“Να διαγραφεί η λέξη ανάπτυξη από όλες τις ομιλίες των ελλήνων πολιτικών”, πρότεινε σήμερα ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης στη σημερινή ετήσια συνέλευση των μετόχων της Intralot ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και άφησε αιχμές εναντίον των κυβερνήσεων διαχρονικά, σημειώνοντας ότι ουδέποτε έχουν στηρίξει το επιχειρείν ουσιαστικά όπως πράττουν άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα την Τουρκία μεταξύ άλλων, η οποία είχε πρόβλημα με το ΔΝΤ πριν από 20 χρόνια περίπου και κατάφερε να το ξεπεράσει.

Μάλιστα, προχωρώντας σε ένα σχόλιο πρότεινε “να διαγραφεί η λέξη ανάπτυξη από όλες τις ομιλίες των ελλήνων πολιτικών”, διότι χωρίς τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων από το κράτος ο στόχος της ανάπτυξης δεν θα επιτευχθεί.

Επιχειρηματολογώντας, έφερε ως παράδειγμα την Τουρκία η οποία για μία περίπου δεκαετία και έως τα τέλη του 2000 αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση, πέτυχε ωστόσο να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες και να σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, καθώς απέκτησε μία κυβέρνηση που στήριξε τις επιχειρήσεις, έχοντας βεβαίως την ευελιξία ενός εθνικού νομίσματος. “Η Ελλάδα αναγκάζεται να έχει το πιο σκληρό νόμισμα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για αυτό”, σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.

IntralotΠροχωρώντας στην τοποθέτησή του, ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι μία εταιρεία σαν την Intralot, με πρωτοποριακή τεχνολογία, που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους, ποτέ δεν έτυχε ουσιαστικής υποστήριξης των ελληνικών κυβερνήσεων. “Αυτό δεν αφορά μόνο την Intralot αλλά πολλές ελληνικές εταιρείες και είναι ο βασικός λόγος που η χώρα αναγκάζεται να προχωρεί σε αύξηση του δανεισμού της σε απαράδεκτα επίπεδα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι το χρέος αυτό δεν είναι βιώσιμο”.

Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη μέσω μίας ευέλικτης εταιρικής δομής για τη δημιουργία υψηλών ταμειακών ροών. Κύριες προτεραιότητες είναι η απομόχλευση και η αναχρηματοδότηση του δανεισμού, ώστε ο τελευταίος να υποχωρήσει κάτω από δύο φορές το EBITDA του ομίλου.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης μιλώντας αποκλειστικά στο techpress.gr ανέφερε ότι η Intralot εξετάζει και το ενδεχόμενο να εισαχθεί παράλληλα και σε ξένο χρηματιστήριο. Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρότασή του για την απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, που αυτός είχε εισηγηθεί πέρυσι τέτοια εποχή, ισχύει και μάλιστα σχολίασε ότι ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να αποτελεί το μονοπώλιο στη χώρα μας.