Θέλετε να τηλεργαστείτε σε νησί, να απολαύσετε online ψυχαγωγία στο εξοχικό ή σε οποιοδήποτε σημείο δεν έχετε συμβόλαιο με κάποιον πάροχο internet για σταθερή σύνδεση; Οι λύσεις ακολουθούν…

Μπορεί τα 5G δίκτυα να μην έχουν καλύψει επαρκώς ολόκληρη τη χώρα μας, ωστόσο η «ομπρέλα» της 4G συνδεσιμότητας τείνει να σκεπάσει σχεδόν το 100% της ελληνικής επικράτειας. Η σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω ενός smartphone είναι πλέον εφικτή με ικανοποιητικές ταχύτητες ακόμα και σε απομακρυσμένα νησιά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε αρκετό, ειδικά όταν μιλάμε για τις ανάγκες μιας οικογένειας ή ενός «digital nomad» επαγγελματία. Η ταυτόχρονη δικτύωση πολλών διαφορετικών συσκευών στον χώρο (laptop, smartphone, tablet, «έξυπνων» ηχείων, set-top box, τηλεοράσεων κ.ά.) απαιτεί μια εξειδικευμένη λύση για τον διαμοιρασμό του bandwidth. Τρεις από αυτές φέρνει στην αγορά η D-Link, προκειμένου να καλύψει όλα τα πορτοφόλια και τις κλιμακούμενες απαιτήσεις.

D-Link DWR-932  

Προσθέτοντας μια SIM κάρτα στην αντίστοιχη υποδοχή μπορείτε να αξιοποιήσετε μια 4G LTE σύνδεση δεδομένων με έως και 150Mbps ταχύτητες download (Cat4), προκειμένου να «στήσετε» το δικό σας WiFi hotspot ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχει ρεύμα. Την ανεξαρτησία από τις πρίζες εξασφαλίζει η ενσωματωμένη μπαταρία 2.020mAh, η οποία προσφέρει αυτονομία έως και 5 ωρών πριν ξαναχρειαστεί φόρτιση. Το ασύρματο δίκτυο που δημιουργείται είναι γενιάς n και η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων εντός δικτύου μπορεί να αγγίξει έως και τα 300Mbps στην μπάντα των 2,4GHz. Αν ταξιδεύετε… light, θα λατρέψετε το D-Link DWR-932, καθώς είναι τόσο μικρό που χωράει στην τσέπη σας!

D-Link DWR-921  

Αν εκτός από το ασύρματο δίκτυο WiFi χρειάζεστε και ενσύρματες Ethernet συνδέσεις στον χώρο που θα αποφασίσετε να δικτυώσετε, τότε το DWR-921 αποτελεί το επόμενο λογικό βήμα στη «σκάλα» των 4G LTE router προτάσεων της εταιρείας. Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σύνδεση με σταθερή γραμμή, καθώς υπάρχει υπάρχει πρόβλεψη για είσοδο xDSL / FTTH Ethernet WAN, κρατώντας τη 4G LTE ή 3G σύνδεση της SIM κάρτας ως backup ασφαλείας. Στην πίσω πλευρά, λοιπόν, και κάτω από τις δυο αποσπώμενες 3G/4G κεραίες σάς περιμένουν τέσσερις 10/100 Ethernet LAN θύρες και μια WAN. Το ασύρματο δίκτυο είναι γενιάς n και υποστηρίζει ταχύτητες έως 300Mbps, ενώ η σύνδεση με τον… έξω κόσμο, όταν πραγματοποιείται μέσω 4G μπορεί να χαρίσει έως και 150Mbps και 50Mbps download και upload αντίστοιχα. Το DWR-921 μπορεί να απαιτεί πρίζα για να λειτουργήσει, καθώς δεν διαθέτει μπαταρία, μα είναι αρκετά μικροκαμωμένο και ελαφρύ, με διαστάσεις στα 19×11,6×2,24 εκ. και μόλις 295 γρ. βάρος.

D-Link DWR-953V2 

Για το τέλος κρατήσαμε ένα LTE Cat4 WiFi AC1200 router που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς χρήστες. To DWR-953V2 υποστηρίζει τόσο 4G/3G συνδέσεις μέσω SIM με ταχύτητες έως 150Mbps (Cat4) όσο και σύνδεση με επίγεια δίκτυα μέσω της θύρας WAN στην πίσω πλευρά, με failover δυνατότητα για απρόσκοπτη μετάβαση από τη μια εναλλακτική στην άλλη όποτε υπάρχει πρόβλημα. Το WiFi δίκτυο που θα απολαύσετε με τη βοήθεια του συγκεκριμένου router της D-Link είναι γενιάς AC και καλύπτει αμφότερες τις ανάλογες συχνότητες των 2,4GHz και των 5GHz (dual-band). Συνδυαστικά και στις δυο μπάντες μπορεί να πιάσει ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων σχεδόν έως και 1.200Mbps (867Mbps@5GHz & 300Mbps@2,4GHz), χαρακτηριστικό πολύτιμο αν διαμοιράζεστε μεγάλα αρχεία (για παράδειγμα βίντεο ή φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης) στο τοπικό σας δίκτυο. Στην πίσω πλευρά της συσκευής σας περιμένουν τέσσερις Gigabit Ethernet LAN, με τη δεξιά να μπορεί να λειτουργήσει και ως Gigabit WAN. Οι επαγγελματικοί προσανατολισμοί του DWR-953V2 υπογραμμίζονται και από την έμφαση στην ασφάλεια, με δυο ενσωματωμένα firewall (SPI και NAT).