Σε όλη την Ευρώπη, όπου το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες ανταγωνισμού το επιτρέπουν, η Vodafone επενδύει για να φέρει δίκτυα οπτικών ινών όσο πιο κοντά γίνεται σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σε πολλές αγορές, η εταιρία υποστηρίζει αυτή την στρατηγική μέσα από συνεπενδύσεις και κοινή χρήση υποδομών.

 Στην Ισπανία, η Vodafone δημιουργεί ένα νέο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων μέσα από μία κοινή επενδυτική συμφωνία με την Orange για να εξυπηρετήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
 Στην Πορτογαλία, η Vodafone αναπτύσσει επιπρόσθετο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει δίκτυο οπτικής ίνας σε περισσότερα από 2,3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο επενδύσεων που συμπεριλαμβάνουν και συμφωνίες για κοινές επενδύσεις με τη NOS και την Portugal Telecom.
 Στην Ιρλανδία, η Vodafone συνέστησε κοινοπραξία με την εταιρία ηλεκτρισμού ESB για την κατασκευή ενός 100% δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων για 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές.
 Στην Ιταλία, η Vodafone και η Wind έχουν έρθει σε συμφωνία με την ηλεκτρική εταιρία Enel για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων.

Το σχέδιο της Vodafone ανταποκρίνεται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενθαρρύνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να συνεπενδύουν σε δίκτυα οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέλλοντος και στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων, όπως απαιτείται από την ψηφιακή οικονομία. Tο όραμα του Vodafone Group μιλά για ταχύτητες 1 Gigabit το δευτερόλεπτο έως το 2030

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος

Στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της hol, ξεκινά η υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου 500 εκατ. έως το 2020, που αφορά στην:
 Ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς κινητής & σταθερής για την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την παροχή νέων δυνατοτήτων στους καταναλωτές  Ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεόρασης για την δημιουργία του πιο ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας της ελληνικής αγοράς  Αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών με προγράμματα και τεχνολογίες που δίνουν αξία στον πελάτη  Αναβάθμιση του δικτύου λιανικής της Vodafone, για τη βέλτιστη εμπειρία εξυπηρέτησης των καταναλωτών σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και την στήριξη συνεργατών και τοπικών κοινωνιών

Ήδη έχουν ήδη ξεκινήσει εφαρμογές δικτύων οπτικών ινών (FTTC) σε Ν. Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι και Ν. Κόσμο.

Στόχος του επενδυτικού σχεδίου της Vodafone είναι η εγκατάσταση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών που θα φτάσουν στα κτίρια και στα σπίτια χιλιάδων ελλήνων καταναλωτών (FFTB και FTTH) και θα τους δώσουν μία θεαματικά διαφορετική εμπειρία στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, χάρη στην απείρως υψηλότερη ταχύτητα του δικτύου οπτικών ινών.
Η υλοποίηση ενός έργου τέτοιας εμβέλειας θα προσφέρει την απαραίτητη τεχνολογική ώθηση στη χώρα, θα τονώσει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει το έδαφος για νέα προϊόντα και υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις. Επίσης, το επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone θα επιταχύνει τη διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα βοηθήσει στην ταχύτερη εκπλήρωση των εθνικών στόχων για την ευρυζωνικότητα, στο πλαίσιο των στόχων της ΕΕ για το 2020, δηλαδή ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο 30 Mbps για όλους και 100 Mbps τουλάχιστον για το 50% του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει άμεση σύνδεση της ευρυζωνικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς μελέτες δείχνουν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα διείσδυσης τόσο υψηλότερη είναι η θετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την μελέτη του Vodafone Institute “Shaping the Gigabit Society”, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο (περίπου 35 – 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με βάση το ΑΕΠ του 2015).

Η Ελλάδα στην κοινωνία των Gigabit

Σήμερα στην Ελλάδα οι τηλεπικοινωνίες στηρίζονται ακόμη σε ένα δίκτυο εξ’ ολοκλήρου χαλκού το οποίο δεν μπορεί να υπηρετήσει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας. Μάλιστα, η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις την 28η θέση ανάμεσα σε 31 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πληθυσμιακή κάλυψη δικτύων νέας γενιάς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για παράδειγμα, το δίκτυο χαλκού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την ψηφιακή τηλεόραση, ειδικά σε ώρες αιχμής, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια ενός μεγάλου αγώνα ποδοσφαίρου. Το ίδιο ισχύει και για μία σειρά από τεχνολογικές εφαρμογές που απαιτούν δίκτυα νέας γενιάς, για τα οποία η Vodafone έχει και την διάθεση και τη στρατηγική και τα κεφάλαια για να τα υλοποιήσει.

Σύμφωνα με την μελέτη «Creating a Gigabit Society» που εκπονήθηκε από την “Arthur D. Little” για λογαριασμό της ομίλου Vodafone, τα δίκτυα οπτικών ινών (Fibre-to-the-Home ή αλλιώς FTTH) χαρακτηρίζονται από ένα μία σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά δίκτυα χαλκού.
Σε αντίθεση με τα δίκτυα χαλκού, τα δίκτυα οπτικών ινών αποτελούν τη μόνη τεχνολογία που μπορεί να διασφαλίσει την ίδια ποιότητα υπηρεσίας συνεχώς σε κάθε καταναλωτή ανεξάρτητα από την απόσταση που μπορεί να έχει από το πλησιέστερο επικοινωνιακό κόμβο, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ελάχιστες ανάγκες συντήρησης.

Τα οφέλη των δικτύων οπτικών ινών θα έχουν ισχυρό αποτύπωμα και υπόσχονται βελτίωση στην υγεία, την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και την απασχόληση.

Το όραμα της Vodafone για την κοινωνία των Gigabit πρακτικά σημαίνει:
 Ασθενείς που απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας και συμβουλές ειδικών για την διάγνωση και την μετεγχειρητική αποκατάσταση.
 Γιατρούς που ανταλλάσουν γνώμες και συμβουλές μέσα από HD τηλεδιασκέψεις κατά την διάρκεια χειρουργείων.  Έξυπνα δίκτυα ενέργειας που ισορροπούν σε πραγματικά χρόνο, σταματώντας αυτόματα ενεργοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ζήτηση αιχμής, χωρίς καμία απώλεια για το δίκτυο  Gamers που μπορούν να συμμετέχουν σε online παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) με φίλους τους που βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος  Φοιτητές και μαθητές που θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο ή πανεπιστήμιο από απόσταση – ακόμη και από διαφορετικές χώρες – και να συμμετέχουν στην παράδοση real time μέσα από HD video.  Ερευνητές που θα μπορούν να μοιράζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων online.

* Κατά μέσον όρο σήμερα η ταχύτητα ενός δικτύου χαλκού ADSL είναι περίπου 20 Mbps στην Ευρώπη και 0.4 Gbps για ένα δίκτυο FTTH
Τα οφέλη της ανάπτυξης του δικτύου υπερ-υψηλών ταχυτήτων Vodafone
Η Vodafone έχει και την διάθεση και τη στρατηγική και τα κεφάλαια για να προχωρήσει στην υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς, προσφέροντας έτσι τις καλύτερες τεχνολογίες για την καινοτομία και ανάπτυξη.
 Θα είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, όπου η χρήση νέων τεχνολογιών και συνδεσιμότητας είναι απαραίτητη
 Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποστηρίξουν την καινοτομία και να ανταγωνιστούν με ίσους όρους στη διεθνή αγορά, αντί να χάνουν ευκαιρίες παραμένοντας στη «ζώνη χαμηλών ταχυτήτων»  Οι ελληνικές περιφέρειες θα μπορούν να ωφεληθούν από αξιόπιστες δικτυακές υποδομές και υψηλές ταχύτητες για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στήριξη της τοπικής ανάπτυξης  Οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερη επικοινωνία και νέες δυνατότητες, με ποιότητα υπηρεσιών και τα οφέλη που προκύπτουν σε μια αγορά που προσελκύει νέες επενδύσεις και στηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό.

Καθοριστικής σημασίας ζητήματα για την ομαλή ανάπτυξη των δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων είναι η υιοθέτηση φιλοεπενδυτικών μέτρων που δεν επιβαρύνουν τον φορολογούμενο και η σωστή, κατάλληλη και έγκαιρη ρύθμιση της αγοράς από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Τι είναι vectoring
Το vectoring είναι ένα λογισμικό ‘ακύρωσης θορύβου’ (noise cancellation) που μπορεί να αυξήσει τις ταχύτητες στο δίκτυο χαλκού σε κοντινές αποστάσεις.

Η ανάπτυξη δικτύου με οπτική ίνα έως την υπαίθρια καμπίνα (FTTC) με τεχνολογία vectoring συνήθως κοστίζει λιγότερο από το 1/3 του αντίστοιχης ανάπτυξης δικτύου με ίνα έως το σπίτι – fibre to the home (FTTH).
Το μεγάλο τεχνολογικό μειονέκτημα της τεχνολογίας vectoring είναι ότι επιτρέπει μόνο σε έναν πάροχο να εγκαταστήσει εξοπλισμό στην καμπίνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούνταν έντονες παρεμβολές που θα μείωναν την ταχύτητα του δικτύου. Έτσι, το Vectoring δεν μπορεί να λειτουργήσει με την αποδεσμοποίηση του τοπικού υποβρόχου (sub-loop unbundling), δηλαδή με το γνώριμο μοντέλο της αγοράς σήμερα. Το vectoring είναι από την φύση του μια λύση αντι-ανταγωνιστική.
Αυτό το δεδομένο έχουν λάβει υπόψη οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη, οι αποφάσεις των οποίων έχουν αναδείξει τη σημασία της διασφάλισης του ανταγωνισμού και της επένδυσης σε τεχνολογίες που είναι ανταγωνιστικές και αντέχουν στο μέλλον.

Η σημασία του σχεδίου κανονισμού Vectoring για το ευρυζωνικό μέλλον της χώρας
Η σημερινή συγκυρία αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα για να μην αποκλειστούν μέσω του vectoring επενδύσεις από διαφορετικούς παρόχους σε τεχνολογίες που έχουν μακρύ χρονικό ορίζοντα – διαφορετικά η χώρα μας θα μείνει πίσω τεχνολογικά. Χρειάζεται προσοχή στον τρόπο εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος επανα-μονοπώλησης της αγοράς.

Εφόσον τo vectoring αποτελεί αντικείμενο της διαβούλευσης, τότε η υλοποίηση του πρέπει να γίνει με όρους που εξασφαλίζουν τον δίκαιο ανταγωνισμό δεδομένου ότι o OTE ξεκινά από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τους λοιπούς παρόχους.

Ο Κανονισμός δίνει στον ΟΤΕ το μείζον, δηλαδή τη δυνατότητα να προχωρήσει με το vectoring, και συνεπώς να προστατεύσει και αναβαθμίσει μια υποδομή που ήδη έχει, να διασφαλίσει παράλληλα και τα έσοδά του από την χονδρική, και (έχοντας κατοχυρώσει σημαντικό αριθμό εμπορικά ελκυστικών περιοχών) να αποκτήσει πλεονέκτημα χρόνου και κόστους. Στο μεταξύ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί ο προβληματισμός ότι:
 η τεχνολογία vectoring μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάπτυξη νέων δικτύων νέας γενιάς καθώς διαμορφώνει φραγμούς εισόδου και άρα οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού

 ως τεχνολογία είναι σαφώς υποδεέστερη και δεν πρέπει να θεωρηθεί ισοδύναμη άλλων τεχνολογικά ανώτερων τεχνολογιών (FTTH/B), αλλά ως ένα ενδιάμεσο βραχυπρόθεσμο υποκατάστατο της οπτικής ίνας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθύνεται πια ξεκάθαρα, όπως προκύπτει από τον υπό αναθεώρηση νέο κανονισμό για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, στην θέση ότι απαιτούνται δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων που θα υποστηρίζουν την επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ανθρώπων, επιχειρήσεων και μηχανών σε πραγματικό χρόνο – άρα είναι αναγκαίο να φθάσει η οπτική ίνα όσο πιο κοντά γίνεται στον τελικό καταναλωτή.

Διαβούλευση για το Vectoring – Θετικά σημεία

Το σχέδιο κανονισμού της ΕΕΤΤ αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαφορετικής αφετηρίας ΟΤΕ – παρόχων με τη θέσπιση σχετικά διαφοροποιημένων υποχρεώσεων κάλυψης. Να σημειώσουμε ότι αυτό ισχύει κατ’ αρχήν για τον πρώτο κύκλο ανάθεσης περιοχών και όχι στο διηνεκές. Τυχόν απόλυτη συμμετρία θα δημιουργούσε απολύτως δυσμενείς και αντιανταγωνιστικές συνθήκες για τους άλλους παρόχους, αποτρέποντας έτσι την υλοποίηση επενδύσεων. Και αυτό διότι, σε μία τέτοια περίπτωση, οι υπόλοιποι πάροχοι θα πρέπει να προβούν σε σημαντικές εκτεταμένες και κοστοβόρες εργασίες για να συνδεθούν στις υποδομές του ΟΤΕ. Επίσης, θα εξαρτώνται από τη δική του συνεργασία και συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές του υποχρεώσεις (για τη σύνδεση στον Τοπικό Υποβρόχο), ενώ θα πρέπει να αναπτύξουν προϊόν χονδρικής..

Το σχέδιο του Κανονισμού είναι συνεπές με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο αναγνωρίζει ξεκάθαρα ότι ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός είναι η ουσιαστική κινητήρια δύναμη επενδύσεων για νέες ή βελτιωμένες υποδομές, καθώς:
• Διασφαλίζει τη βασική αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας
• Η ρητά διατυπωμένη δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων τεχνολογιών (FTTH/B), διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό σε επίπεδο υποδομών
• Επιδιώκει να ενισχύσει και προστατεύσει επενδύσεις και δη σε ανώτερες τεχνολογίες που θα είναι ανθεκτικές στο μέλλον
• Μέσω ρυθμιστικών προβλέψεων που θα παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις (ελευθερία ανάπτυξης οποιασδήποτε τεχνολογίας νέας γενιάς σε μία αποκλειστική περιοχή), διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στους παρόχους και καινοτόμα προϊόντα στους καταναλωτές

Διαβούλευση για το Vectoring – Σημεία προς βελτίωση

Η Vodafone θεωρεί ότι το σχέδιο κανονισμού έχει σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδύσεις και η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού. Ειδικότερα, χρειάζεται το προτεινόμενο διετές χρονικό διάστημα για την υλοποίηση των επενδύσεών τους στο Vectoring, να καλύπτει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 3 ετών λόγω:
– του απαιτούμενου αναλυτικού τεχνοοικονομικού σχεδιασμού που απαιτείται – του εύρους των αστάθμητων παραγόντων που πρέπει να συνυπολογιστούν (και οι οποίοι αφορούν κυρίως τη συμπεριφορά του ΟΤΕ) – του γεγονότος ότι ο ΟΤΕ, έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή σημαντικό προβάδισμα τόσο σε επίπεδο παροχής προϊόντων όσο και χρήσης υποδομών και συναφών ευκολιών Παράλληλα, απαιτείται εξισορρόπηση της de facto υφιστάμενης ασυμμετρίας, μέσω της προσωρινής, έως τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού, αναστολής του roll out του ΟΤΕ, και της απαλοιφής της δυνατότητας της διπλής επιλογής περιοχών από τον ΟΤΕ στην πρώτη ανάθεσή τους.

Τώρα είναι η ευκαιρία για ένα ρυθμιστικό άλμα για να πάψει η Ελλάδα να είναι ο ουραγός στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η Vodafone στηρίζει την ανάπτυξη στην Ελλάδα με επενδύσεις σε τεχνολογίες για το μέλλον, με βάση τις οπτικές ίνες και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη που συνδέεται με την ψηφιοποίηση της οικονομίας, με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, το Internet of things και τις υπηρεσίες cloud, αναπτύσσοντας τις πιο σύγχρονες ψηφιακές υποδομές που χρειάζεται η Ευρώπη και η χώρα ώστε να μπορεί να ανταγωνίζεται με ίσους όρους στη διεθνή αγορά.