Ο κολοσσός κατασκευής chipset για smartphones και tablets, γνωστός για τους Snapdragon επεξεργαστές, κρίθηκε ένοχος για μονοπωλιακές πρακτικές από την Επιτροπή Ορθού Εμπορίου της Νότιας Κορέας (KFTC).

Το διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο των 1,03 τρισ. won (περίπου 854 εκατ. δολ.), έρχεται σε συνέχεια του εξίσου «αλμυρού» προστίμου των 975 εκατ. δολ. που επιβλήθηκε από τις αντίστοιχες αρχές της Κίνας.

Το κατηγορητήριο της KFTC στοχοποιεί επιχειρηματικές κινήσεις της Qualcomm που παραβιάζουν την νομοθεσία περί ανταγωνισμού και σχετίζονται με την διεκδίκηση υπέρογκων ποσών από τους κατασκευαστές smartphone, ποσών που σχετίζονται με πωλήσεις modem chips αλλά και με πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε σχετικά: «Η Qualcomm διαφωνεί με την απόφαση της KFTC, η οποία πιστεύουμε έρχεται σε αντίθεση με τα γεγονότα και τον νόμο, αντικατοπτρίζει μια εσφαλμένη διαδικασία και αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων που ανήκουν στις Αμερικανικές εταιρείες που λειτουργούν υπό συμφωνία Korea-US Free Trade Agreement».

Η άσκηση έφεσης θεωρείται δεδομένη, κυρίως βέβαια όσον αφορά στο ύψος του προστίμου και όχι τόσο στην ουσία του.