Η Amazon Web Services (AWS) ανακοίνωσε σήμερα το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Το νέο ελληνικό γραφείο είναι μέρος της διαρκούς επένδυσης της AWS στην Ελλάδα, καθώς η εταιρεία συνεχίζει τη διεύρυνση της ομάδας που στηρίζει τον αυξανόμενο αριθμό πελατών και συνεργατών της στην Ελλάδα.

Το γραφείο θα υποστηρίξει οργανισμούς κάθε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων startups, επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς κάνουν την μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος της AWS (AWS Cloud). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AWS, επισκεφθείτε το https://aws.amazon.com/. 

Ομάδες account managers, partner managers και solutions architects και άλλα στελέχη ήδη εξυπηρετούν πελάτες στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών από την ανάπτυξη και λειτουργία test environments μέχρι την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data Analytics), εφαρμογές σε περιβάλλον mobile, web και στα κοινωνικά δίκτυα, επιχειρηματικές εφαρμογές (business applications), εφαρμογές Internet of Things (IoT) και διαχείρισης κρίσιμων εργασιών. H AWS έχει στο πελατολόγιο της μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο γνωστές startups και επιχειρήσεις όπως οι Beat, Deepsea Technologies, futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Qivos, Spitogatos,  Voiceland, Wind Ελλάς, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία, καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η AWS διαθέτει επίσης μία δραστήρια ομάδα χρηστών (user group) στην Αθήνα, με εκατοντάδες μέλη που οργανώνουν τοπικές συναντήσεις για προγραμματιστές με σκοπό τη δικτύωσή τους και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο ελληνικό user group της AWS, μπορούν να επισκεφθούν το https://aws.amazon.com/developer/community/usergroups/europe.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε το πρώτο γραφείο της AWS στην Ελλάδα» δήλωσε ο Przemek Szuder, AWS Central and Eastern Europe Leader. «Καθώς οι πελάτες μας στη χώρα αυξάνονται, αποφασίσαμε να ανοίξουμε γραφείο στην Αθήνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νέων πελατών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της AWS για να καινοτομήσουν, να μειώσουν τα κόστη των πληροφοριακών συστημάτων τους και να αναπτυχθούν, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του υπολογιστικού νέφους (cloud). Ανυπομονούμε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα πρωτοπορίας που υπάρχει στη χώρα και να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας ώστε να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους για να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στους Έλληνες πελάτες τους και τους πολίτες». 

Για πολλά χρόνια, η AWS στηρίζει ελληνικές startup και το τοπικό οικοσύστημα τεχνολογίας, μέσω προγραμμάτων όπως το AWS Activate και το AWS Academy. To AWS Activate δίνει σε startups ό,τι χρειάζονται για να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της AWS, όπως μονάδες (credits) αξίας έως 100.000 δολαρίων, εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, καθώς και επαφές με επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες (incubators), επιταχυντές (accelerators) και εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών (venture capital), όπως οι CrowdPolicy, Marathon, MBriyo, Metavallon, MIT EF, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα (ΕΤΕ), OK!Thess και Venture Friends. H AWS δραστηριοποιείται και στον τομέα της Εκπαίδευσης, εκπαιδεύοντας μαθητές και φοιτητές καθώς και τους επόμενους ηγέτες στον χώρο της πληροφορικής μέσω της AWS Academy. H AWS Academy βοηθά εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές να αποκτήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με τη χρήση και ανάπτυξη εφαρμογών στο υπολογιστικό νέφος της AWS (cloud computing),  με στόχο να επιταχύνει τη διάχυση της γνώσης γύρω από το υπολογιστικό νέφος στη χώρα.  Μέλη της AWS Academy στην Ελλάδα είναι το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (American College of Thessaloniki – ACT), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. 

Το ελληνικό δίκτυο συνεργατών AWS Partner Network (APN) καλωσόρισε το άνοιγμα του γραφείου της AWS στην Ελλάδα. Στο APN συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Ανεξάρτητοι Πωλητές Λογισμικού (Independent Software Vendors – ISV)  και επιχειρήσεις ενοποίησης συστημάτων πληροφορικής (systems intergrators) σε όλο τον κόσμο. Οι συνεργάτες αυτοί δημιουργούν καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες σε περιβάλλον AWS και το δίκτυο APN τους υποστηρίζει σε θέματα επιχειρηματικά, τεχνικά, marketing και στρατηγικής προσέγγισης της αγοράς (go-to-market). Επιχειρήσεις ενοποίησης συστημάτων πληροφορικής (APN SIs) όπως οι Accenture, ALEF, Arηs Spikeseed, BlazeClan, Cambrian Technologies, Cloud Nomads, Cloudstraight Consulting, COSMOS, Deloitte, DI-VISION Consulting, Intrasoft, InTTrust, MTI, OTEAcademy, PCCW, Performance Technologies, PricewaterhouseCoopers, PRODYNA, Pylones Hellas, Quetri, Ralliton, Speedcast και Stackmasters, συνεργάζονται με πελάτες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, όπως δήμους, ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, δημόσιες υποδομές, δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας και κοινής ωφέλειας, υποστηρίζοντας τη μετάβασή τους σε περιβάλλον AWS, την ανάπτυξη εξαιρετικά κρίσιμων εφαρμογών και την παροχή ενός πλήρους φάσματος υπηρεσιών παρακολούθησης (monitoring), αυτοματισμού και διαχείρισης του περιβάλλοντος υπολογιστικού νέφους (cloud) των πελατών τους. Οι Ανεξάρτητοι Πωλητές Λογισμικού (ISV) στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της AWS για την παροχή λογισμικού σε πελάτες σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τις Blendo, Interxion, Lenses.io και Upgrade. Οι πελάτες στην Ελλάδα μπορούν εύκολα να αναζητήσουν, να δοκιμάσουν, να αναπτύξουν και αγοράσουν λογισμικό για την AWS στο AWS Marketplace. 

Η AWS παρέχει ασφαλή υπολογιστική ισχύ (computing), αποθήκευση δεδομένων (storage), δικτύωση (networking), βάσεις δεδομένων, αλλά και προηγμένες τεχνολογίες όπως τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και νοηµοσύνης των µηχανών (machine learning) με τη μορφή on-demand ή pay-as-you-go υπηρεσιών στους πελάτες της. Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες startups διεθνώς όπως η Airbnb και το Netflix, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η BMW, η Formula 1 και το Twitter, καθώς και δημόσιοι οργανισμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και η NASA χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες AWS για να καινοτομούν, να γίνονται πιο ευέλικτες και να διατηρούν χαμηλά τα κόστη λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων τους. Πελάτες που επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες της AWS μπορούν να επισκεφτούν το https://aws.amazon.com. Όσοι ενδιαφέρονται για ευκαιρίες απασχόλησης στην AWS στην Ελλάδα, μπορούν να μάθουν περισσότερα και να υποβάλλουν την αίτησή τους στο aws.amazon.com/careers.