Τα Navigon City Highlights σας ταξιδεύουν στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, την Κρήτη, ένα από τα ομορφότερα μέρη για καλοκαιρινές διακοπές.


Griechische InselnΗ Κρήτη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές με μια ακτογραμμή 1000 χιλιομέτρων, με όρμους, παραλίες και κόλπους. Το νησί, δεν προσφέρει όμως μόνο όμορφες παραλίες, αλλά διαθέτει μεγάλο ιστορικό πλούτο, αφού αποτελεί τη γενέτειρα του μινωικός πολιτισμού.


Ο μινωικός πολιτισμός γεννήθηκε στο νησί της Κρήτης και γνώρισε μεγάλη άνθιση από το 2700 π.Χ. μέχρι το 1500 π.Χ. Λίγο πριν τον 20ο αιώνα ο βρετανός αρχαιολόγος Evans ανασκάπτει την ιστορική περιοχή, όπου υπήρξαν τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο μινωικός πολιτισμός πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Μίνωα, γιο του Δία και της Ευρώπης. Ο βασιλιάς της Κρήτης έδωσε εντολή στο Δαίδαλο να χτίσει έναν λαβύρινθο για να κλείσει μέσα τον Μινώταυρο, ένα πλάσμα μισό άνθρωπο και μισό ταύρο. Κάθε χρόνο ο Μίνωας θυσίαζε προς τροφή του Μινώταυρου 7 νέους και 7 νέες από την Αθήνα.


Η Κρήτη διαιρείται σε τέσσερις μεγάλους νομούς με τέσσερις πρωτεύουσες που κάθε μία έχει να παρουσιάσει τη δική της μακρά ιστορία, αλλά και την ομορφιά της. Στο νομό Ηρακλείου μόλις 5 χλμ. από το Ηράκλειο, την πρωτεύουσα του νησιού, συναντάμε την Κνωσό, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Το μινωικό παλάτι της Φαιστού βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσαράς στη νότια πλευρά του νησιού. Η Φαιστός ήταν μια πόλη που ήκμασε τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ καταστράφηκε από σεισμό το 1700 π.Χ. Σήμερα, οι αρχαιολογικοί χώροι της Κνωσού και της Φαιστού, λαμπρά υπολείμματα του μινωικού πολιτισμού, αποτελούν ιστορικά μνημεία του νησιού και προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Τα Χανιά είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Κρήτης, με το παλιό βενετσιάνικο κάστρο και τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια. Η παλιά αγορά και τα Στιβανάδικα στο κέντρο, αποτελούν την πύλη για την πανέμορφη παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι. Σε κάθε κομμάτι της πόλης συναντά κανείς παραδοσιακές κρητικές ταβέρνες με εξαίσιο φαγητό, ενώ μόλις πέσει το σκοτάδι, το παλιό λιμάνι συγκεντρώνει όλη τη νυχτερινή ζωή.


Μία άλλη πολιτιστική πλευρά της Κρήτης βρίσκεται στο παλιό τούρκικο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κάθε χρόνο το πρόγραμμά του, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πλούσιο από αυτές. Μάλιστα αυτές τις ημέρες (18-25 Ιουλίου) υπάρχει έκθεση ζωγραφικής από Ρώσους και Ουκρανούς καλλιτέχνες υπό τον τίτλο «Κατοικίδια ζώα σε καμβά».


Η Κρήτη όμως φημίζεται και για το φαγητό της, αφού είναι άμεσα συνυφασμένο με την μεσογειακή διατροφή. Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να γευτείτε τη νόστιμη κρητική κουζίνα σε ένα από τα πολυάριθμα εστιατόριά της και ίσως να καταλήξετε σε χορό και τραγούδι με κρητικές μαντινάδες και λύρα.


Η Αναγέννηση στο Ρέθυμνο
Φέτος η καρδιά των πολιτιστικών εκδηλώσεων, χτυπάει στην πόλη του Ρεθύμνου, αφού την τιμητική του έχει το 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ 2011. Η πόλη καλεί όλους τους φιλότεχνους σε μία πλειάδα από εκδηλώσεις, από θέατρο, μουσική αλλά και χορό. Στην καρδιά του καλοκαιριού, η πόλη υποδέχεται φημισμένα φωνητικά σύνολα από την Ευρώπη και τον κόσμο αλλά και αντιπροσωπευτικά της εποχής της Αναγέννησης θεατρικά σχήματα, όπως τον «Έμπορο της Βενετίας», που το κοινό μπορεί να απολαύσει στο θέατρο Ερωφίλη που βρίσκεται στην Φορτέτσα (www.rfr.gr)


Όλα μαζί περί τα 30 διαφορετικά σημεία ενδιαφέροντος μπορεί να βρει κανείς στα Navigon City Highlights αυτού του μήνα. Να σημειώσουμε ότι η σειρά περιλαμβάνει και λίστες από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή και περιοχές, οι οποίες διατίθενται δωρεάν προς download από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.navigon.com/fresh.