Η Alcatel-Lucent και η China Mobile κάνουν επίδειξη της πρώτης τηλεδιάσκεψης μέσω ασύρματου δικτύου τεχνολογίας τέταρτης γενιάς

Alcatel-Lucent-logoΗ Alcatel-Lucent και η China Mobile πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη βιντεοκλήση από κινητό τηλέφωνο μέσω ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία 4G LTE. Η κλήση συνέδεσε ένα ομοίωμα εσωτερικού αυτοκινήτου στη Σαγκάη με ένα από τα γραφεία της Alcatel-Lucent στο Νιού Τζέρσεϋ. Το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία δημιουργίας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επόμενης γενιάς.


Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή τεχνολογία lightRadio της Alcatel-Lucent, η οποία δίνει στον πάροχο κινητών επικοινωνιών την ευελιξία να προσαρμόσει το δίκτυο του στην όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες mobile video ή άλλες εξίσου απαιτητικές εφαρμογές, το ‘LTE Connected Car’, ένα ειδικά εξοπλισμένο όχημα το οποίο κυκλοφορούσε στους δρόμους της Σαγκάης όντας συνδεδεμένο με το δοκιμαστικό δίκτυο τέταρτης γενιάς (TD-LTE) της China Mobile συνδέθηκε μέσω βιντεοκλήσης με το κέντρο επίδειξης της Alcatel-Lucent Shanghai Bell στη Σαγκάη, αλλά και με τα κεντρικά γραφεία των Alcatel-Lucent Bell Labs στο Mάρεϊ Χίλ του Νιού Τζέρσεϋ.


Εκτός από το να υπογραμμίζει την πρόοδο της Alcatel-Lucent σε σχέση με την τεχνολογία lightRadio, η κλήση μέσω του πιλοτικού δικτύου TD-LTE στη Σαγκάη καταδεικνύει επίσης και την πρόοδο της China Mobile όσον αφορά τις δοκιμές της ολοκληρωμένης (End-to-End) λύσης 4G LTE της Alcatel-Lucent, που θα της επιτρέψει να παρέχει στον κινέζο καταναλωτή ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας. Η όλο και μεγαλύτερη διάδοση των έξυπνων κινητών και η αυξανόμενη διείσδυση των κοινωνικών δικτύων, έχουν ενισχύσει την ανάγκη για γρήγορη μεταφορά βίντεο μέσω του διαδικτύου, ακόμη και όταν ο χρήστης βρίσκεται σε κίνηση. Πουθενά στον κόσμο, η συγκεκριμένη ανάγκη δεν είναι πιο προφανής απ΄ όσο στην Κίνα, όπου το 2010 έγιναν σχεδόν οι μισές από τις νέες ευρυζωνικές συνδέσεις κινητών σε ολόκληρο τον κόσμο.


Η τεχνολογία lightRadio έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει στους παρόχους να ανταποκρίνονται στην όλο και μεγαλύτερη παγκόσμια ζήτηση για μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας (φωνή και δεδομένα), ενώ παράλληλα βοηθά στη μείωση των διαστάσεων, της ενεργειακής κατανάλωσης και του ανθρακικού αποτυπώματος των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Η αυξανόμενη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες, όπως η μεταφορά βίντεο και οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, οδηγούν τους παρόχους κινητής επικοινωνίας στην αναζήτηση τρόπων που θα τους επιτρέψουν να διευρύνουν τη γεωγραφική κάλυψη και να αυξήσουν τη χωρητικότητα των ασύρματων δικτύων που διαθέτουν. Παράλληλα, σε μια στιγμή που οι πάροχοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνεται στις υποδομές τους, η τεχνολογία lightRadio τους βοηθά να μειώσουν και το σχετικό κόστος, αλλά και το ανθρακικό αποτύπωμα του δικτύου τους, μέσα από τη δραστική μείωση της κατανάλωσης των σταθμών βάσης.


Ο κ. Li Zhengmao, Αντιπρόεδρος της China Mobile δήλωσε τα εξής: “Με πολλή χαρά είδαμε ην επιτυχημένη λειτουργία της τεχνολογίας lightRadio της Alcatel-Lucent, στη δοκιμαστική κλήση μέσω του πιλοτικού δικτύου TD-LTE της China Mobile. Συγχαρητήρια!”


Ο κ. Wim Sweldens, Πρόεδρος του τμήματος Ασύρματων Επικοινωνιών της Alcatel-Lucent, ανέφερε σχετικά: “Η κλήση αυτή φέρνει την τεχνολογία lightRadio ακόμη πιο κοντά στην εμπορική εφαρμογή, και παράλληλα, υπογραμμίζει τη δυνατότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις για τους συνδρομητές και οικονομία για τον πάροχο.”


Η σημερινή επίδειξη έρχεται να ακολουθήσει την πρώτη υπερατλαντική βιντεοκλήση που πραγματοποίησε η Alcatel-Lucent στις 8 Ιουνίου του 2011, οπότε και χρησιμοποίησε την τεχνολογία lightRadio για να συνδέσει ένα γραφείο στη Γαλλία, με το ιστορικό γραφείο του Graham Bell στις ΗΠΑ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις lightRadio της Alcatel-Lucent, μπορείτε να βρείτε online, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.alcatel-lucent.com/lightradio.


Το ‘LTE Connected Car’ και το Πρόγραμμα ‘ng Connect’


Το πακέτο LTE Connected car δίνει τη δυνατότητα σε ένα όχημα να έχει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντας στους επιβάτες την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές on-demand, όπως για παράδειγμα, η παροχή πληροφοριών για την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, η παρακολούθηση βίντεο (streaming), η πλοήγηση, η αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ο εντοπισμός ενός κλεμμένου οχήματος.


Το Πρόγραμμα ng Connect αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη συνεργασία των κατασκευαστών συσκευών και εξοπλισμού δικτύων, με τους δημιουργούς εφαρμογών και περιεχομένου, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διάθεση υπηρεσιών και εφαρμογών επόμενης γενιάς. Μέσα από το πρόγραμμα ng Connect, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αξιοποιήσουν καινοτόμες και ολοκληρωμένες λύσεις, να μειώσουν το time to market αναφορικά με τη διάθεση υπηρεσιών 4G LTE, και να δημιουργήσουν νέα, μη παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα, αξιοποιώντας την εμπειρία χρήσης των υπηρεσιών επόμενης γενιάς.