Σύμφωνα με τη μηχανή ThreatSense.Net, το INF/Autorun αναδείχθηκε ως παγκόσμια διαδικτυακή απειλή κατά το Μάιο 2011, με ποσοστό 6,58%.


Eset logoΔεύτερο στην κατάταξη ανήλθε το Win32/Conficker, με ποσοστό 3,61%, ακολουθούμενο από το Win32/PSW.OnlineGames που κατέλαβε μερίδιο ύψους 1,92%. Τον περασμένο μήνα στον κυβερνοχώρο, πραγματοποιήθηκαν παραβιάσεις σε συστήματα της Sony PlayStation Network/Qriocity, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους χρήστες να αναγκαστούν να αλλάζουν τους κωδικούς τους. Η Sony δεν έχει δημοσιεύσει κατά πόσο παραβιάστηκαν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών, ωστόσο πολλοί χρήστες ακύρωσαν τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων και για τις συναλλαγές με (τους λογαριασμούς τους) στη Sony.


Το INF/Autorun βρέθηκε στην πρώτη θέση των ηλεκτρονικών απειλών για το μήνα Μάιο. Πρόκειται για ένα αρχείο που περιέχει ένα πρόγραμμα που λειτουργεί αυτόματα κάθε φορά όταν ένα αφαιρούμενο μέσο (τις περισσότερες φορές USB flash) εισέρχεται σε PC με λειτουργικό σύστημα Windows. Το Win32/Conficker αποτελεί ένα worm δικτύου το οποίο αναπαράγεται, εκμεταλλευόμενο ένα πρόσφατο κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα των Windows.


Το Win32/PSW.OnLineGames αντιπροσωπεύει μια οικογένεια από Trojans, που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις phishing, και απευθύνεται ειδικά στους gamers: αυτό το είδος trojan διαθέτει δυνατότητες keylogging και, μερικές φορές, rootkit που συγκεντρώνουν τις πληροφορίες που σχετίζονται με online παιχνίδια και τα στοιχεία των συμμετεχόντων.


Στη λίστα των πέντε κορυφαίων απειλών σε Ευρώπη και παγκοσμίως, κατατάσσεται το HTML/StartPage – ένα trojan που προσπαθεί να προβάλλει ορισμένες ιστοσελίδες, τροποποιώντας τις ρυθμίσεις του παραθύρου. Ο κωδικός του προγράμματος του κακόβουλου λογισμικού είναι συνήθως ενσωματωμένος στις HTML σελίδες. Ο στόχος αυτού του κακόβουλου λογισμικού είναι να αλλάξει την home page/αρχική σελίδα του Microsoft Internet Explorer (του μοναδικού browser που επηρεάζεται). Με τον τρόπο αυτό, προωθεί μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αυξάνοντας τις επισκέψεις σε αυτή και κατά συνέπεια το κέρδος, για το δημιουργό της ιστοσελίδας.


Περιοχή EMEA
Το INF/Autorun επέστρεψε στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης απειλών με συνολική επικράτηση κατά 5,67%. Επίσης, το INF/Autorun αποτέλεσε την κορυφαία malware απειλή σε Ρουμανία (8,4%), Πολωνία (7,83%), Ισραήλ (6,45%), Ουκρανία (5,14%) και Αυστρία (4,67%). Το Win32/Conficker έχει επίσης τοποθετηθεί στις κορυφαίες θέσεις για τις περισσότερες χώρες της περιοχής EMEA, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της εμφάνιση του στη Βουλγαρία (5,76%). Στη συνολική ευρωπαϊκή κατάταξη με ποσοστό 2,98% βρέθηκε στην τρίτη θέση.


Το HTML/StartPage.NAE αποτέλεσε την κορυφαία απειλή στην Τουρκία (12,93%) και μία από τις κυριότερες απειλές στην Ισπανία (3,94%). Τέλος, το JS/Redirector βρέθηκε στην κορυφή των απειλών στο Ηνωμένο Βασίλειο (3,82%) και στη Σουηδία (5,09%), όπως και σε άλλες χώρες.