Ανακοινώθηκε ότι ο Έλληνας φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης, είναι ο νικητής του βραβείου του Ανοιχτού Διαγωνισμού της κατηγορίας «Στο Δρόμο» των Sony World Photography Awards 2017, του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας στον κόσμο.

Η εκπληκτική του φωτογραφία, με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (‘Halloween Protagonists’), του χάρισε, επίσης, την πρώτη θέση του Εθνικού βραβείου για την Ελλάδα, ενός παγκόσμιου προγράμματος που επιβραβεύει τις καλύτερες φωτογραφίες για περισσότερες από 60 χώρες.

Ο Κωνσταντίνος, ένας 29χρονος φωτογράφος που ζει στην Αθήνα, επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 105.000 συμμετοχές για το βραβείο του Ανοιχτού Διαγωνισμού. Είναι ένας από τους δέκα νικητές των κατηγοριών του Ανοιχτού Διαγωνισμού, που ανακοινώθηκαν σήμερα. Κάθε νικητής θα λάβει μια φωτογραφική μηχανή Sony α7 II με ένα σετ φακών και θα διαγωνιστεί με τους νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών για να κερδίσει τον σημαντικό τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» των SWPA, δηλαδή ένα ταξίδι στην τελετή απονομής βραβείων που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Λονδίνο, καθώς και το χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000$ (USD).

Ο Πρόεδρος του Ανοιχτού Διαγωνισμού, Δημοσιογράφος και Φωτογράφος Damien Demolder, δήλωσε σχετικά με τη φωτογραφία του κ. Σοφικίτη που διακρίθηκε: «Αυτό που λειτουργεί πολύ καλά για μένα σε αυτή τη φωτογραφία είναι η αντίθεση μεταξύ του κέντρου προσοχής μας και του περιβάλλοντος του. Οι άνθρωποι στο δρόμο φαίνονται να μην έχουν προσέξει καν τον Joker. Και αυτό το καθιστά ακόμη πιο τρομακτικό. Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να αποτυπώσει εξαιρετικά το βάθος στο κάδρο και το πλάτος, για να συμπεριλάβει και τους άλλους ανθρώπους στο δρόμο, ενώ ο φωτισμός και η λευκή μάσκα επιτρέπουν στο θέμα να ξεπροβάλλει.»

H νικητήρια φωτογραφία του Κωνσταντίνου θα φιλοξενηθεί στην έκθεση Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition, στο Somerset House, στο Λονδίνο, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 21 Απριλίου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των νικητών όλων των κατηγοριών, μέχρι τις 7 Μαΐου.

Για την πλήρη λίστα των νικητών του Ανοιχτού Διαγωνισμού και των Εθνικών βραβείων που ανακοινώθηκε σήμερα, παρακαλώ επισκεφθείτε το:
www.worldphoto.org/winners-galleries

Κωνσταντίνος Σοφικίτης
Ο Κωνσταντίνος εντυπωσίασε τους κριτές με τη φωτογραφία του, με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (‘Halloween Protagonists’), η οποία αποτυπώνει το Halloween Parade στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης το 2016, την πιο «τρομακτική» εποχή του χρόνου. Η έντονη ασπρόμαυρη φωτογραφία του αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της πιο ξεχωριστής παρέλασης στον κόσμο, μέσα από το χαμόγελο του τζόκερ.

Ο Κωσταντίνος ζει στην Αθήνα και είναι ένας επαγγελματίας φωτογράφος που επικεντρώνεται ειδικά στην ταξιδιωτική φωτογραφία με μια ανθρωπιστική προσέγγιση. Το 2011, μαζί με τον αδερφό του, δημιούργησε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία γάμων και ταξιδιών, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ από το 2014 έχει γίνει επίσημος φωτογράφος της Google Hellas και του Tedx Athens. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η ζωή στην Κούβα του Κάστρο» (“The life in Castro’s Cuba”), «Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης» (“Streets of New York”), «Σέρφινγκ στα Μπαρμπάντος» (“Surfing at Barbados”), «Πορτρέτα Βιετναμέζικων τοπίων» (“Vietnamese environmental portraits”) και «Οι ανισότητες του Χονγκ Κονγκ» (“Hong Kong inequalities”) είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα έργα του.

Μιλώντας για αυτή τη διπλή του επιτυχία, ο Κωνσταντίνος σχολιάζει: «Η γοητεία του street photography είναι ατέλειωτη και γεμάτη συναισθήματα. Η αξία της αναγνώρισης της δουλειάς μου από μια επιτροπή φωτογράφων και κριτών παγκοσμίου φήμης είναι μοναδική. Το βραβείο στην κατη