To ευρωπαϊκό σύστημα EGNOS, συμπληρωματικό του GPS, τίθεται σε λειτουργία.


egnos_full_logoΗ «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση» επιτρέπει σε αεροπλάνα και ελικόπτερα να προσδιορίζουν το στίγμα τους με ακρίβεια μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Συγκριτικά, η υπηρεσία του GPS για πολιτική χρήση έχει ακρίβεια γύρω στα δέκα μέτρα.


Για τη διαδικασία της προσγείωσης, τα επιβατικά αεροπλάνα βασίζονται συνήθως σε επίγεια συστήματα καθοδήγησης, ωστόσο τo EGNOS αναμένεται να τα βοηθά στην διόρθωση της πορείας τους εν πτήσει, καθώς και στα αρχικά στάδια της καθόδου.


Το νέο σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο επίγειων σταθμών και έναν αστερισμό τεσσάρων δορυφόρων, οι οποίοι αναλύουν τα σήματα του GPS, εντοπίζουν τυχόν αποκλίσεις και μεταδίδουν τα δεδομένα στους χρήστες.


Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, το EGNOS μπορεί να γνωστοποιεί όχι μόνο το γεωγραφικό στίγμα αλλά και το ύψος πτήσης. Αρχικά θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη, αργότερα όμως η χρήση του θα μπορούσε να επεκταθεί στην Αφρική και τη Νότιο Αμερική, ελπίζει η Κομισιόν.


Η νέα υπηρεσία θεωρείται προπομπός του Galileο, της ευρωπαϊκής απάντησης στο GPS του αμερικανικού στρατού. Τέσσερις δορυφόροι του Galileo προγραμματίζεται να εκτοξευτούν το επόμενο δωδεκάμηνο και ακόμα 14 θα ακολουθήσουν μέχρι το 2014.