H Nokia Siemens Networks, σε γεύμα που παρέθεσε σε εκπροσώπους του Τύπου, παρουσίασε τα Smart Objects.


nokia_siemens_networks“Η πολυαναμενόμενη εξαγορά του τμήματος Δικτύων της Motorola Solutions απο τη Nokia Siemens Networks έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς παγκοσμίως”, ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα, σε εκδήλωση που οργάνωσε η εταιρεία στο ξενοδοχείο Divani Caravel.


“Στην Ευρώπη, η συμφωνία συνεπάγεται διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων μας με προϊόντα τεχνολογίας CDMA και WiMAX, από μια εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως και η οποία κατέχει ήδη ηγετική θέση στις εν λόγω τεχνολογίες στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Τώρα μπορούμε να αναπτύξουμε και να υποστηρίξουμε περαιτέρω όλες τις κύριες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας – CDMA, GSM, WCDMA, WiMAX και LTE – καθώς και την μελλοντική εξέλιξη των τεχνολογιών αυτών. Επιπλέον, η είσοδος στελεχών Έρευνας και Ανάπτυξης στη Nokia Siemens Networks από την Motorola θα συμβάλλει θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.”


Στη συνέχεια ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στην έρευνα Connectivity Scorecard 2011 της Nokia Siemens Networks, τα συνολικά αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πρόσφατα, με τη Σουηδία να παραμένει στην κορυφή, παρά τη βελτίωση της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών. “Καλύπτοντας πενήντα χώρες παγκοσμίως, η έρευνα Connectivity Scorecard τονίζει ότι οι χώρες που συνεχίζουν να επενδύουν στην τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) θα είναι αυτές που θα αποφύγουν καλύτερα τους σκοπέλους της οικονομικής κρίσης και θα θέσουν τις βάσεις για αειφόρο ανάπτυξη. Δυστυχώς για τη χώρα μας, στη σχετική βαθμολογία για τις καινοτόμες οικονομίες, η Ελλάδα, αν και βελτίωσε τη βαθμολογία της σε σχέση με την έρευνα του 2010, κατατάχθηκε τελευταία, με σημαντική διαφορά από την πρωτοπόρο Σουηδία και κάτω από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.”


Κλείνοντας, ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε σε μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης, την ανάπτυξη της τεχνολογίας M2M (Machine to Machine). “Η τεχνολογία αυτή θα αποτελέσει βασικό τομέα ανάπτυξης για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (CSPs – Communication Service Providers) στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με νέες πηγές εσόδων. Σύμφωνα με προβλέψεις ανεξάρτητων οργανισμών, τα ποσά που θα ξοδεύουν οι επιχειρήσεις έως το 2014, για λύσεις M2M με σύνδεση μέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών, θα φτάσουν τα 35 δις ευρώ περίπου, με 250 εκατομμύρια έξυπνα αντικείμενα εγκατεστημένα σε όλο τον κόσμο.“


Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Κυρατσόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην νέα πραγματικότητα που φέρνει η τεχνολογία M2M. “Καθημερινά, η ζωή μας αλλάζει από τις ολοένα και μεγαλύτερες δυνατότητες της τεχνολογίας των επικοινωνιών. Οι συσκευές tablet, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι συνδεδεμένες τηλεοράσεις κάνουν τη ζωή μας πιο βολική, επιτρέποντάς μας να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο μας. Στο μέλλον, θα μπορούμε να ελέγξουμε τις οικιακές μας συσκευές από ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, να προβάλουμε την προσωπική μας συλλογή βίντεο στην tablet συσκευή μας όπου και αν βρισκόμαστε, να χρησιμοποιούμε αισθητήρες σωματικής κίνησης για να αναλύουμε τη φυσική μας κατάσταση και να πραγματοποιούμε βιντεοδιασκέψεις με οποιονδήποτε στον κόσμο ενώ καθόμαστε στο πάρκο. Είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, ενώ ταξιδεύουμε ή βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους, θα είμαστε πάντα συνδεδεμένοι.”


Οι εφαρμογές αυτές είναι εφικτές χάρις στην αναπτυσσόμενη τεχνολογία των επικοινωνιών M2M ή όπως είναι επίσης γνωστή των υπηρεσιών έξυπνων αντικειμένων (smart object services). Η ανάγκη ελέγχου, συντήρησης και επισκευής ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων και άλλων μηχανών, υπόσχεται μέσω της τεχνολογίας αυτής βελτίωση της αποδοτικότητας και εξοικονόμηση δαπανών για μια μεγάλη γκάμα τομέων της βιομηχανίας, όπως η ενέργεια, η ρομποτική, ο έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας, τα συστήματα ασφαλείας, η διαχείριση στόλου, η τηλεϊατρική – η λίστα είναι ατελείωτη.


Με την αγορά να αναπτύσσεται με ρυθμό μεταξύ του 20 και του 40 τοις εκατό ετησίως, έως το 2014 το ποσό που θα δαπανάται από επιχειρήσεις για λύσεις M2M με σύνδεση μέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 35 δισ. ευρώ, με 250 εκατομμύρια εγκατεστημένα μηχανήματα παγκοσμίως. Ο συνολικός αριθμός συνδεδεμένων αντικείμενων μέσω WAN, LAN και δικτύου μικρής εμβέλειας μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισ. μονάδες πριν το 2015.


Η τεχνολογία M2M έχει καλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων ενέργειας, βοηθώντας τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας να διαχειριστούν την παραγωγή ενέργειας, να ελέγξουν τη διανομή και να μειώσουν τις δαπάνες με απομακρυσμένη ανάγνωση των μετρητών . Σημαντική είναι επίσης η διευκόλυνση των πελατών για την παρακόλουθηση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και της διαμόρφωσης των αντίστοιχων λογαριασμών κατανάλωσης.


Ο τομέας των υπηρεσιών υγείας, ο οποίος απαιτεί άρτια εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό και συνεπώς είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη χρήση των εφαρμογών M2M. Οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση καρδιάς για ασθενείς με χρόνιες καρδιακές παθήσεις ή αισθητήρες κίνησης που θα μπορούσαν να εντοπίσουν την έλλειψη κίνησης σε ένα σπίτι, ένδειξη ότι ένα άτομο που χρήζει παρακόλουθησης έπεσε ή έχασε τις αισθήσεις του.”


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κυρατσόπουλος αναφέρθηκε στο τρόπο με τον οποίο η Nokia Siemens Networks υποστηρίζει τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χάραξη της στρατηγικής τους για την αγορά M2M. “Στόχος της Nokia Siemens Networks είναι να βοηθήσει τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (CSPs) να μετατρέψουν αυτές τις ευκαιρίες σε πραγματικά επικερδείς δραστηριότητες. Η εταιρεία μας υποστηρίζει τους πελάτες της μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, προηγμένων λύσεων που εξασφαλίζουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και του καταλληλότερου μοντέλου παροχής τους ώστε να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις των υπηρεσιών M2M.”


Το εγχείρημα αυτό υποστηρίζεται από το δίκτυο συνεργατών της εταιρείας το οποίο αριθμεί περισσότερους από 10.000 προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων προμηθευτών μονάδων M2M ώστε να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα τους όταν ενσωματώνονται σε ενεργά δίκτυα. Η Nokia Siemens Networks διαθέτει επίσης Smart Labs στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κορέα, και συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και κατασκευαστές συσκευών για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, των εφαρμογών και των υποδομών δικτύου για την τεχνολογία αυτή.