Επιστολή στη διοίκηση της Deutsche Telekom έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών για την εκκίνηση της διαδικασίας.


ote megaro curveΟι διαπραγματεύσεις για το 10% του ΟΤΕ αναμένεται να είναι σκληρές, αλλά δεν εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν πολύ, καθώς η Κυβέρνηση επιθυμεί η όλη διαδικασία να «κλείσει» άμεσα και σίγουρα εντός του Ιουνίου, ώστε όταν ο πρωθυπουργός μεταβεί στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, να έχει ήδη ολοκληρωθεί μία τουλάχιστον αποκρατικοποίηση.


Λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής Παπακωνσταντίνου, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιστολή δεν συνιστά την εξάσκηση του δικαιώματος του put – option και πως απλά ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ.


Στελέχη της γερμανικής εταιρείας τόνιζαν ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έρθει μία αντιπροσωπία των Γερμανών στην Αθήνα. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το ποσοστό που τελικά θα πωληθεί να ανέλθει στο 16%, δηλαδή να αποχωρήσει το Δημόσιο πλήρως από τον Οργανισμό.


Βάσει της συμφωνίας μετόχων του 2008, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό (για παράδειγμα 10% στον ΟΤΕ), η DT είναι υποχρεωμένη να το αγοράσει (μέχρι τα τέλη του 2011) σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων είκοσι ημερών. Προσδοκώνται έσοδα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ (η μέση τιμή των τελευταίων 20 ημερών είναι 7,124 ευρώ). Υψηλόβαθμα στελέχη της DT έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αύξηση του ποσοστού της στον ΟΤΕ, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν και την τύχη του υπόλοιπου 6% που αναμένεται να διαθέσει το δημόσιο (καθώς το 10% αφορά την option και οι Γερμανοί τονίζουν ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2008). Χθες, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στα 7 ευρώ, ενισχυμένη 4,79%.


Αρση μονιμότητας ή μετατάξεις θα θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Γερμανοί, ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ εξήγγειλαν ήδη απεργίες με δύο 24ωρες, την Πέμπτη 9 Ιουνίου και την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι στελέχη του Οργανισμού τονίζουν ότι ακόμα και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν αναμένεται να αλλάξει τη μονιμότητα του προσωπικού, το κλιμάκιο της DT κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποφασισμένο να διεκδικήσει αλλαγές.


Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση που είχε συνταχθεί για λογαριασμό του πρώην διοικητή του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη περίπου 2.000 άτομα -που εργάζονται σήμερα στις διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού- θα μπορούσαν να απομακρυνθούν χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του ΟΤΕ. Μάλιστα, στο θέμα αυτό οι Γερμανοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την επιστολή που έφτασε από τον κ. Παπακωνσταντίνου σε όλες τις ΔΕΚΟ για συγκράτηση της μισθολογικής δαπάνης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εργασιακό κόστος στον ΟΤΕ έχει ανέλθει και πάλι στα ίδια επίπεδα μ’ αυτά πριν από τη μεγάλη εθελουσία έξοδο του 2004, όπου είχαν αποχωρήσει περίπου 5.000 εργαζόμενοι.