Η έναρξη λειτουργίας του IMS αποτελεί μία σημαντική στιγμή στη διαδικασία μετατροπής του δικτύου του ΟΤΕ σε ένα δίκτυο επόμενης γενιάς (Next Generation Network-NGN).

OTETο πρώτο πλήρες δίκτυο τεχνολογίας IMS στην Ελλάδα ανέπτυξε o OTE. Το ΙΜS (ΙP Multimedia Subsystem) είναι μία πλατφόρμα μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η ενοποίηση υπηρεσιών. Το IMS ενοποιεί:
• τις μορφές επικοινωνίας (φωνή, δεδομένα, video, μηνύματα, κλπ.)
• τα δίκτυα επικοινωνιών (σταθερά/κινητά/ασύρματα)


Το δίκτυο έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες φωνής και πολυμέσων (VoIP and multimedia services) με δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών ανεξάρτητα από τον τρόπο που συνδέονται. Ήδη οι υπηρεσίες φωνής των φορέων δημόσιας διοίκησης του IP δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ και άλλων μεγάλων πελατών που εξυπηρετεί ο ΟΤΕ, παρέχονται επιτυχώς από την υποδομή IMS.


Το IMS του ΟΤΕ, βασισμένο στις IP δικτυακές επικοινωνίες, δημιουργεί ένα νέο δικτυακό περιβάλλον μέσα από το οποίο μπορούν να παρέχονται εύκολα και γρήγορα νέες και καινοτόμες προηγμένες υπηρεσίες φωνής και πολυμέσων, τόσο σε οικιακούς όσο και εταιρικούς ή επιχειρησιακούς πελάτες. Με την πλατφόρμα IMS, ο ΟΤΕ θα είναι σε θέση να παρέχει στους πελάτες του τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία μεγάλη γκάμα νέων υπηρεσιών πολυμέσων προστιθέμενης αξίας. Οι πελάτες θα απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με νέα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με πρωτοποριακές εμπειρίες υπηρεσιών IP multimedia.


Το δίκτυο IMS του ΟΤΕ διαθέτει μηχανισμούς γεωγραφικής εφεδρείας και διασυνδέεται με τα δίκτυα IP και PSTN του ΟΤΕ σε 15 σημεία πανελλαδικά. Η υποδομή IMS αποτελεί σημαντικό κομμάτι του συνολικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του δικτύου ΟΤΕ με στόχο την μετατροπή του σε ένα all-IP δίκτυο.