Πόσο γρήγορα και εύκολα μπορείτε να μετατρέψετε τα βινύλια και τις κασέτες σας σε ψηφιακή μορφή και MP3; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Γράφει ο Γιώργος Παγωνιάδης

george@pagoniadisaudiovisual.gr

doctor-soundΠολλοί από εσάς έχετε μια συλλογή από βινύλια είτε επειδή είχατε το πάθος και το μικρόβιο από μικροί και τρέχατε στα μικρά δισκοπωλεία των Εξαρχείων για να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας είτε επειδή την βρήκατε έτοιμη από τους προγενέστερους. Το βινύλιο και η κασέτα έγιναν μέσα σε 2 δεκαετίες με πολύ γοργό ρυθμό, σχεδόν βίαια παρελθόν.
Τα σημερινά παιδιά δεν γνωρίζουν καν τις λέξεις βινύλιο, βελόνα και πλατό, ενώ στα μάτια τους η όψη ενός πικάπ φαντάζει σαν κάτι απαρχαιωμένο. Η μουσική πέρασε μέσα σε 60 χρόνια από το βινύλιο στην κασέτα, από την κασέτα στο CD, έγινε «φορητή» και τελικά συμπιέστηκε όσο δεν φανταζόμασταν ποτέ και έγινε Mp3. Το βινύλιο δημιούργησε μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από τη μουσική, ο ήχος της βελόνας πάνω στο γρατζουνισμένο δίσκο έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να χορέψουν σε ξέφρενους ρυθμούς και έτσι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να τους αποδώσουμε είναι να μετατρέψουμε τουλάχιστον με αξιοπρέπεια τους δίσκους μας σε Μp3.

Στη συνέχεια θα σας υποδείξουμε τρεις τρόπους μετατροπής, με τη χρήση του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή και τη βοήθεια λογισμικού, με πικάπ, που μετατρέπει τα βινύλια μέσω σύνδεσης USB αυτόματα σε Μp3 και με τη χρήση συσκευών, που δουλεύουν αυτόνομα χωρίς υπολογιστή.

Με τη  χρήση λογισμικού για ηλεκτρονικό υπολογιστή

Στην περίπτωση που επιλέξετε να συνδέσετε το πικάπ σας στον υπολογιστή πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας. Ο ήχος του πικάπ έχει δύο βασικές ιδιαιτερότητες, είναι αναλογικός και δεν είναι ενισχυμένος. Ετσι υπάρχουν δύο τρόποι συνδεσμολογίας, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείκτη με είσοδο phono και μετά να συνδεθείτε με την είσοδο εγγραφής της κάρτας ήχου του υπολογιστή, είτε να προμηθευτείτε μια κάρτα ήχου με δυνατότητα ενίσχυσης του σήματος από το πικάπ. Στη συνέχεια θα περάσετε από τρία στάδια ωσότου φτάσετε στο Μp3. Στο πρώτο θα ηχογραφήσετε τα track από το βινύλιο σας και θα τα αποθηκεύσετε ασυμπίεστα σε wav. Στο δεύτερο εάν κρίνετε αναγκαίο θα κάνετε αποθορυβοποίηση εάν το αποτέλεσμα έχει πολλούς θορύβους και στο τρίτο και τελευταίο θα κάνετε τη συμπίεση, μετατρέποντας το wav σε Μp3. Παρακάτω σας προτείνουμε δύο προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη διαδικασία εγγραφής και μετατροπής.

Audacity

http://audacity.sourceforge.net/ .

audacityΤο audacity είναι μια δωρεάν πλατφόρμα εγγραφής, επεξεργασίας και μετατροπής ήχου με απεριόριστες  δυνατότητες. Μπορεί να κάνει ηχογράφηση μέχρι 16 καναλιών ταυτόχρονα στα 32-bit και στα 96 KHz. Σας επιτρέπει να απομακρύνετε το σφύριγμα, το  βούισμα ή άλλους επίμονους θορύβους που υπάρχουν στο βάθος του τραγουδιού. Αφού, λοιπόν, συνδέσετε το πικάπ ή το κασετόφωνό σας και κάνετε την εγγραφή σε wav το μόνο που απομένει είναι να επεξεργαστείτε, όπου χρειάζεται, χρησιμοποιώντας τα εφέ του προγράμματος και στη συνέχεια να κάνετε εξαγωγή σε Μp3.

 

Alpine soft vinyl studio

http://www.alpinesoft.co.uk/

vinylstudioΤο vinyl studio είναι πιθανώς το καλύτερο πρόγραμμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να κρατήσετε την ποιότητα του βινυλίου αναλλοίωτη. Το κόστος των 25€ για την απόκτησή του είναι μηδαμινό εν συγκρίσει με τις δυνατότητες του. Είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση του, ενώ το περιβάλλον εργασίας χωρίζεται σε 5 καρτέλες ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε. Ξεκινώντας θα σας εκπλήξει η δυνατότητα εκκίνησης εγγραφής με το κατέβασμα της βελόνας πάνω στον δίσκο σας ή την έναρξή σήματος στην περίπτωση της κασέτας. Διαθέτει αρκετές λειτουργίες όσον αφορά το καθάρισμα του ήχου και τη μετατροπή σε Μp3.

 

Πικάπ για PC

Sony PS-LX300USB

sony-usb-stereo-turntable-ps-lx300usbΤο συγκεκριμένο πικάπ της Sony είναι πραγματικά ένα διαμάντι στην κατηγορία του. Συνδέεται με τον υπολογιστή σας μέσω θύρας USB και μετατρέπει το αναλογικό σήμα των βινυλίων σας σε πραγματικό χρόνο σε Μp3. Εχει δυνατότητα αναπαραγωγής δίσκων 33 στροφών, καθώς και δίσκων 45 στροφών, ενώ όλες οι λειτουργίες μετατροπής είναι αυτοματοποιημένες. Η τιμή του είναι μόλις 120€ και τα αξίζει όλα!

 

 

Χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή

 

Lenco TT-30 USB Turntable

lencoΜια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση στην κωδικοποίηση των δίσκων σας 33 και 45 στροφών σε Μp3 είναι και αυτή της Lenco. Η εν λόγω πρωτοποριακή συσκευή πικάπ κάνει την εγγραφή παιχνίδι, αφού αρκεί να συνδέσετε το USB key σας ή τον φορητό σκληρό δίσκο στο πικάπ μέσω της θύρας του και να περιμένετε απολαμβάνοντας τη μουσική σας. Με μοντέρνο design, ενσωματωμένα ηχεία και ενσωματωμένο tuner AM/ FM για να ακούσετε τους αγαπημένους σας ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η τιμή του είναι μόλις 100€.

 

Doctor Sound

doctor-soundΤο Doctor Sound είναι ένα μουσικό πολυεργαλείο αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν πηγή εγγραφής το πικάπ, το κασετόφωνο, το cd player ή το ενσωματωμένο ραδιόφωνο και να αποθηκεύσετε απευθείας σε μορφή Μp3 σε ένα USB stick, ενώ το κόστος του αγγίζει μόλις τα 200€.