Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Ταφύλης, μετά τη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη υπογράψει την απόφαση και αναμένεται σύντομα το σχετικό ΦΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Γ.Γ του ΥΠΕΘΑ θα προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γιάννης Ταφύλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δεσκάτη και φοίτησε στο Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων και απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (MSc, PgDip) στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε εικοσιπενταετή καριέρα στην Πολεμική Αεροπορία και αποστρατεύτηκε με τον Βαθμό του Σμηνάρχου μετά από αίτησή του. Υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών και επιτελικός. Στη συνέχεια ως επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας έως και σήμερα. Στην διάρκεια της καριέρας του στη Αεροπορία απέσπασε πέντε τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και για τη συμβολή του στην ανακάλυψη και τεκμηρίωση σοβαρών προβλημάτων σε αεροσκάφη που παραλάμβανε η Αεροπορία στα πλαίσια της Αγοράς του Αιώνα.

Διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR του NATO στη Γερμανία έχοντας υπό την εποπτεία του επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό από δώδεκα χώρες. Στην συνέχεια προσελήφθη ως Σύμβουλος Πληροφορικής στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, όπου είχε την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας.

Επιπλέον ανέλαβε την υλοποίηση εκτενών προγραμμάτων ενημέρωσης σε χώρες του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη» για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου. Εργάστηκε ως Σύμβουλος και Τεχνικός Διευθυντής σε εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού με δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της Γραμματείας του τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντρεμένος με την Αφροδίτη Κολονίτσου και πατέρας της Θεοδώρας, της Μυρτούς και του Κωνσταντίνου.