Η Cosmoline ανακοίνωσε τους λόγους της απόφασής της ν’ αποχωρήσει από την τεχνολογία WiMax.


CosmolineΗ Cosmoline ανακοίνωσε τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφασή της να μην προχωρήσει στην υλοποίηση ασύρματου δικτύου WiMAX για το οποίο είχε πάρει άδεια από την ΕΕΤΤ τον Ιούλιο του 2006.


Δυστυχώς παρά τις μεγάλες επενδύσεις , στο παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό στερέωμα, ήδη από το 2009, το WiMAX, και ειδικότερα στα 3,5 GHz, εμφάνισε σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα όπως απόσυρση μεγάλων κατασκευαστών τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών (βλ. Ericsson, Nokia, Cisco), ακριβών και περιορισμένης γκάμας τερματικών συσκευών (CPEs), και ταυτόχρονη μετακίνηση της Ευρώπης, της Ασίας και της Β. Αμερικής στην μπάντα των 2,5 GHz κάτι το οποίο είχε επισημάνει η Διοίκηση της Cosmoline στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή ζητώντας επανειλημμένα την αλλαγή του φάσματος αδειοδότησης.


Ταυτόχρονα η Cosmoline στο εσωτερικό, ήρθε αντιμέτωπη με την γραφειοκρατική και εξαιρετικά χρονοβόρα αδειοδότηση κεραιών στην Ελλάδα αλλά και την αναμφισβήτητη οικονομική κρίση. Παράλληλα, είχε αιτηθεί γραπτώς από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή:
α) την παράταση όλων των όρων της σύμβασης λόγω της αβεβαιότητας της τεχνολογίας,
β) την αλλαγή του φάσματος από 3,5 GHz σε 2,5 GHz δεδομένου ότι τα εν λειτουργία δίκτυα αλλά και οι τερματικές συσκευές λειτουργούν σε αυτή την συχνότητα και
γ) την εξάλειψη της υποχρέωσης καταβολής του υπολοίπου ποσού των 4 εκατομμυρίων Ευρώ λόγω της παρούσας, περιορισμένης ζήτησης των αδειών WiMAX.


Από όλα τα παραπάνω αιτήματα έγινε δεκτό μόνο το πρώτο, γεγονός το οποίο κατέστησε εντελώς ασύμφορο το ευρύ περιβάλλον ανάπτυξης, κάτι το οποίο οδήγησε την Διοίκηση της εταιρείας στην απόφαση να μην προχωρήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη του δικτύου της WiMAX πιστεύοντας ότι η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου αλλά κι επίφοβου έργου θα έβαζε σε ρίσκο την ίδια την ύπαρξη της εταιρείας που απασχολεί σήμερα περίπου 500 ανθρώπους (άμεσα ή έμμεσα) προσφέροντας άριστες υπηρεσίες, αλλά και του ομίλου DEMCO.


Σκοπός της Cosmoline από την αρχή ήταν να διαφοροποιηθεί και να αναπτυχθεί μέσω των Ασύρματων Δικτύων Νέας Γενεάς (NGN) . «Το 2006 επενδύσαμε με πλειοδοσία μέσω δημόσιου πλειστηριασμού ένα τεράστιο ποσό για να λάβουμε την άδεια της τότε πολλά υποσχόμενης νέας τεχνολογίας, της σταθερής ασύρματης πρόσβασης (WiMAX) στα 3,5 GHz. Η τεχνολογία WiMAX όμως δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιών έχοντας μια φθίνουσα πορεία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της.


Επίσης, δήλωσαν ότι τα χρήματα τα οποία δαπάνησαν για την αγορά της άδειας WiMAX ήταν υπερβολικά, σε σχέση με αυτά που προσέφεραν οι υπόλοιποι πάροχοι χρίζοντας την άδεια που πήρε η Cosmoline ως την ακριβότερη άδεια WiMAX στην Ευρώπη. Τόνισαν, δε, ότι σήμερα οι άδειες WiMAX δίνονται πλέον δωρεάν, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ανταπόκριση.


Παρόλα αυτά η Cosmoline προετοιμάστηκε για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη υλοποίηση του ασύρματου δικτύου WiMAX κι επένδυσε σημαντικά ποσά, τόσο σε Ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε Τεχνολογικές και Τεχνικές υποδομές. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών και ειδικά από το 2008 έως σήμερα, η Cosmoline προχώρησε στον σχεδιασμό και την εγκατάσταση σύγχρονου Data center, Ασύρματου Μικροκυματικού Δικτύου Backbone Αθήνας – Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικό Ασύρματο Δίκτυο Αθήνας πλήρως αδειοδοτημένο από την EETT, καθώς και σε ολοκληρωμένα συστήματα I.T. Η παραπάνω επένδυση κόστισε στην Cosmoline μόνο την τελευταία τριετία ποσό πολύ ανώτερο του κόστους της απόκτησης της άδειας WiMAX, με χρήση αποκλειστικά ιδίων κεφαλαίων του μετόχου.