Η πρώτη απορία από τον κατάλογο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που πρέπει να εφαρμόσουν προγράμματα εργασιακής εφεδρείας είναι: αυτή η «Ορθόδοξος Χριστιανική Γωνιά» στην Κάνιγγος γιατί να είναι κάτι σαν ΔΕΚΟ; Γιατί να τη χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός, όταν υπάρχει κοτζάμ Εκκλησία της Ελλάδος και μπορεί να τη διαχειριστεί μια χαρά;

Του Πάσχου Μανδραβέλη, “Καθημερινή”, 14 Σεπτεμβρίου 2011


Το δεύτερο ερώτημα είναι: πόση έρευνα, τέλος πάντων, παράγεται σ’ αυτήν τη χώρα και το κράτος έχει τόσους φορείς; Στον κατάλογο που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών βρίσκουμε: 1) «Αθηνά» Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης 2) Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ανάπτυξης, 3) Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών 4) Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης 5) Ελληνικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών Α. Ε. 6) Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων Α. Ε. 7) Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Α. Ε. 8) Θεατρικό Μουσείο – Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου 9) Ιδρυμα Κοινωνικής Ερευνας 10) Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών 11) Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας Α. Ε. 12) Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας 13) Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας 14) Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών 15) Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α. Ε. 16) Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α. Ε. Αν συνυπολογίσουμε τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων και της Ακαδημίας πρέπει να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα είναι κάτι σαν τη Σίλικον Βάλεϊ όλων των επιστημών του ανθρώπου.


Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πράττει πολύ αργά το πολύ λίγο. Αντί να πουλήσει ή να κλείσει την επιχείρηση που ασχολείται με την πώληση πηλού «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α. Ε.» κάνει γραφειοκρατικές ασκήσεις στους οργανισμούς. Σύμφωνα με την εγκύκλιο «έως 26.9.2011 θα πρέπει να υποβληθούν στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ οι προτάσεις (για μείωση προσωπικού), οι οποίες κατά κανόνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων στον φορέα σας». «Τουλάχιστον» ή «κατά κανόνα»; Δεν διευκρινίζεται. Οπότε, επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, θα γίνει το εξής: 1) Δεν θα στείλουν όλοι οι οργανισμοί τα στοιχεία· εδώ υπάρχουν φορείς που δεν στέλνουν τα οικονομικά τους στοιχεία. 2) Από αυτούς που θα στείλουν οι περισσότεροι θα εξάρουν το έργο του οργανισμού τους, πόσο λίγο προσωπικό έχουν και πως αδυνατεί να λειτουργήσει ο φορέας αν λείψει έστω κι ένας. 4) Μπορεί να υπάρξουν διοικητές που θα ζητήσουν επιπλέον προσλήψεις για να αναπτύξουν την εθνική προσφορά του οργανισμού τους. 5) Θα υπάρξουν διαδηλώσεις που θα μπλοκάρουν επί 151 μέρες -όσες είναι οι οργανισμοί- το κέντρο της Αθήνας. 6) Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδαμινό και -αν τη γλιτώσουμε τώρα- σε τρεις μήνες, που θα έχουμε την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, πάλι θα τρέχουμε.


Τώρα, την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί. Να κόψει με το μαχαίρι οργανισμούς, θέσεις εργασίας και τα κολπάκια. Δεν μπορεί σε μια χώρα υπό χρεοκοπία να χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Καλή είναι η ισότητα, αλλά η σωτηρία της χώρας είναι ο υπέρτατος στόχος.