάδες φωτισμού για εφαρμογές σε συστήματα φωτισμού. Σε αυτό το έργο, η κοινοπραξία μεταξύ BASF και Philips θα εστιάσει στη δημιουργία πρωτοποριακών υλικών καθώς και νέων μηχανισμών παραγωγής για λύσεις φωτισμού με υψηλής απόδοσης οργανικές διόδους εκπομπής φωτός.