Νέες αποκαλύψεις ετοιμάζει ο γνωστός δικτυακός τόπος που φέρνει σε αμηχανία το παγκόσμιο διπλωματικό και πολιτικό γίγνεσθαι.


WikileaksΣτο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, το Wikileaks ξεκίνησε να δημοσιεύει έγγραφα από τα συνολικά 251.287 τηλεγραφήματα του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών. Η «κλεψύδρα» στον ιστότοπο έχει φτάσει το πρωί της Παρασκευής τα 97.115 δημοσιευμένα τηλεγραφήματα.


«Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 100.000 τηλεγραφήματα πρεσβειών των ΗΠΑ απ’ όλο τον κόσμο» αναφέρεται σε μήνυμα στο λογαριασμό του WikiLeaks στο Twitter.


Τα τηλεγραφήματα που ανακοίνωσε πως δημοσιοποιεί ο WikiLeaks φαίνεται πως προέρχονται από τα περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχουν διαρρεύσει στον ιστότοπο. Το WikiLeaks άρχισε να τα δημοσιοποιεί πέρυσι σε μικρότερες δόσεις.


Αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοι σε όλο τον κόσμο έχουν στη διάθεσή τους εδώ και μήνες όλα τα τηλεγραφήματα. Όμως, ως επί το πλείστον, τα μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν τηλεγραφήματα μόνον όταν δημοσιεύουν συγκεκριμένες ειδήσεις ή έρευνες βασισμένες σ’ αυτά.


Αργά το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ), ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε πως δημοσιοποίησε 97.115 από τα 251.287 τηλεγραφήματα που έχει στην κατοχή του. Δεν διευκρίνισε γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τόσα πολλά σε ένα εικοσιτετράωρο.