Του Βαγγελη Μανδραβελη, Εφημερίδα “Καθημερινή”, Σάββατο 12 Νοεβρίου 2011


Καθυστερεί η συγχώνευση των Vodafone και Wind Hellas από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το επίσημο αίτημα των δύο επιχειρήσεων προς τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρχικά σχεδιαζόταν να διαβιβαστεί τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αυτό δεν στάθηκε εφικτό μέχρι σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι ότι το αίτημα δεν αναμένεται να διαδιβαστεί στα επίσημα όργανα πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


Σαν συνέπεια η διαδικασία συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας, που αναμενόταν να ξεκινήσει στο τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους, θεωρείται πλέον ότι θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία Vodafone Group και Largo Limited. Η τελευταία είναι αμερικανική εταιρεία συμμετοχών, που μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο είναι οι μετοχές της Wind Hellas.


Παράγοντες της αγοράς -και γνώστες της κατάστασης- αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν έχουν ολοκληρωθεί, γι’ αυτό και δεν υπάρχει τελική συμφωνία ώστε το σχετικό κείμενό της να υποβληθεί στις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. Οι ίδιοι εκτιμούσαν ότι ο σχετικός φάκελος τώρα σχεδιάζεται να υποβληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.


Οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές φέρεται ότι διαβουλεύονται (ανεπίσημα) με τις κοινοτικές αρχές για τη σχετική υποβολή φακέλου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα είναι δύσκολο μια τέτοια απόφαση να περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού μέσω της σύντομης διαδικασίας των 30 εργάσιμων ημερών. Αντίθετα η λήψη της απόφασης θα απαιτήσει τη μακρόσυρτη διαδικασία των 90 ή ακόμη και των 120 εργάσιμων ημερών.


Η τελευταία διαδικασία θα συμπεριλάβει ελέγχους της αγοράς (market tests) κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να φανούν καλύτερα τα αποτελέσματα της συγχώνευσης στο επίπεδο ανταγωνισμού στη χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα, η οποιαδήποτε θετική ή αρνητική απόφαση για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων από την Κομισιόν χρονικά πλέον τοποθετείται μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Μάλιστα αυτό θα συμβεί με την προϋπόθεση της υποβολής του σχετικού αιτήματος πριν από το τέλος του έτους.


Η αλήθεια είναι ότι οι δύο εταιρείες έχουν να λύσουν έναν δύσκολο γόρδιο δεσμό. Η αγορά θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε ένα διπώλιο, επιτρέποντας τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει. Προς τη κατεύθυνση αυτή, και εφόσον επιτραπεί η συγκέντρωση των Vodafone – Wind, εξετάζονται διάφορα επανορθωτικά μέτρα ανταγωνισμού, όπως η δημιουργία ιδεατών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operators, MVNOs), ο κοστολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων (στο πρότυπο του ΟΤΕ) κ.ο.κ. Το έσχατο μέτρο θα είναι να προσφερθεί πρόσβαση στο δίκτυο κεραιών των δύο επιχειρήσεων σε τρίτους. Στελέχη των εταιρειών Vodafone και Wind αισιοδοξούν ότι η συγχώνευση θα εγκριθεί, παρ’ όλες τις δυσκολίες που εμπεριέχει η συγκεκριμένη κίνηση. «Οι πιθανότητες είναι 51 – 49 (υπέρ της συγχώνευσης)», παραδέχεται έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Τέλος, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, βασικό επιχείρημα των μετόχων των δύο επιχειρήσεων υπέρ της συγχώνευσης είναι η ισχυρή έως δεσπόζουσα θέση της Cosmote στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας -με μερίδιο της τάξης του 50%- αλλά και το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, όπως και ο αποκλεισμός της από τις διεθνείς αγορές χρήματος. Χωρίς τα δύο τελευταία, ένα αίτημα συγχώνευσης των Vodafone – Wind ούτε καν θα μπορούσε να συζητηθεί.