Η Ericsson και η Telstra πρόκειται να υλοποιήσουν την οικογένεια λύσεων επεξεργασίας βίντεο MediaFirst της Ericsson για να ενισχύσουν το νέο data center επεξεργασίας βίντεο της Telstra.Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή της πλατφόρμας Media Cloud της Telstra για φορτία πολυμέσων από εταιρείες τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Χάρη στην πλήρως εικονική επεξεργασία βίντεο, οι πάροχοι μπορούν να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη ζήτηση που εκδηλώνουν οι καταναλωτές για νέες υπηρεσίες υψηλής (HD) και εξαιρετικά υψηλής (UHD) ευκρίνειας, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις. Η εικονικοποίηση των λειτουργιών των μέσων επικοινωνίας θα επιτρέψει στους παρόχους να προσφέρουν στις εταιρείες τηλεοπτικών προγραμμάτων υπηρεσίες όπως είναι η επεξεργασία και διανομή φορτίου πολυμέσων με υψηλές απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, οι οποίες θα βασίζονται στο cloud που θα διαθέτουν οι πάροχοι στα δίκτυά τους. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης υπηρεσιών βίντεο και τις σχετικές απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, η βελτιστοποίηση της επεξεργασίας και διανομής βίντεο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Telstra.

Το χαρτοφυλάκιο επεξεργασίας βίντεο MediaFirst, το οποίο βασίζεται εξ ολοκλήρου σε λογισμικό, θα υποστηρίζει επίσης την υλοποίηση προηγμένων υπηρεσιών εκπομπής, όπως είναι οι λειτουργίες κεφαλής (head-end) HEVC. Με τον τρόπο αυτό, καθίστανται εφικτές προηγμένες λειτουργίες μετατροπής κώδικα βίντεο (transcoding) και ροής (streaming). Παράλληλα είναι δυνατή η ενορχήστρωση λειτουργιών που βασίζονται εξ ολοκλήρου σε λογισμικό, μέσω μικροϋπηρεσιών σε ολόκληρο το δίκτυο.

Η Telstra θα είναι από τους πρώτους παρόχους που θα εικονικοποιήσουν τις λειτουργίες επεξεργασίας μέσων με τη μορφή μικροϋπηρεσιών, με κεντρική ενορχήστρωση της ροής λειτουργιών μέσων σε υποδομή cloud.

Ο Gary Traver, Διευθυντής Μέσων της Telstra, δήλωσε: «Στην πρόσφατη έκθεση Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, η Telstra ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε επέκταση και ειδική διαμόρφωση της πλατφόρμας cloud της Ericsson έτσι ώστε να μεταφέρει αποκλειστικά φορτία πολυμέσων για εταιρείες τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό αποτελεί το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα εικονικοποίησής μας, καθώς επιλέγουμε την οικογένεια λύσεων επεξεργασίας βίντεο MediaFirst της Ericsson. Προετοιμάζουμε την υποδομή για επεξεργασία και αποθήκευση οι οποίες θα είναι εγγενείς (native) στο cloud, καθώς και δικτυακές δυνατότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των τηλεοπτικών εταιρειών, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στις εταιρείες αυτές τις κατάλληλες υπηρεσίες για εφαρμογές πολυμέσων με υψηλές απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτείται. Η λειτουργικότητα του χαρτοφυλακίου MediaFirst της Ericsson συμπληρώνει και βελτιώνει τα φορτία πολυμέσων για εταιρείες τηλεοπτικών προγραμμάτων, πάνω στα οποία ήδη συνεργαζόμαστε με άλλους παρόχους τεχνολογίας. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί με στόχο την υποστήριξη υπηρεσιών οι οποίες μεταφέρονται μέσω των διεθνών μας δικτύων που προορίζονται για πολυμέσα.

«Στόχος της Telstra για το χώρο των εταιρειών τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι η παροχή αξιόπιστης και ευέλικτης πρόσβασης στο δίκτυο, με υψηλές απαιτήσεις σε εύρος ζώνης και καθυστερήσεις, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τις εταιρείες τηλεοπτικών προγραμμάτων στη μετάβασή τους προς τη χρήση επεξεργασίας IP για περιεχόμενο εκπομπών», δήλωσε ο Traver.
Η Elisabetta Romano, Vice President & Head of Media Solutions της Ericsson, ανέφερε: «Η λύση επεξεργασίας βίντεο της Ericsson, η οποία βασίζεται σε λογισμικό και αξιοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία συμπίεσης HEVC, θα δώσει στους παρόχους τη δυνατότητα να επεξεργάζονται και να διανέμουν προεγγεγραμμένο και ζωντανό, ή σχεδόν ζωντανό, περιεχόμενο έτοιμο για εκπομπή. Χάρη στη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας HEVC, οι πάροχοι όπως η Telstra μπορούν να αυξήσουν γρήγορα και εύκολα τον αριθμό των προσφερόμενων υπηρεσιών, διατηρώντας παράλληλα την υψηλότερη ποιότητα εικόνας, χωρίς να απαιτείται πρόσθετο εύρος ζώνης.»

Η οικογένεια επεξεργασίας βίντεο MediaFirst της Ericsson χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που βασίζεται σε εφαρμογές για τον χειρισμό κάθε σταδίου της αλυσίδας επεξεργασίας μέσων. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη λύση επεξεργασίας βίντεο στον τηλεοπτικό κλάδο. Περιλαμβάνει τις λύσεις MediaFirst Encoding Live (Ζωντανή Κωδικοποίηση), MediaFirst Encoding On Demand (Κωδικοποίηση Κατ’ Απαίτηση), MediaFirst Packaging (Συσκευασία Περιεχομένου) και MediaFirst Management Controller (Ελεγκτής Διαχείρισης).