Καθώς θεωρείται πλέον δεδομένη η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, αναμένεται πώληση μεριδίου 10% του Οργανισμού.


ote megaro curveΗ αγορά εκτιμά πως η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να δώσει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της δεύτερης option ύψους 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το οποίο θα πωληθεί στην Deutsche Telekom. Η πώληση της Τ – Μobile USA από την Deutsche Telekom τροφοδότησε τις σχετικές φήμες για εξαγορά του 10% του ΟΤΕ, πληροφορίες που δεν διαψεύσθηκαν ούτε από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ούτε από στελέχη του ΟΤΕ.


Η επισήμανση της Deutsche Telekom ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τα 24 δισ. που θα εισπράξει για επαναγορές μετοχών πυροδότησε τις προσδοκίες για τη μετοχή του ΟΤΕ. Και αυτό λόγω της ρητής επιθυμίας των Γερμανών να αυξήσουν το ποσοστό τους στον Οργανισμό. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται σημαντικά να προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε να αυξήσει τα έσοδα για το 2011.


Bάσει της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του γερμανικού ομίλου, το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει επιπλέον ποσοστό 10% του ΟΤΕ έως το τέλος του έτους με υπερτίμημα. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο υπολογισμός της τιμής πώλησης γίνεται με το σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης, συν 15% υπερτίμημα. Η D.T. ελέγχει σήμερα το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και αν ενεργοποιηθεί και η δεύτερη option θα ελέγχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Αν η τιμή της μετοχής παραμείνει στα σημερινά επίπεδα το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περίπου μισό δισ. ευρώ από την πώληση του 10%.