Ο Στιβ Τζομπς της Apple παρουσίασε το νέο λειτουργικό Lion, μαζί με νέα Macbook Air και το ανανεωμένο iLife.


lion_mba13Το νέο λειτουργικό θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2011, έχοντας τον αριθμό OS X 10.7. Το νέο λειτουργικό δανείζεται στοιχεία από το Interface των φορητών συσκευών της Apple, όπως το iPad και το iPhone.


Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι χρήστες Mac θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν εφαρμογές από το ειδικά κατασκευασμένο για αυτό το σκοπό App Store το οποίο και θα κάνει την εμφάνισή του online εντός του προσεχούς τριμήνου. Οι εφαρμογές θα χρησιμοποιούνται και από τη τρέχουσα έκδοση λειτουργικού συστήματος, το Snow Leopard. Όπως διευκρινίστηκε, το Mac App Store θα είναι μία επιπλέον δυνατότητα για την προμήθεια λογισμικού -όχι η μόνη πηγή του.


Άλλες καινοτομίες θα είναι το Launchpad, ένα κοινό σημείο εκκίνησης για όλες της εφαρμογές, καθώς και το Mission Control, που ενοποιεί τις λειτουργίες Exposé, Dashboard και Spaces.


MacBook Air
macbook air 2010Το αφεντικό της Apple παρουσίασε ακόμη τη νέα γενιά των MacBook Air, που θα είναι ακόμα πιο λεπτά, ακόμα πιο ελαφριά και με σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας, που θα φτάνει τις επτά ώρες χρήσης και τις 30 ημέρες αναμονής.


Τα λάπτοπ θα έχουν solid state δίσκο, κάτι που εξασφαλίζει σχεδόν άμεση εκκίνηση, μικρό χώρο -το μέγιστο πάχος τους είναι μόλις 1,7 εκατοστά- και μικρό βάρος: Το πιο βαρύ μοντέλο ζυγίζει 1,3 κιλά.


Τα δύο μοντέλα των 11,6 και 13,3 ιντσών είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο και υποστηρίζουν multitouch gestures, δηλαδή τη δυνατότητα χειρισμού με χειρονομίες.


Οι τιμές αρχίζουν από 999 δολάρια.


iLife 11
Ανακοινώθηκε ακόμη η κυκλοφορία του iLife 11 με ανανεωμένες όλες τις εφαρμογές για την επεξεργασία εικόνας, ήχου και βίντεο. Στη καινούργια έκδοση θα είναι πιο εύκολη η εισαγωγή εικόνων στο Facebook και γενικότερα το μοίρασμά τους με άλλους χρήστες.


Ακόμη, η εφαρμογή FaceTime για βιντεοκλήσεις που εγκαινιάστηκε στα iPhone θα είναι διαθέσιμη και για τους χρήστες του λειτουργικού.